Bijzonder jubileum

Vier jij binnenkort ook een bijzonder jubileum?

Het was 16 januari 1998: Als een van de eerste lesbische stellen in Nederland stapten Ingrid en Truus in het huwelijksbootje. Eigenlijk werden ze toen 'geregisteerd partners' want trouwen kon nog niet. Maar sinds 1 januari van dat jaar was het, voor het eerst in Nederland, mogelijk om als stel van gelijk geslacht officieel een verbintenis aan te gaan. Een paar jaar later, toen in 2001 ook het burgerlijk huwelijk werd opengesteld, hebben zij hun geregisterd partnerschap omgezet. Toch is 16 januari 1998 hun echte jubileum en vieren zij dus vandaag dat ze 25 jaar zijn getrouwd.

Omroep Gelderland wilde dit mooie moment niet zomaar voorbij laten gaan en maakte een leuk item over het nog steeds gelukkige stel:

Bijzondere jubilea

In 2021 vierde de openstelling van het huwelijk haar 20-jarig jubileum. Daar werd door het hele land uitgebreid bij stilgestaan, daarover lees je hier meer. Een ander bijzonder jubileum dat jaar was het 75-jarige bestaan van COC Nederland. Een jaar later vierden de Roze Filmdagen hun 25-jarig jubileum, bestond café Bodytalk 35 jaar, vierde Poink haar 12,5-jarig jubileum en Mijntje haar 18de verjaardag. Ook Zij aan Zij bereikte een behoorlijke mijlpaal: In de zomer van 2022 bestonden we precies 30 jaar.

Dit jaar vieren niet alleen Ingrid en Truus hun jubileum, ook is het 25 jaar geleden dat de Gay Games neerstreken in Amsterdam. Hoe dat was? Je leest mooie ervaringsverhalen van die tijd op de website van Movisie: Paul van Yperen, destijds woordvoerder van Gay Games, zocht zijn oud-collega's op om hun verhalen over die mijlpaal vast te leggen. De artikelenreeks vind je hier.

Jouw jubileum

Heb jij ook iets te vieren? Voor een nieuw artikel horen wij heel graag jouw verhaal. En dat mag van alles zijn: Kwam je precies een jaar geleden uit de kast? Ben je vijf of vijftig jaar samen met je geliefde? Wat voor bijzonder jubileum vier jij dit jaar? Stuur een mailtje (met foto is leuk!) naar redactie@zijaanzij.nl

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrijheid of geestelijk afsterven

Ingrid Kluvers schreef een roman over de coming out van een lesbische vrouw in de jaren 1980. De worstelingen van hoofdpersonage Hans zijn deels autobiografisch en voor iedereen herkenbaar.

Lees verder

Onthulling van Laxmi Manuela

'Het voelt voor mij ontzettend goed om tijdens Rotterdam Pride 2023 mijn persoonlijke verhaal te delen en zo anderen, die twijfelen over hun geaardheid, te inspireren!'

Lees verder

Liefde wint in België

Alice on the Roof bracht een hartverwarmend nummer uit om een historische mijlpaal te vieren: de 20e verjaardag van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in België.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden