Tien stappen naar Nanette

Waar in ieder ander boek de proloog staat, begint Hannah Gadsby haar 'memoir situatie' met de epiloog, de tekst die gewoonlijk aan het eind van een boek staat om te vertellen wat er nadien met de personages gebeurd is. Net zoals in haar stand-up performances begint Gadsby met het succesvol ontregelen van haar publiek, om tot een treffend en impactvol einde te komen. In haar boek Tien stappen naar Nanette is het niet anders.

In de epiloog vooraan in het boek, kijkt Gadsby terug naar de periode na het (voor velen onverwachte) succes van haar stand-up show Nanette (te zien op Netflix). Ze schrijft over haar ontmoetingen en vooral ook de commentaren op de vorm van haar show. Ook de kritische uitlatingen van Ellen weerlegt ze, wat mij betreft terecht. Het zegt zeker iets over het krachtenveld waarin Gadsby met Nanette terecht in is gekomen.

De eerlijke ontboezemingen in de voetnoten (zoals: 'ter mijner verdediging: mijn beste vriend Douglas is een hond') geven een oprecht beeld van de sympathieke Hannah Gadsby, die dit boek omschrijft als 'de 'Eat Pray Love' voor autistische, queer vrouwen.'

Op het moment dat Gadsby begint te schrijven over de totstandkoming en het in elkaar zetten van de show Nanette, en de hiermee samenhangende emotionele impact en persoonlijke overwegingen, wordt duidelijk hoe kundig en vaardig Gadsby als performer is. Op dat moment ben ik de soms wat uitgesponnen situaties uit het begin van het boek (na die geweldige epiloog) in een klap vergeten. Waar deze uitgebreid beschreven situaties uit haar vroege jeugd trouwens wel voor zorgen, is dat ze extra schuren met de beschrijvingen het vijandige politieke klimaat waarin ze opgroeide in het landelijke Tasmanië en Australië ten opzichte van de gay community, haar latere ervaringen met seksueel geweld en vrouwenhaat. Het levert een schrijnend contrast op.

Voor degenen die de standup show Nanette nog niet gezien hebben: doen. Of je eerst dit boek Tien stappen naar Nanette gaat lezen, is natuurlijk helemaal je eigen keus (net zoals de epiloog in het begin van je boek zetten), maar ik raad het lezen ervan je zeker aan.

Meer info over het boek Tien stappen naar Nanette vind je hier.

 

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrijheid of geestelijk afsterven

Ingrid Kluvers schreef een roman over de coming out van een lesbische vrouw in de jaren 1980. De worstelingen van hoofdpersonage Hans zijn deels autobiografisch en voor iedereen herkenbaar.

Lees verder

Onthulling van Laxmi Manuela

'Het voelt voor mij ontzettend goed om tijdens Rotterdam Pride 2023 mijn persoonlijke verhaal te delen en zo anderen, die twijfelen over hun geaardheid, te inspireren!'

Lees verder

Liefde wint in België

Alice on the Roof bracht een hartverwarmend nummer uit om een historische mijlpaal te vieren: de 20e verjaardag van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in België.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden