Queer City Walk Utrecht

Tijdens de Queer City Walk, een historische stadswandeling door het centrum van Utrecht, zie je en hoor je al wandelend over historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners. De wandelingen worden begeleid door het vrijwilligersteam van Queer-U-Stories (QUS).

De Queer City Walk is inmiddels al meerdere keren georganiseerd, bijvoorbeeld als onderdeel van het Utrecht Queer Culture Festival, het Utrechtse Queer Film Festival en een theatervoorstelling van Oester.

Marijke Huisman is universitair docent publieksgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en één van de vrijwilligers van het QUS-team. Naast het organiseren van wandelingen maakte het QUS-team een online Utrechtse regenboogcanon: een overzicht van de geschiedenis van het 'roze' leven in de stad Utrecht vanaf de 18de eeuw.

Ik sprak Marijke over de Utrechtse regenboogcanon en de queer stadswandelingen. Waarom is het belangrijk om vandaag de dag te leren over queer geschiedenis? En wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? Je leest het hier!

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een queer stadswandeling te organiseren?

'Het idee is ontstaan in 2016, toen er een nieuwe wethouder diversiteit in Utrecht kwam. De Utrechtse regenbooggemeenschap wijdde hem in met een wandeling door de rijke Utrechtse queer geschiedenis. De nieuwe wethouder was hier zo enthousiast over dat hij een subsidie verstrekte voor een project over de queer historie. Zo kwamen Kees van den Berg en Evert van der Veen (beide leden van het QUS-team) op het idee om een online regenboogcanon in elkaar te zetten. De eerste canon is gelanceerd op Coming Out Day in 2021.'

Wat is een canon?

'Een canon is een lijst van de belangrijkste dingen op het gebied dat die specifieke canon bestrijkt. Zo heb je bijvoorbeeld ook een kunsthistorische canon en 'de canon van Nederland.' Voor een canon moet je 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden