The Hot Peaches: Queer joy

Ayla Çekin Satijn is actrice en regisseur, onder meer bekend van haar rol als Maya in ANNE+. Ayla is een Turkse queer vrouw en voelt een grote verantwoordelijkheid voor het vertegenwoordigen van progressieve rollen voor vrouwen. Ze toerde met verschillende theatergezelschappen in Nederland en maakte haar debuut als regisseur met haar korte film Beş, die ze zelf schreef, op het Nederlands Film Festival. 

Op dit moment speelt Ayla in de theatervoorstelling 'The Hot Peaches', een queer productie van de Toneelmakerij en DOX, geïnspireerd door het opvallende queer performance gezelschap The Hot Peaches, oorspronkelijk opgericht door Jimmy Camicia. In de jaren 70 en 80 reisde het theatergezelschap tussen New York en Amsterdam, waar ze extravagante shows opvoerden in verschillende underground podia. Wij spraken Ayla en vroegen haar alles over The Hot Peaches van vroeger en nu, anno 2022. 

Foto's gemaakt door Sanne Peper.

Ayla vertelt: The Hot Peaches maakten gay theater voor en door de gay community, om diversiteit, inclusie en vrijheid te kunnen vieren. Wij als theatergezelschap, de nieuwe Hot Peaches, houden het feestje gaande. The Hot Peaches vertellen een verhaal dat nog altijd verteld moet worden. Het is een liefdevolle voorstelling met een bittere noot.

Geen vaste rolverdeling

Wij zijn als cast heel gevarieerd, niet alleen qua diversiteit, maar ook qua rolverdeling. Een strikte rolverdeling hebben we namelijk niet. In plaats daarvan nemen wij de rollen aan van de Hot Peaches anno 2022 en daaromheen zijn de karakters ontstaan. We spelen in de show dat we een première gaan spelen en daar heel zenuwachtig voor zijn. Iedere acteur of danseres heeft eigen materiaal ingebracht, deze variëteit maakt de voorstelling heel bijzonder. Als theatergezelschap identificeren we ons allemaal als queer of ally, maar daar zijn we niet op gecast. Waar wel rekening mee is gehouden tijdens de selectieprocedure is dat wij het verhaal gaan vertellen. Dat betekent dus dat wij zijn gecast omdat we allemaal iets voor de queer

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Onderzoek naar geweld

Hoewel Nederland bekend staat om zijn tolerantie, weten we dat er nog steeds veel geweld plaatsvindt om genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Wat zet mensen aan tot dit geweld?

Lees verder

Transgender Zichtbaarheid

De 'Transgender Day of Visiblity', voor bewustwording van de positie van transgender mensen die op wereldwijde schaal te maken hebben met discriminatie, vindt sinds 2009 jaarlijks plaats op 31 maart.

Lees verder

Kroongetuige

Patricia Cornwell schreef een nieuw boek en we weten meer (Nicole Kidman!) over de TV-serie. Forensisch patholoog Kay Scarpetta wordt- in dit 26ste deel- achtervolgd door haar verleden.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden