Wereld Aids Dag

Wereldwijd wordt jaarlijks op 1 december stilgestaan bij de strijd tegen aids en opgeroepen tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids. 'Het einde van aids begint met een einde aan ongelijkheid.'

Wereld Aids Dag is een internationale dag gewijd aan de bewustwording omtrent aids. Hoewel er steeds meer vooruitgang geboekt wordt door levensreddende hiv-medicijnen is er ook in Nederland meer nodig om het VN-doel om aids in 2030 in de wereld uit te bannen te realiseren. Het doel raakt zelfs, aldus de VN-organisatie UNAIDS, steeds verder uit zicht. Daar zijn verschillende oorzaken voor: niet overal in de wereld zijn de voorzieningen even goed en daarnaast bemoeilijken vooroordelen over met name homoseksualiteit en transgendervrouwen de hulp.

Aandacht nog steeds nodig!

Het Aidsfonds heeft een nepadvertentie laten zetten. Doel van het Aidsfonds is om met deze advertentie aandacht te vragen voor Aids. Het gaat om een zogenaamde advertentie van een niet bestaande zorgverzekeraar 'Selectivia' die klanten op basis van gender, achtergrond of oriëntatie afwijst. Als Selectivia een echte zorgverzekering was, zou ze met die advertentie de wet overtreden, aangezien wettelijk nooit iemand van de basisverzekering mag worden uitgesloten. Hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant keurt de actie van het Aidsfonds af: 'Het is zorgelijk dat een adverteerder leugens verspreidt om aandacht te trekken. Desinformatie is een serieus probleem in de samenleving, het bestrijden ervan zien we als een van onze belangrijkste taken. Dergelijke advertenties proberen we daarom altijd voortijdig te onderscheppen. In dit geval is dat niet gelukt. Dat betreuren we.' Lees het artikel in de Volkskrant.

De nepadvertentie stipt wel een belangrijk punt aan. Discriminatie en stigmatisering speelt namelijk een negatieve rol bij uitbannen van aids.

'Het einde van aids begint met een einde aan ongelijkheid.' Het aidsfonds vraagt met de controversiële advertentie aandacht voor de miljoenen mensen met hiv wereldwijd, die worden uitgesloten van zorg. Puur om wie ze zijn, waar ze wonen of van wie ze houden. Meer lees je op de website van het aidsfonds.

Invloed van discriminatie

In Nederland waren er in 2021 24.110 mensen met hiv, waarvan 427 nieuw gevonden infecties [bron]. Dat is weinig vergeleken met heel veel andere landen. Alleen ook hier zijn ongelijkheden te vinden. Met name transgender vrouwen maken minder gebruik van zorg voor hiv, vermoedelijk omdat zij bang zijn voor discriminatie en stigmatisering. Dit kan dodelijke gevolgen hebben. De Volkskrant schrijft: 'Wereldwijde aanpak aids stagneert, mede door uitsluiting homoseksuelen en transgender personen.'

Wereldwijd speelt stigmatisering en discriminatie een rol bij LHBTI+-personen. Hulp van een kliniek kan in sommige landen bijvoorbeeld voor een homoseksuele jongen levensgevaarlijk zijn, als in dat land homoseksualiteit strafbaar is. Nog een andere punt is dat in sommige landen er lang niet zulke goede voorzieningen zijn als in Nederland. [bron]

Uitgedokterd: Podcast

Behalve dat het Aidsfonds op eigen wijze Wereld Aids Dag in de schijnwerpers zet, wordt er op 1 december aandacht gevraagd voor aids in de nieuwe BNR serie: Uitgedokterd. In deze podcastserie gepresenteerd door Loiza Lamers en Angela Groothuizen wordt hiv onder de aandacht gebracht. Hierbij wordt je in de eerste aflevering meegenomen naar de jaren 80, terug naar de eerste Nederlandse patiënt. Het eerste seizoen van de serie is mogelijk gemaakt door Viiv Healthcare.

Verschil hiv en aids

De termen hiv en aids worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Hiv is een virus. Dit virus kan aids veroorzaken. Hiv vernielt stap voor stap je afweersysteem. Daardoor kun je diverse klachten en symptomen krijgen. Op een gegeven moment is je lichaam zo verzwakt dat je bijna geen bescherming meer hebt van je afweersysteem. Dit noemen we aids.

Hiv, wie kan het krijgen?

Er zijn een heleboel vooroordelen over mensen met hiv. In Nederland is ongeveer veertig procent van de mensen met hiv hetero en 60 procent homo. Van de mensen met hiv is circa 1 op de 5 vrouw. Circa 40% van de mensen met hiv in Nederland zijn gedeeltelijk of geheel van buitenlandse afkomst.

Hiv kan je krijgen als sperma, vaginaal vocht en/of bloed het lichaam binnendringt. Daarbij is de kans op overdracht het grootste bij anale seks, kleiner bij vaginale seks en het kleinst bij orale seks. Hiv kun je alleen krijgen via seksueel contact als iemand hiv is en het virus niet goed onderdrukt is. Als seks hebt met iemand met hiv, waarbij de hiv onderdrukt is, is de kans op overdracht 0%.

Als we contact opnemen met stichting Mara leren we dat er weinig les(bi) vrouwen in Nederland zijn met hiv. Heteroseksuele vrouwen met hiv zijn er meer, maar vergeleken met mannen is dat aantal ook nog steeds relatief laag. Toch zijn ze er wel.

Je kunt hiv niet alleen krijgen door seks, het kan ook door een bloedtransfusie of bijvoorbeeld via borstvoeding van de moeder. Niet iedereen weet hoe hij, zij of hen hiv gekregen heeft. Kortom? Hoewel bepaalde groepen mensen meer risico lopen kan in principe iedereen hiv krijgen. [Bron en meer info vind je hier.]

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden