Donkere dag Oeganda

Vandaag is de wet definitief aangenomen: Het 'faciliteren' van lhbti-personen wordt verboden en strang bestraft. Dat betekent, onder meer, dat lhbti-personen geen medische zorg krijgen of een huis kunnen huren. Seks met iemand van hetzelfde geslacht levert een levenslange gevangenisstraf op en de doodstraf als dit met een minderjarige is.

Het aanzetten tot of 'bevorderen' van homoseksualiteit wordt bestraft met 20 jaar cel, en dat maakt het erg moeilijk voor hulp- en mensenrechtenorganisaties in de regio.

Het is een van de strengste wetgevingen in de wereld. De kritiek van westerse landen en de Verenigde Naties legt president Museveni naast zich neer. Hij vindt homoseksualiteit een 'afwijking' en 'niet passen' bij de cultuur van zijn land. 

Net als in dertig andere Afrikaanse landen waren relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht al verboden. Maar met deze nieuwe wet worden de straffen verzwaard en de lijst met strafbare feiten uitgebreid. Het maakt de lhbti-ers in het land erg kwetsbaar en velen proberen het land te ontvluchten.

De Ugandese activist Clare Byarugaba, zelf lesbisch en verstoten door haar familie, noemt de nieuwe wet 'de legalisatie en door de staat gesponsorde homo- en transfobie. Ze noemt het een 'donkere en trieste dag', maar zegt te blijven vechten, net zo lang iedereen gelijke rechten heeft. 'We zullen winnen.'

Stella Nyanzi, de uit Oeganda verbannen mensenrechten activist, zegt tegen persbureau Reuters: 'Cry beloved Uganda, cry for this sad day for the rights of LGBTIQA+ people and their allies. La luta continua!' De strijd gaat door.

 

Lees ook - 2019:

 

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Zijn jongen

Carry Slee schreef een nieuw boek, over haar jeugd en het gezin waarin ze opgeroeide. Jezelf durven zijn en je eigen identiteit omarmen, dat is het allerbelangrijkste. Maar niet altijd gemakkelijk.

Lees verder

Pelgrimstocht & wandeljurk

'Ik heb altijd tegen deze gevoelens gevochten tot ik rond mijn veertigste begreep dat ik die strijd ging verliezen en dat ik behalve anderen vooral mezelf voor de gek hield.'

Lees verder

Emmy Eve

'Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik zelf mee maak. Er gaan nummers over angst voor verlies en afscheid nemen van vriendschap maar ook nummers over mijn vrouw en onze liefde.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden