Aanval op drag

Op 31 augustus blokkeerde een federale rechter tijdelijk de wet die openbare dragshows in Texas verbiedt. Een overwinning voor de LHBTIQ+ community, maar tegelijkertijd ook een zorgwekkende ontwikkeling. Verschillende Amerikaanse staten hebben wetsvoorstellen of aanpassingen in de maak die restricties opleggen aan 'gender gerelateerde kleding', met een heropleving van aanvallen op drag.

De situatie

De meeste staten in de VS hebben geen wet die expliciet 'drag uitingen' verbiedt, maar in twee staten, namelijk Montana en Tennessee, is zo'n wet er wel. Tennessee heeft die wet dit jaar aangenomen, met straffen tot 6 jaar cel. De wet in Tennessee is uiteindelijk op 1 april geblokkeerd. In de staat Texas, maar ook in Noord Dakota, Arkansas en Florida zijn er wetten in de maak die zouden kunnen worden gebruikt om drag aan te pakken of te beperken.

Human Right Campaign, die zich onder meer inzet voor LHBTIQ+ rechten, luidde dit jaar al de noodklok voor de rechten van de LHBTIQ+ gemeenschap in Amerika. Er zijn namelijk meer dan 75 anti-LHBTIQ wetten aangenomen: meer dan het dubbele van vorig jaar. Er is sprake van een hernieuwde hetze tegen genderexpressie, transgenders en de gehele regenbooggemeenschap. Vrijheid van meningsuiting en expressie in de vorm van dragoptredens is in het geding. Deze aanvallen op drag worden dan ook gezien als onderdeel van een veel bredere en gecoördineerde agenda om genderexpressie, transgenders en de LGBTQ-gemeenschap aan te vallen.

Bommeldingen afgelopen weekend

Om maar een voorbeeld te noemen: Afgelopen weekend werd er op drie verschillende plekken in de Verenigde Staten melding gemaakt van een bom op de locatie van een drag event. Het ging om Salt Lake City, Utah waar drags een voorleesuur zouden houden in een boekenwinkel. In een bibliotheek in Brooklyn, New York werd een drag-voorleesmiddag afgelast om een bommelding en in New Haven, Connecticut werd een LGBT-center ontruimd vanwege een dreiging. Op de drie locaties werden uiteindelijk geen bommen aangetroffen.

Volgens LGBTQ nation werden drag events de VS in 2022 minstens 124 keer slachtoffer van bommeldingen en andere dreigingen van geweld.

Ook in Nederland zijn er issues met de tolerantie voor drag. Zo was er in april dit jaar nog commotie bij het theater LantarenVenster in Rotterdam, omdat dragqueens op het podium verhaaltjes uit prentenboeken voorlezen in hun kindervoorstelling. Hoewel het grote deel van de mensen het voorlezen juist toejuichten, stonden er buiten ook een 50-tal demonstranten die drag hier niet vonden kunnen en het boos hadden over kutpedo's.

Drag geschiedenis

Drag is niet alleen een eeuwenoude kunstvorm, maar ook een essentieel onderdeel van de LGBTIQ+ cultuur en -geschiedenis. Er zijn in verschillende staten in de VS wetten die drag aan banden leggen die nog dateren uit de 19e eeuw. Wetten die nog stammen uit de tijd waarin William Dorsey Swann leefde. William Dorsey Swann, is de man die velen zien als de eerste zelfbenoemde dragqueen. Hij was een zwarte slaaf die na afschaffing van de slavernij in 1865 zijn ketenen afwierp. William organiseerde drag balls in de jaren 1880 en 1890. Veelal waren het homoseksuele ex-slaven die hier konden dansen en zingen. Zij droegen meestal vrouwenkleren en men noemde hen queen of drags.

Toch was er eigenlijk al eerder sprake van drag. Dit was in het oude Griekenland. Bij voorstellingen waren mannen soms verkleed als vrouw, omdat vrouwen het toneel niet op mochten. LHBT-historicus Channing Gerard Joseph beschouwt William echter als de eerste dragqueen in de huidige betekenis. Dit omdat hij drag bewust combineerde met de strijd voor zijn LHBTIQ-identiteit. Een strijd die hem onder ander ook een gevangenisstraf van tien maanden opleverde. Vanwege een 'wanordelijk huis', destijds de benaming voor een bordeel.

Steun: Voor het steunen van de gehele LHBTIQ+ gemeenschap kun je bijvoorbeeld geld doneren aan de Human Rights Campaign. Zij inspireren en betrekken mensen en gemeenschappen om een einde te maken aan de discriminatie van alle LHBTIQ+ personen.

Naar aanleiding van de reacties van demonstranten tegen drags in Rotterdam is er een petitie aangemaakt. Met het tekenen van de petitie kun je laten zien dat je drag performers steunt.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen hebben ze hun kinderen achtergelaten en zijn ze naar Nederland gevlucht.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden