Na de Tweede Kamer is op dinsdag 11 maart de beurt aan de Eerste Kamer om te besluiten over de hate crime-wet van GL|PvdA en ChristenUnie. De wet regelt dat er hogere straffen komen op discriminerend geweld. 'Wij pleiten met andere minderheidsorganisaties al bijna 15 jaar voor de wet en roepen de Senaat op om het wetsvoorstel te steunen.' – COC Nederland
'Of het nu gaat om je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, geslacht, huidskleur, handicap of geloof: geweld om wie je bent is niet alleen een klap in je gezicht, maar ook een kras op je ziel,' zei COC-voorzitter Astrid Oosenbrug eerder over het belang van de wet.
Oosenbrug verwijst naar de vele recente voorbeelden van geweld tegen de regenbooggemeenschap. Zo werd er brand gesticht bij een appartement in Breda waar een regenboogvlag uithing, werden Stijn en Finn belaagd omdat ze hand in hand liepen, werd drag queen Envy Peru aangevallen in Amsterdam en werd in Alkmaar een tentoonstelling over intersekse personen vernield.
Het aantal meldingen en aangiften van geweld en discriminatie tegen de regenbooggemeenschap steeg met bijna een kwart, van 2.654 gevallen in 2022 naar 3.257 in 2023. Dat geldt ook voor geweld en discriminatie tegen andere minderheidsgroepen.
'Juist in deze tijd is het belangrijk dat de wetgever een duidelijk signaal geeft: discriminerend geweld is onaanvaardbaar,' aldus COC-voorzitter Oosenbrug.
Het wetsvoorstel van Frans Timmermans (GroenLinks|PvdA) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen. Als iemand wordt mishandeld en uitgescholden om wie die is, kan de dader bijvoorbeeld een gevangenisstraf van vier in plaats van drie jaar krijgen.
In de Tweede Kamer kon het wetsvoorstel in december rekenen op steun van alle partijen behalve Forum voor Democratie.
COC pleit met andere minderheidsorganisaties al bijna 15 jaar voor een hate crime-wet, afgelopen zomer nog tijdens Pride Amsterdam. De wet maakt ook deel uit van het Regenboog Stembusakkoord dat COC in 2023 sloot met negen politieke partijen.
In het pleidooi voor een hate crime-wet trekt COC samen op met Bi+ Nederland, Ieder(in), Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT), Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID, Oy Vey, Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, Stichting Nederland Wordt Beter, Transgender Netwerk en WOMEN Inc.
*
UPDATE – 11 maart 2025
Overwinning: Senaat stemt voor hate crime-wet!
De hele Eerste Kamer steunt de hate crime-wet van GL|PvdA en ChristenUnie. Dat bleek op dinsdag 11 maart na behandeling van het wetsvoorstel in de Senaat. COC zet zich met andere organisaties van minderheden al bijna 15 jaar voor de wet in, recent nog bij Pride Amsterdam. De organisatie is gelukkig met de uitkomst en spreekt van een overwinning voor minderheden en slachtoffers van discriminerend geweld.
'Een ontzettend belangrijk signaal, juist in deze tijd van toenemende discriminatie en geweld,' zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug in een reactie. 'Discriminerend geweld is onaanvaardbaar en verdient een stevige straf, daar kan nu geen enkel misverstand meer over bestaan.'
'Of het nu gaat om je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, geslacht, huidskleur, handicap of geloof: geweld om wie je bent is niet alleen een klap in je gezicht, maar ook een kras op je ziel,' aldus de COC-voorzitter. 'Daarom is het goed dat er nu zwaardere straffen op komen te staan.'
Lees het hele bericht op de website van COC Nederland.
Blijf op de hoogte: