Nieuwsberichten van Karin van de Wiel

Ontkiemende liefde

Reikhalzend naar uitgekeken en nu is het bijna zover! Vrijdag 31 mei verschijnt het boek van Renée van Marissing, de eerste uitgave van lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers. Wij spraken Renée!

Lees verder

Roze Filmdagen 2024

Veelkleurige, verrassende en hartverwarmende verhalen in een vol en mooi programma tijdens de Roze Filmdagen, dit jaar van 13 tot en met 24 maart. Ga vooral zoveel mogelijk kijken!

Lees verder

Lesbian Pulp & Queer Joy

Renée van Marissing gaat speciaal voor de gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers het eerste deel in de Lesbian Pulp serie schrijven. De launch party was vrijdag en de crowdfunding is los!

Lees verder

Velvet Publishers

Een gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij in Nederland! Wie zitten hierachter en wat kunnen we in de toekomst verwachten? We vroegen het aan oprichters Daphne, Lian en Anna.

Lees verder

IDFA 2023

Divers queer aanbod op het Internationaal Documentary Film Festival Amsterdam, dit jaar van 8 tot en met 19 november, met indrukwekkende persoonlijke verhalen.

Lees verder

Queer Film Festival Utrecht

Queer shorts, documentaires, nationale en internationale premières, oude en moderne klassiekers zie je vanaf 1 september op de jubileumeditie van het QFFU: 'Genderations; Queer past, present & future.'

Lees verder

Tig Notaro in Nederland

Hello Again: Rolling Stone noemde haar een van de '50 beste stand-up comics aller tijden.' Op 10 oktober zie je Tig in de Meervaart, Amsterdam met een nieuwe voorstelling.

Lees verder

Roze Filmdagen 2023

Queer verhalen op het witte doek: Van vergeten geschiedenissen tot lesbisch drama, humor en romantiek: Vanaf 22 maart zie je het allemaal in Amsterdam. Een paar tips!

Lees verder

Tien stappen naar Nanette

Treffend en impactvol: Hannah Gadsby's stappen naar Nanette maakt een 'memoir situatie', een boek door haarzelf omschreven als 'de 'Eat Pray Love' voor autistische, queer vrouwen.'

Lees verder

IDFA 2022

Zie krachtige, urgente documentaires op het Internationaal Documentaire Film Festival Amsterdam. Queer Day werd dit jaar samengesteld door Simon(e) van Saarloos.

Lees verder

Roze Filmdagen 2022

Dit filmfestival is voor mij ieder jaar weer een hoogtepunt. Zonder uitzondering weet het Roze Filmdagen-team urgente, intrigerende en vermakelijke films te programmeren.

Lees verder

Vooral ook liefde

IDFA 2021: Zo veel verschillende in de levens en zo veel overeenkomsten, vastgelegd met veel integriteit en subtiliteit. Vaak is er meer te lezen in het kleine gebaar dan in grootse botsingen of emoties.

Lees verder

ANNE+ is een verademing

'Een sympathieke en herkenbare film: Het is de makers absoluut gelukt om met ANNE+ meer positieve queer representatie op het grote scherm te krijgen. En prettige seks.'

Lees verder

Lesbische nunsploitation

'Benedetta is een soft erotische pornofilm die soms iets weg heeft van een grotesk, kluchtig middeleeuws drama, met de onmiskenbare visuele handtekening van Paul Verhoeven.'

Lees verder

Pray Away

Wat Pray Away interessant maakt is dat ze laat zien dat de personen die in het openbaar streden tegen (hun eigen) homoseksualiteit, nu hun homo- en biseksuele identiteiten omarmen.

Lees verder

Krachtige queer verhalen

Tijdens het #QFFU word je ondergedompeld in fijne speelfilms en shorts (van Nederlandse bodem): de drive van de makers om hun verhaal te vertellen spat van het scherm.

Lees verder

Queer Film Festival Utrecht

Zo veel mogelijk stemmen en kleuren op het QFFU: 'Door de hele stad en tot ver in de buitenwijken zijn activiteiten gepland, zelfs in de Domtoren kun je naar een film kijken.'

Lees verder

Positieve representatie aub

'Ik wil dat er geen enkele film meer gemaakt wordt waarin een vrouw door haar man wordt mishandeld of vermoord omdat ze verliefd wordt op een andere vrouw. Echt – is dat nou zo veel gevraagd?'

Lees verder

'Lesbian' op de cover

Het staat als een paal boven water dat het kennen van je historie een sleutelrol speelt in het tegemoet treden van de toekomst.

Lees verder

Liefde na tegenslag

Roze Filmdagen 2021: Een altijd verrassend en kwalitatief goed aanbod van LGBTQ-films, online dit jaar, van 11 t/m 21 maart. Bekijk alvast tips & trailers!

Lees verder

IFFR 2021

Krachtige statements uit verschillende werelden op het 'hybride' International Film Festival Rotterdam, de vijftigste editie is van 1 t/m 7 februari.

Lees verder

Alles is anders

Alles is anders, ook in de culturele sector. Maar IDFA organiseert voor het achtste jaar op rij de Queer Day, met bijzondere en persoonlijke verhalen uit de LGBTQI+-gemeenschap van over de hele wereld.

Lees verder

Zoals het hoort

Ana, Yessika en Anissa geven hun leven vorm zoals zij dat willen. No compromises. Zoals het hoort en zoals het eigenlijk altijd zou moeten zijn.

Lees verder

Supergirl

De mensheid én je liefdesleven redden: Special agent Alexandra Danvers doet een poging, samen met haar vriendin Maggie en zusje Kara, aka Supergirl.

Lees verder

Genadeloze oude liefde

Oude geliefden confronteren Annelise Keating (How To Get Away With Murder) en Jeri Hogarth (Jessica Jones) met hun fouten en het geluk dat ze hebben laten schieten.

Lees verder

Verliefd op je beste vriendin

Volg de (herkenbare en onvermijdelijke) ontwikkelingen in de levens van Casey in 'Atypical' en Ola in 'Sex Education'.

Lees verder

Roze Filmdagen 2020

Verhalen van en over de LGBTQ community: van 12 tot en met 20 maart kun je genieten, meeleven en meebeleven tijdens de Roze Filmdagen in Amsterdam.

Lees verder

Pronken met gebakken lucht

Onward: Eindelijk een openlijk lesbisch karakter in een grote Disneyfilm: Officer Specter. Maar de representatie is wel erg minimaal en oppervlakkig: het is te weinig, en te laat.

Lees verder

IFFR 2020

Grote diversiteit aan films en focus op jonge, onderscheidende makers: het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) gaat van start.

Lees verder

Bombshell

Seksuele intimidatie en machtsmisbruik: Fox News baas wordt door enkele van zijn vrouwelijke medewerkers aangeklaagd waarna zijn ontslag volgt. Nu in de bioscoop.

Lees verder

Voor onder de boom

Last minute cadeautips: Dit jaar was het jaar van de persoonlijke verhalen, en die kwamen in verschillende vormen en maten. Vier boeken besproken.

Lees verder

Season of Love

Laat je meeslepen door de passie van de hoofdpersonen en de spannende romantische ontwikkelingen in deze sympathieke en hartverwarmende queer romcom kerstfilm.

Lees verder

IDFA 2019

Queer Day is dit jaar op maandag 25 november, met bijzondere persoonlijke verhalen uit de LGBTQI+-gemeenschap van over de hele wereld.

Lees verder

Dykes, Camera, Action!

Roze Filmdagen: 14 -22 maart 2019. Films, korte films en documentaires met LGBTQ-gerelateerde thema's. Tips & trailers!

Lees verder

IDFA 2018

14 tot en met 25 november: Opvallend dit jaar is het aantal documentaires waarin het intieme, persoonlijk verhaal van activisten centraal staat.

Lees verder

Laat je meevoeren

Roze Filmdagen: het eerste weekend zit erop, maar we hebben nog een mooie volle week te gaan. Komende week: Princess Syd en Sisterhood.

Lees verder

Roze Filmdagen 2018

'Uitstekende chemie', een voorspelbare verhaallijn van 'meisje-ontmoet-meisje' met one-night-stand-uit-het-bed-val-scene, en 'sprankelende, geloofwaardige karakters'.

Lees verder

IDFA Tip: Chavela Vargas

Voorliefde voor tequila en vrouwen.

Lees verder

IDFA Tips 2017

Ga vooral Silvana en Queercore zien.

Lees verder

IDFA 2017 - Queer Day

Laat je onderdompelen in verhalen.

Lees verder

Demonstratie: EU, grijp in!

Stop de vervolging van LHBTI'ers in Egypte en Azerbeidzjan! - Beelden uit Amsterdam.

Lees verder

Genderdiversiteit als norm

TranScreen Filmfestival, 13 - 17 september in Amsterdam. 'Een evenement waarin (trans-)genderdiversiteit de norm is én met een duidelijke sociale functie.'

Lees verder

Hoe The L-word de wereld veranderde

Zij aan Zij 25 jaar: Wat je absoluut moet weten over (meer dan) 25 jaar lesbian film- en televisie.

Lees verder