Saarein & Dia

Volgend jaar is Dia Roozemond 25 jaar eigenaar van het beroemdste vrouwencafé in Amsterdam. Wij spraken haar, over de geschiedenis van Saarein 1 en 2, het jubileum en de toekomst.

Dit jaar bestaat Amsterdams destijds oudste vrouwenkroeg Saarein alweer 45 jaar. Uitbater Dia Roozemond runt sinds 1999 het café dat in 1978 startte als vrouwencafé. Volgend jaar is Dia 25 jaar eigenaar van het café en dat zal feest zijn. Met een lach en mogelijk met een traan, want dat is ook het jaar dat Dia het stokje overdraagt.

Saarein 1 en Saarein 2

Net voor ik vertrek naar het café voor een interview voor het 45-jarig jubileum raak ik een beetje in de war. Het café bestaat 45 jaar, maar op de Facebookpagina staat een afbeelding met 24 jaar Saarein. Gelukkig is het na het gesprek helder: Saarein is gevormd door een collectief. In 1978 kregen zij een plek aan de Elandsstraat 119 in de Jordaan. Het was eerst een regulier café van Saar en Rein: Saarein. Het collectief bestond uit 10 vrouwen die het café begonnen als vrouwenkroeg dat veelal lesbische bezoekers trok. Dia noemt deze periode Saarein 1.

Meer weten over de start van Saarein 1? Lees ook ons artikel over het 40-jarig jubileum van Saarein.

In 1999 nam Dia het café over van het collectief waarvan Marjan Sax, haar partner, mede deel uit maakte. Dia is geboren in de Damstraat, opgegroeid in West en had ruime horeca-ervaring. Het moment van overname is voor Dia Saarein 2. Nog steeds is het café een safe space en ontmoetingsplek voor les(bi) vrouwen, transpersonen, homo's en queers, maar tegelijkertijd is het onderdeel van de Jordaan. Onder de scepter van Dia is iedereen welkom, maar het is wel echt duidelijk een regenboogkroeg, dus een queer open minded houding is wel gewenst.

Als ik wat eerder dan het afgesproken tijdstip 16.00 het café binnenloop, zitten er al een aantal gasten aan

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden