Roze Filmdagen 2018

Het is bijna zo ver - het grootste roze filmfestival van Nederland begint weer! De Roze Filmdagen vinden dit jaar plaats van 8 tot 18 maart 2018 in het Ketelhuis en in het Westergastheater in Amsterdam.

We tippen alvast de volgende vier films: het sympathieke en vermakelijke Signature Move; het warrige, maar muzikale Becks; het inspirerende Chavela en het intrigerende Match at 3 PM Today.

Vol spanning wachten we ook op My Days of Mercy met Ellen Page. Het verhaal, in het kort, via de website van de Roze Filmdagen:

'Lucy’s vader zit in de dodencel, dus elke week gaat ze met haar zus en broer naar protesten tegen de doodstraf. Door de jaren heen zijn de andere activisten een soort familie geworden, en aan de andere kant staat een andere familie: de pro-doodstraf activisten. Maar dan ziet Lucy een jonge vrouw aan de overkant, en ze raken aan de praat. En niet alleen dat...' Een korte (veelbelovende) video hebben we wel!

 

> Het volledige programma van de Roze Filmdagen vind je hier. <

Signature Move

Signature Move brengt ons meteen in een kleurige straat van Chicago waar Indo-Pakistaanse supermarkten het beeld bepalen. We maken kennis met Zaynab (een rol van Fawzia Mirza, die ook cowriter is van deze film). Zij is een Pakistaanse islamitische lesbische advocaat, die gespecialiseerd is in immigratiekwesties.

Recentelijk is haar moeder weduwe geworden en bij haar in huis komen wonen. Zij vult haar dagen met het kijken naar soaps op televisie en vanuit haar luie stoel bij het raam bespiedt ze voorbijgangers, in de hoop hier een man voor haar dochter te vinden. Het moge duidelijk zijn dat de dertiger Zaynab er nog niet klaar voor is om haar conservatieve moeder te vertellen wie ze echt is en wat ze voelt.

Dit in scherp contrast met de Mexicaanse boekwinkeleigenaar Alma (een rol van Sari Sanchez). Zij en haar moeder zijn elkaar beste vriendinnen en delen alles met elkaar. De uitgesproken Alma neemt geen blad voor haar mond en is erg actief in het uitgaansleven.

Toch volgt ook Signature Move weer de voorspelbare verhaallijn van 'meisje-ontmoet-meisje', compleet met one-night-stand-uit-het-bed-val-scene.  Niet alles werkt even goed in de film, maar het zijn de sprankelende, geloofwaardige karakters (gespeeld door goede acteurs), het sympathieke inkijkje in de verschillende bevolkingsgroepen van Chicago, de interculturele verhaallijn die deze rom-com redden van een zoetsappige ondergang. 

Een leuke vondst is het toevoegen van de verhaallijn waarin advocate Zaynab door een blutte cliënt terecht komt in de wereld van het worstelen. Het zorgt ervoor dat er een beetje een scherper randje wordt toegevoegd aan het brave karakter van de verantwoordelijke advocate. En dan heb je natuurlijk ook meteen de titel van de film uitgelegd.

Becks

De in Brooklyn-woonende singer-songwriter Becks (Lena Hall) heeft het goed voor elkaar: een sexy vriendin (Hayley Kiyoko) met wie ze in een redelijk succesvolle band speelt. Maar op het moment dat haar vriendin nieuwe carrièrekansen ziet in Los Angeles verandert alles voor Becks. Vriendin vertrekt alvast naar de Zuidkust en al binnen drie minuten in de film zijn we getuige van een cross-country-verhuizing, een dramatische ontdekking van overspel en de hoofdpersoon die bij haar diepgelovige moeder in haar ouderlijk huis in the middle of nowhere gaat logeren. Of eigenlijk: blijft totdat ze enig idee heeft wat ze verder met haar leven wil doen.

Om wat geld te verdienen speelt ze in de plaatselijke kroeg en biedt ze gitaarlessen aan. We zijn er getuige van als Becks haar muzikale stem ontdekt. Het leven wordt gecompliceerd als ze een verliefd wordt op de wat naïeve vrouw van een oud-klasgenoot. 

De hoofdlijn van deze film, geïnspireerd op het echte leven van singer/songwriter Alyssa Robbins, zijn de oprechte, folky nummers die Becks (vertolkt door Tony- winnaar Lena Hall) zingt. Het verhaal zelf is helaas een aaneenschakeling van voorspelbare situaties, maar de uitstekende chemie tussen moeder (een voormalige non) en dochter zijn sterk en dat maakt veel goed.

Chavela

Er is geen lesbische vrouw in Mexico die niet gehoord heeft van Chavela Vargas. Chavela trad op in clubs en met haar donkere stem zong ze intense liederen over wanhoop, pijn en liefdesverdriet. Hoewel Vargas pas op 81-jarige leeftijd uit de kast kwam, was haar homoseksualiteit een publiek geheim.

Omdat ze naar eigen zeggen 'als vrouw leek op een travestiet', kamde Chavela het haar strak naar achteren en ging ze een broek dragen; een ongehoorde daad in het Mexico van de jaren dertig. Ze heeft deuren geopend voor vrouwen die ook lesbisch zijn; het is voor de lesbische gemeenschap de belangrijkste vrouw in de Mexicaanse geschiedenis.

Mis 'm niet, deze sympathieke documentaire die het wilde en gecompliceerde leven laat zien van deze charismatische zangeres. Mocht je twijfelen: Chavela viel het afgelopen IDFA net buiten de top tien van de publiekslievelingen.

Match at 3 PM Today

Er zit een hoop plezier in deze Argentijnse film, die door de manier van filmen ook soms wel een documentaire lijkt. De ene situatie volgt de andere op, loopt in elkaar over of eindigt abrupt. Maar dat maakt allemaal niet uit – de rode draad is deze groep vrouwen op een voetbalveld. Liefdesperikelen, ontevredenheid, jaloezie en zelfs de politiek zorgen ervoor dat de vrouwen niet aan voetballen toe lijken te komen. Is het uiteindelijk toch zo ver, zorgt de regen er voor dat het veld in een modderpoel verandert. 

*

Poll: Welke film staat bovenaan jouw lijstje?

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

ARXX: Good Boy

ARXX heeft een missie: het verspreiden van 'queer joy'. Op 4 oktober komt het nieuwe album uit en nu alvast de single 'Swim' om transjongeren een hart onder de riem te steken.

Lees verder

Ideale plek

Het weekje Malta is achter de rug. Heerlijk was het. Snel werd duidelijk waarom het land op nummer 1 staat op de ranglijst van Europese LHBTIQ-vriendelijke landen. Wat een eyeopener.

Lees verder

Adoptie of niet?

'Mijn vrouw en ik willen graag kinderen samen, maar we zien het niet zitten om zwanger te worden. Adoptie lijkt me daarom de beste optie. Helaas is mijn vrouw daar pertinent op tegen.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden