Tien stappen naar Nanette

Waar in ieder ander boek de proloog staat, begint Hannah Gadsby haar 'memoir situatie' met de epiloog, de tekst die gewoonlijk aan het eind van een boek staat om te vertellen wat er nadien met de personages gebeurd is. Net zoals in haar stand-up performances begint Gadsby met het succesvol ontregelen van haar publiek, om tot een treffend en impactvol einde te komen. In haar boek Tien stappen naar Nanette is het niet anders.

In de epiloog vooraan in het boek, kijkt Gadsby terug naar de periode na het (voor velen onverwachte) succes van haar stand-up show Nanette (te zien op Netflix). Ze schrijft over haar ontmoetingen en vooral ook de commentaren op de vorm van haar show. Ook de kritische uitlatingen van Ellen weerlegt ze, wat mij betreft terecht. Het zegt zeker iets over het krachtenveld waarin Gadsby met Nanette terecht in is gekomen.

De eerlijke ontboezemingen in de voetnoten (zoals: 'ter mijner verdediging: mijn beste vriend Douglas is een hond') geven een oprecht beeld van de sympathieke Hannah Gadsby, die dit boek omschrijft als 'de 'Eat Pray Love' voor autistische, queer vrouwen.'

Op het moment dat Gadsby begint te schrijven over de totstandkoming en het in elkaar zetten van de show Nanette, en de hiermee samenhangende emotionele impact en persoonlijke overwegingen, wordt duidelijk hoe kundig en vaardig Gadsby als performer is. Op dat moment ben ik de soms wat uitgesponnen situaties uit het begin van het boek (na die geweldige epiloog) in een klap vergeten. Waar deze uitgebreid beschreven situaties uit haar vroege jeugd trouwens wel voor zorgen, is dat ze extra schuren met de beschrijvingen het vijandige politieke klimaat waarin ze opgroeide in het landelijke Tasmanië en Australië ten opzichte van de gay community, haar latere ervaringen met seksueel geweld en vrouwenhaat. Het levert een schrijnend contrast op.

Voor degenen die de standup show Nanette nog niet gezien hebben: doen. Of je eerst dit boek Tien stappen naar Nanette gaat lezen, is natuurlijk helemaal je eigen keus (net zoals de epiloog in het begin van je boek zetten), maar ik raad het lezen ervan je zeker aan.

Meer info over het boek Tien stappen naar Nanette vind je hier.

 

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden