Don't Say Gay in Florida

De situatie voor mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap is ronduit alarmerend in Florida. Vorige week noemde vicepresident Kamala Harris de Don't Say Gay -wet in Florida nog buitensporig. Aan de ene kant werken conservatief rechtse volksvertegenwoordigers in de plaatselijke politiek steeds meer aan anti-LHBTIQ+-wetten, maar gelukkig is er ook een tegenbeweging.

Waarom steeds meer anti-LHBTIQ+ wetten?

Conservatief en rechts Amerika wint aan kracht met als gevolg dat de Human Rights Campaign voor het eerst de noodtoestand uitgeroepen heeft voor LHBTIQ+ personen in de Verenigde Staten. Journalist en Amerikakenner Laila Frank geeft aan dat het huidige anti-LHBTIQ+ klimaat er is omdat veel Amerikaanse burgers economisch en maatschappelijke onmacht voelen. Hierdoor is er een behoefte aan onderwerpen waar ze nu juist wel invloed op hebben. Die invloed vind je in schoolbesturen onder andere in lesonderwerpen over bijvoorbeeld afkomst, seksualiteit en gender.

Wat houdt de Don't Say Gay-wet uit Florida in?

In de wet, die eigenlijk Parental Rights in Education heet, staat dat scholen aan jonge kinderen tot negen jaar geen les meer mogen geven over seksuele geaardheid, genderidentiteit en LHBTIQ+-gerelateerde onderwerpen. Dus op school mogen er geen gesprekken zijn over 'regenboogonderwerpen' en is er een ban op diverse kinderboeken met LHBTIQ+ personages.

Het gevolg is dat LHBTIQ+ kinderen kunnen ervaren dat ze geen veilige plek hebben waar ze zichzelf mogen zijn. Immers zijn LHBTIQ+ vriendelijke leraren regelmatig een steun voor LHBTIQ+-kinderen die thuis niet zo'n veilige plek hebben. Het gevoel dat je 'de enige bent die anders is' wordt zo versterkt. Daarnaast is het voor leraren die deel uitmaken van de regenbooggemeenschap ook lastig. Iets vertellen uit je eigen leven kan mogelijk iets 'verraden' over je geaardheid of genderidentiteit, waarvoor je ontslagen kunt worden.

Hoe is het op dit moment in Florida?

De beruchte gouverneur van Florida, de Republikein Ron DeSantis, heeft al verschillende anti-LGBTIQ-wetten ondertekend; Zo is er een wet die genderbevestigende zorg voor minderjarigen verbiedt en een wet die het strafbaar maakt als je als volwassene gebruik maakt van een wc die niet overeenkomt met je geboortegeslacht.

Het anti-LHBTIQ+ beleid in Florida heeft consequenties en gevolg in de rest van Amerika. In Idaho hebben radicale schoolbestuurders - die al 24 niet-heteronormatieve bibliotheekboeken verbrandden - een eigen versie van de Don't Say Gay- wetgeving gemaakt. Ze keurden namelijk op 19 juni nog een beleid goed dat 'lesgeven in de klas en discussies over genderidentiteit, seksuele geaardheid, transgenderidentiteit en genderexpressie verbiedt.'

Verder is gouverneur Ron DeSantis bezig met een nieuw Don't Say Gay-verbod. Zo gaf hij twee weken de opdracht om LHBTIQ+-lesstof te verwijden uit een Advanced Placement (AP) psychologie lessen in de bovenbouw van de middelbare school.

Tegenbeweging en ongenoegen

Aan de ene kant is Florida duidelijk bezig met het creëren van een LHBTIQ+-onvriendelijk klimaat. Aan de andere kant zijn er gelukkig partijen die duidelijk hun ongenoegen laten blijken en de strijd aangaan. Zo heeft de universiteitsraad besloten om de eis van DeSantis, om LHBTIQ-lesstof te verwijderen uit de AP psychologielessen, af te wijzen. Met AP-lessen kunnen leerlingen op middelbare scholen 'alvast' punten halen voor hun eerste jaar op de universiteit. De raad zegt dat universiteiten in het land deze studiepunten niet accepteren als de lesstof wordt gecensureerd, 'het druist in tegen de fundamentele principes van het AP-programma.'

Een federale rechter heeft op 30 mei een paar wetten in Florida tijdelijk geblokkeerd. Daarbij gaat het om regelgeving over genderbevestigende zorg. De rechter maakte

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vers leesvoer

'Dat ene boek dat je leven veranderde…' Zij/haar is een verzameling essays over lesbische romans. Ook lees je het debuut van Lara Billie Rense en schreef Nadine Swagerman een nieuw YA- boek.

Lees verder

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden