Hoop door hulp

Bij haar eerste Pride in Nederland ging er voor de Russische Kathy een hele nieuwe wereld open. Eindelijk een plek waar ze als lesbische vrouw zichzelf mocht zijn. Hoe is het met haar en hoe kunnen we queer vluchtelingen helpen? We spraken Kathy, en ook Harlem van Hayzer, voorzitter LGBT World Beside en Martine Drabbe, coördinator Informele zorg LHBTQ+ bij De Regenboog Groep.

Samenwerking

Het is Martine van De Regenboog Groep die bij ons een balletje opgooit over de organisatie LGBT World Beside. De Regenboog Groep richt zich op het helpen van mensen in Amsterdam: mensen met problemen zoals eenzaamheid, verslaving, schulden, psychische problemen of dakloosheid. Ze doen dit al vijftig jaar met vrijwilligers die ze 'Aardige Amsterdammers' noemen. Martine is actief bij het maatjesproject voor LHBTIQ+ personen en vluchtelingen. Het LHBTIQ buddy project voor asielzoekers bestaat sinds 2015.

Daar waar De Regenboog Groep juist lokaal in Amsterdam opereert, richt LGBT World Beside zich op alle LGBTQ+ personen uit Oost-Europa, de Kaukasus en Centraal-Azië die een vluchtelingenstatus aanvragen of asiel hebben gekregen in Nederland.

De Regenboog Groep werkt inmiddels soms samen met LGBT World Beside. Dit zorgt ervoor dat vluchtelingen in Amsterdam, binnengekomen via LGBT World Beside, ook daarna, zo goed mogelijk, ondersteuning krijgen.

LGBT World Beside

Harlem is oprichter en voorzitter van de stichting LGBT World Beside. De organisatie telt drie bestuurders en meer dan 30 vrijwilligers. Harlem kwam in 2016 als vluchteling uit Tsjetsjenië naar Nederland. Als homoseksuele man weet hij uit eigen ervaring met welke obstakels je te maken kunt hebben als LHBTIQ+ vluchteling. Hij moest destijds alles achterlaten en vluchten. Hij vertelt dat het voor hem in de Russische Federatie levensgevaarlijk was. In die tijd schuilden er in Tsjetsjenië soms honderden LHBTIQ+ personen in kelders om niet opgepakt te worden en in de gevangenis terecht te komen.

In 2017 richtte Harlem LGBT World Beside op. Zijn organisatie helpt de vluchtelingen om een nieuw leven op te bouwen, op verschillende manieren. Zo bieden ze onder andere praktische hulp, daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan hulp bij het aanvragen van huurtoeslag, zorgtoeslag, het afsluiten van elektriciteits- en internetcontracten, het vertalen van officiële brieven, het schrijven van cv's en het zoeken naar een baan. Daarnaast bieden ze psychologische hulp en organiseren ze ook spelletjesdagen en uitwisselingsmomenten met studenten.

Kathy's weg naar Nederland

De 39-jarige Kathy is zo'n vluchteling die geholpen wordt door LGBT World Beside. Ze wist dat ze in Rusland niet geaccepteerd werd omdat ze op vrouwen viel. Op haar 22ste liep ze op een dag in het park met een meisje. Ze kusten elkaar, en meteen werd er van de andere kant van het kanaal een steen naar ze gegooid en werden ze uitgescholden. Kathy werd bang en begreep toen dat ze in Rusland nooit zichzelf zou kunnen zijn. Ze is duidelijk geëmotioneerd als ze mij haar verhaal vertelt. Haar beste vriendin

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Hoop door hulp

Kathy is lesbisch en Russisch. Sinds ze in Nederland is, durft ze toekomstplannen te maken en hoeft ze niet bang te zijn voor haar leven en gezondheid. We spraken haar.

Lees verder

Juiste connecties

Een relatie met z'n drieën brengt soms wat uitdagingen met zich mee, maar Zina's werk, zo blijkt, heeft ook allerlei voordelen. De keuken is nog nooit zo schoon geweest.

Lees verder

Stoute Suus

Susanne heeft een webshop waar ze niet alleen erotische producten verkoopt maar ook verhalen deelt in verdiepende artikelen over relaties, seksualiteit en intimiteit. We spreken haar!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden