Lesbisch en scheiden

Als familiemediator heb ik wekelijks te maken met vrouwen die gaan scheiden. De vraag van vrouwen die nadenken over een echtscheiding is vaak: hoe verloopt zo'n echtscheidingstraject nou eigenlijk? In dit artikel beschrijf ik daarom hoe ik het 'regelen' van een echtscheiding aanpak!

Dit artikel is geschreven door mr. Kim Smienk en is tevens verschenen op de website van Kim Smienk Mediation.

Bespreken van emoties

Wanneer je bij mij aan de mediationtafel plaatsneemt om je echtscheiding te 'regelen' beginnen we met het bespreken van emoties. We bespreken hoe jullie relatie is begonnen en is verlopen. Ook komt de 'scheidingsmelding' aan bod. Met de 'scheidingsmelding' wordt het moment bedoeld waarop één van de partners heeft aangegeven bij de andere partner dat diegene wil gaan scheiden. Uiteraard kan het ook zijn dat de partners in overleg tot de conclusie komen dat zij (willen) gaan scheiden.

Een echtscheiding kun je zien als een rouwproces

Na het bespreken van het verloop van de relatie en de scheidingsmelding bespreken we de rouwcurve die bedacht is door de psychiater Elisabeth Kübler-Ross. Iedereen verwerkt een echtscheiding op een andere manier, maar ik merk in de praktijk dat het bespreken van de rouwcurve van Kübler-Ross veel herkenning geeft bij scheidende stellen.

Elisabeth Kubler-Ross ontdekte dat rouwverwerking bij iedereen op eenzelfde manier verloopt. Deze manier van verwerken wordt door Kübler-Ross in vijf fasen opgedeeld. Een echtscheiding zien we als 'rouwverwerking' waarin je dus ook deze vijf fasen doorloopt.

De eerste fase van de echtscheiding begint met ontkenning en woede. Vervolgens ga je naar een onderhandelingsfase, waarna je in een depressie beland. Na deze depressie bereik je uiteindelijk acceptatie van de echtscheiding. Meer over de rouwcurve lees je in dit artikel.

Het is heel belangrijk om stil te staan bij de rouwcurve van Kübler-Ross om te ontdekken waar elke partner zich in de rouwcurve bevindt. De ene partner kan bijvoorbeeld al de hele rouwcurve doorlopen hebben tijdens de relatie, terwijl diens (ex-)partner de hele rouwcurve nog door moet  gaat maken.

Wanneer je te vroeg in de rouwcurve belangrijke beslissingen neemt, is er een kans dat hevige emoties de boventoon voeren bij het nemen van deze beslissingen. Daarom houd ik als mediator in de gaten waar de (ex-)partners zich in de rouwcurve bevinden. Op deze manier wordt voorkomen dat er als gevolg van hevige emoties beslissingen worden gemaakt die na de echtscheiding (zodra de rouwcurve geheel doorlopen is) toch niet de beslissingen zijn waar beide partners tevreden mee zijn.

Vrouwen met kinderen

Wanneer twee vrouwen gaan scheiden en zij kinderen hebben wordt daar uitgebreid bij stilgestaan. De verdeling van de zorg en opvoeding en de kosten van de kinderen worden uiteraard besproken.

Wat bij een echtscheiding tussen twee vrouwen bovendien van belang is, is om aandacht te besteden aan de donor of co-ouder van de kinderen.

Lesbische stellen kunnen nu eenmaal niet samen een kind krijgen zonder dat daar een man bij betrokken is. Wanneer deze man een onbekende donor is uit een donorkliniek dan bespreken we de rechten van de kinderen en van deze onbekende donor. Meer over de rechten van onbekende donoren lees je in dit artikel.

Wanneer de kinderen contact hebben met hun donor of co-ouder is het heel belangrijk om de afspraken over dit contact te bespreken en op papier te zetten. Zo is voor de moeders, voor de kinderen en voor de donor of co-ouder duidelijk op welke manier het contact tussen de kinderen en de donor of co-ouder voortgezet gaat worden na de echtscheiding van de moeders.

Rechtszaak twee moeders

In juli '19 stonden er twee moeders tegenover de zaaddonor van hun kind in de rechtszaal. Na de echtscheiding van de moeders ging het mis tussen de moeders en de donor. Lees meer over deze rechtszaak in dit artikel.

De echtscheiding van deze twee vrouwen is helaas niet door mij begeleid. Toen ik deze rechtszaak las vond ik het zó zonde dat er tijdens de echtscheiding van de moeders geen aandacht is besteed aan het contact met de donor van hun kind. Als dit wel was gebeurd had dit zo veel ellende kunnen voorkomen en hadden de moeders niet tegenover de donor van hun kind in de rechtszaal gestaan. Deze rechtszaak laat zien dat voor echtscheidingen tussen twee vrouwen een mediator die verstand heeft van lesbische relaties onmisbaar is!

Een echtscheiding is iets heel persoonlijks. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met me op!

 

 

*

Mijn naam is Kim Smienk. Met mijn kantoor Kim Smienk Mediation houd ik me bezig met de -zoals ik het zelf noem- 'niet zo standaard' relaties. In het dagelijks leven 'regel' ik echtscheidingen voor bijvoorbeeld twee vrouwen die uit elkaar gaan, stel ik donorcontracten op voor vrouwen die met een zaaddonor een kind krijgen en maak ik ouderschapsplannen voor kinderen die door meer dan twee ouders tegelijk opgevoed worden.

In mijn praktijk worden er vaak allerlei vragen aan mij gesteld. Deze vragen zijn voor mij de inspiratie voor mijn artikelen. Ik kan me voorstellen dat jij als Zij aan Zij lezer ook een vraag hebt die je mij zou willen stellen. Over de juridische kant van een relatie of de juridisch kant van moeder(s) worden bijvoorbeeld. Laat gerust een vraag achter op mijn website en wie weet beantwoord ik jouw (anonieme) vraag in één van mijn artikelen voor Zij aan Zij!

 

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden