LBTI - Sportgeschiedenis

De zichtbaarheid van de LBTI-vrouw ten opzichte van de homoseksuele man laat nogal eens te wensen over. Er moeten meer rolmodellen komen omdat die op veel vlakken ontbreken. En hoewel er de laatste jaren een inhaalslag wordt gemaakt is er één vlak waarop de vrouwen zich al jaren uit de kast en meer in de picture presenteren ten opzichte van hun mannelijke collega's; de sportwereld! Zij aan Zij dook in de sportgeschiedenis en zette de meest markante dames en affaires op een rijtje.

Tennis: Baanbrekende Martina & Billy Jean

Een tak van sport waar relatief veel dames uit de kast zijn is de tenniswereld. Sinds Martina Navratilova en Billy Jean King eind jaren 70 erkenden dat ze op vrouwen vielen werd hier aanvankelijk met een schuin oog naar gekeken. Het kostte beide dames veel sponsorcontracten en Martina vroeg zelfs asiel aan in de Verenigde Staten omdat haar thuisland Tsjecho-Slowakije (dat toen nog zwaar communistisch was) dreigde haar geen uitreisvisa meer te geven. De reden hiervoor; ze hield er te ruimdenkende ideeën op na. Na Martina en Billy Jean King volgde de jaren 90 waarin steeds meer tennissters die er geen geheim van maakten dat ze lesbisch waren. Conchita Martinez, Gigi Fernadez en Lisa Raymond, allemaal waren ze open over hun geaardheid. Ook Jana Novotna die in 1998 Wimbledon op haar naam schreef viel na deze zwaarbevochten overwinning voor het oog van de camera in de armen van haar partner en coach Hanna Mandlikova. Een andere bekende lesbienne is de Franse Amelie Mauresmo. Deze voormalig nummer 1 van de wereld hield de gemoederen naast de tennisbaan bezig door openlijk uit te komen voor haar geaardheid.

Beachvolleybal: Nathalie, Anne en Marleen

In de (beach-)volleybalwereld wordt er niet raar opgekeken als je uit de kast komt. De Australische Nathalie Cook die in 2000 goud won en maar liefst aan 5 olympische spelen meedeed is al jaren gelukkig getrouwd met Sarah Maxwell die ook actief was als professionele beachvolleybalster. En de vonk slaat vaker over binnen een team. Zo werd Anna Buijs, speelster van het nationale volleybalteam verliefd op haar clubgenootje de Duitse Lisa Thomsen.

Marleen van Iersel is één van onze beste beachvolleybalsters en al jaren actief in de wereldtop. Ze deed mee aan de olympische spelen in Londen en Rio. Samen met Manon Nummerdor-Flier is ze het traject ingeslagen naar de Olympische spelen in Tokyo in 2020. Marleen is al jarenlang gelukkig met haar vriendin Myrthe en samen geeft het stel al vloggend een kijkje in hun leven. 'Op mijn 18e werd ik verliefd op een meisje en daarvoor had ik er nooit over nagedacht. Op dat moment zat ik al in de volleybalwereld en daar was het best wel normaal en geaccepteerd dus dat was makkelijk uit de kast komen. Eigenlijk is het bij mij nooit een ding geweest, zeker niet binnen de sport want er zijn best wel wat lesbische vrouwen op de tour. Toen ik wat jonger was kreeg ik interview aanvragen over lesbisch zijn in de sport maar ik wilde juist bekend staan als Marleen de topsporter en niet Marleen de lesbische vrouw.  Nu vind ik het juist iets toevoegen omdat ik mijn naam in de sport al heb neergezet. Ik heb het nooit verborgen gehouden en daardoor is het nooit een hot item geweest en is het nooit zo geëxplodeerd zoals bijvoorbeeld bij Ireen Wust.'

 

Lees het Zij aan Zij- interview met Marleen en haar vriendin Myrthe + bekijk de vlogs!

 

Hockey: Meerdere lesbische speelsters per team

In de hockeywereld lopen ontzettend veel LBT-vrouwen rond die open zijn over hun geaardheid. Elk hockeyteam op hoog niveau kent één of meerdere lesbische speelsters. Kim Lammers, Carlien Dirkse van den Heuvel, Marilyn Agliotti, Alyson Annan, Carina Benninga, Chantal de Bruijn, Carole Tate en oud-keepster Jacqueline Toxopeus; stuk voor stuk toppers die uit de kast zijn.

De bekendste van allemaal is Maartje Paumen. Deze oud-strafcornerspecialiste won alles wat er te winnen was met hockey. Van Olympisch goud, landskampioenschappen met HC Den Bosch en individuele prijzen (o.a. beste hockeyster ter wereld). Het staat allemaal in de prijzenkast. Na het EK in 2009 kwam ze uit de kast tegenover haar ouders en had ze een relatie met haar teamgenote Carlien Dirkse van den Heuvel. Aan de Volkskrant vertelt ze in 2011 het volgende: 'Onbewust ben je toch bang voor de reacties. Daarom lopen mensen er soms jaren mee rond. In mijn hoofd was het tienduizend keer erger dan in de werkelijkheid. De hockeywereld is heel open. In het vrouwenhockey zijn lesbische relaties volstrekt normaal.'

Meer over vrouwen uit de kast in Tennis, Atletiek, Schaatsen, Rugby, Hockey en voetbal lees je hier!

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden