Saarein & Dia

Volgend jaar is Dia Roozemond 25 jaar eigenaar van het beroemdste vrouwencafé in Amsterdam. Wij spraken haar, over de geschiedenis van Saarein 1 en 2, het jubileum en de toekomst.

Dit jaar bestaat Amsterdams destijds oudste vrouwenkroeg Saarein alweer 45 jaar. Uitbater Dia Roozemond runt sinds 1999 het café dat in 1978 startte als vrouwencafé. Volgend jaar is Dia 25 jaar eigenaar van het café en dat zal feest zijn. Met een lach en mogelijk met een traan, want dat is ook het jaar dat Dia het stokje overdraagt.

Saarein 1 en Saarein 2

Net voor ik vertrek naar het café voor een interview voor het 45-jarig jubileum raak ik een beetje in de war. Het café bestaat 45 jaar, maar op de Facebookpagina staat een afbeelding met 24 jaar Saarein. Gelukkig is het na het gesprek helder: Saarein is gevormd door een collectief. In 1978 kregen zij een plek aan de Elandsstraat 119 in de Jordaan. Het was eerst een regulier café van Saar en Rein: Saarein. Het collectief bestond uit 10 vrouwen die het café begonnen als vrouwenkroeg dat veelal lesbische bezoekers trok. Dia noemt deze periode Saarein 1.

Meer weten over de start van Saarein 1? Lees ook ons artikel over het 40-jarig jubileum van Saarein.

In 1999 nam Dia het café over van het collectief waarvan Marjan Sax, haar partner, mede deel uit maakte. Dia is geboren in de Damstraat, opgegroeid in West en had ruime horeca-ervaring. Het moment van overname is voor Dia Saarein 2. Nog steeds is het café een safe space en ontmoetingsplek voor les(bi) vrouwen, transpersonen, homo's en queers, maar tegelijkertijd is het onderdeel van de Jordaan. Onder de scepter van Dia is iedereen welkom, maar het is wel echt duidelijk een regenboogkroeg, dus een queer open minded houding is wel gewenst.

Als ik wat eerder dan het afgesproken tijdstip 16.00 het café binnenloop, zitten er al een aantal gasten aan

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

'Extremisme' in Rusland

Amnesty International noemt het 'een zeer cynische maatregel, bedoeld om de hele LHBTIQ+ gemeenschap te ontmenselijken en te vervolgen.'

Lees verder

Pathé Pride Night: Justine

Win kaarten voor de film! Justine is een jonge, intelligente vrouw, met sterke hang naar zelfdestructie. Op dag ontmoet ze Rachel en alles wordt anders. Durft Justine hoop te hebben op geluk..?

Lees verder

Lesbian Pulp & Queer Joy

Renée van Marissing gaat speciaal voor de gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers het eerste deel in de Lesbian Pulp serie schrijven. De launch party was vrijdag en de crowdfunding is los!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden