Vrouwen – geschreven door Chloé Caldwell, vertaald door Kitty Pouwels.
Een jonge vrouw verhuist van het platteland naar de stad. Onverklaarbaar, onvermijdelijk en onmiddellijk valt ze voor het eerst in haar leven voor een vrouw. Finn is negentien jaar ouder dan zij, draagt mannenkleding, heeft een zelfverzekerde glimlach – en een vaste vriendin. Met precisie, humor en tederheid beschrijft Vrouwen de waanzin en de nasleep van een allesverslindende liefde.
De Nederlandse vertaling is nu verkrijgbaar en wordt uitgegeven door Thomas Rap.
'Caldwells Vrouwen is een klein boek van grote klasse dat perfect laat zien op welke manier mensen in staat zijn is álles op te geven voor goede seks, zelfs hun identiteit.'- Lena Dunham, auteur, regisseur en actrice.
'Haar proza bezit een roekeloze schoonheid die barst van de magie.' - Cheryl Strayed, auteur van Schitterende kleine dingen.
Chloé Caldwell is een Amerikaanse auteur van vier boeken, waaronder de essaybundels Legs Get Led Astray (2012) en I'll Tell You in Person (2016) en de geprezen novelle Women (2014), die door velen tot 'cultklassieker' is bekroond. Caldwells essays zijn verschenen in gerenommeerde tijdschriften, zoals The New York Times, Bon Appétit en The Cut. Ze geeft online schrijfcursussen, is coach en organiseert schrijfworkshops en retraites in New York en Parijs.
M/V/X Genderdiversiteit is van alle tijden - geschreven door Bert Gevaert en Johan Mattelaer.
Wat hebben Jeanne d'Arc, le Chevalier d'Éon, Julia Pastrana en farao Achnaton met elkaar gemeen? De een droeg als vrouw een broek, de ander als man een rok, de derde was een vrouw met een baard en de beroemde Egyptenaar werd voorgesteld met borsten! In Genderdiversiteit is van alle tijden komen tientallen mannen, vrouwen en soms ook 'manvrouwen' of 'vrouwmannen' aan bod die elk op hun manier het traditionele binaire verhaal in twijfel trokken. Ze werden vaak bespot, gehaat, maar ook medelijdend bekeken of gefascineerd aangestaard. Behalve de vraagtekens die zij keer op keer plaatsen bij het binaire verhaal, hebben de M/V/X in dit boek nóg iets gemeen. Het zijn stuk voor stuk boeiende persoonlijkheden die tot leven komen door het gebruik van authentieke bronnen en vaak nooit eerder gepubliceerde afbeeldingen.
'Een fascinerende reis door de geschiedenis van de seksuele diversiteit.' – Piet Hoebeke. Het boek is nu verkrijgbaar en wordt uitgegeven door Sterck & De Vreese.

Ook vanaf vandaag, 27 mei, verkrijgbaar:
Twee vrouwen - geschreven door Sytske Frederika van Koeveringe.
Op een mooie zomerochtend maakt Jip volkomen onverwacht een einde aan haar relatie met Melle. Voor Melle komt dit als een donderslag bij heldere hemel. Wanhopig zoekt ze naar antwoorden, vooral bij Jip zelf — maar Jip heeft zich opgesloten in het Wolkershuisje en stort zich manisch op haar kunst.
Vreemd genoeg weet Jip zelf ook niet precies waarom ze de relatie heeft verbroken. In de beslotenheid van het tuinhuisje speelt ze de film van hun liefde terug, vanaf het allereerste moment. Als lezer zijn we getuige van een intense, oprechte, maar broze verliefdheid die zich volgens hun eigen regels ontvouwt, maar gaandeweg patronen krijgt waarin Jip zich steeds minder thuis voelt.
Is het Jip zelf die haar gevoelens niet kan vormen naar wat er van haar in een relatie wordt verwacht? Of zijn het de strenge regels die Melle zichzelf oplegt waardoor ze langzaam maar zeker van elkaar wegdrijven?
Het boek is de derde in de 'pulpature'-serie (deel 1: Ontkiemende liefde van Renée van Marissing, deel 2: Zij kwam voor hulp van Minke Douwesz) en is uitgegeven door Velvet Publishers. Ons interview met Sytske lees je hier.
*
Blijf op de hoogte: