European Lesbian Conference

Op donderdag 11 april, een dag voor de start van de European Lesbian Conference, hebben extreemrechtse groepen geprotesteerd bij het hotel dat het evenement organiseerde. De activisten gebruikten traangas om de bewakers bij het hotel te passeren en hielden borden omhoog met teksten als 'Wij zijn tegen homo's' en 'Ga terug naar de hel, sodomieten'.

Eén van de extreemrechtse activisten, Margarita Korotkikh, zei dat het het hun doel was om  'druk uit te oefenen op de regering en om te laten zien dat 'heteroseksuelen tegen LGBT-propaganda zijn.'

Ironisch gezien vond tijdens de protesten een panelgesprek plaats met als titel: 'Who is afraid of the big bad dykes? Lesbians and the anti-gender movement'.

Foto: MaxxjaNe/ Shutterstock

 

Niet de eerste keer

Internationale rechtengroepen hebben de Oekraïense autoriteiten al eerder bekritiseerd omdat ze ultra-rechtse activisten niet hebben opgespoord en bestraft voor daden van geweld en intimidatie. Zo werd er in november vorig jaar een rally voor transgenderrechten in Kiev verstoord toen een groep religieuze demonstranten hen confronteerde en ze eisten dat ze naar een nieuwe locatie verhuisden. Met banners, regenboog- en transgendervlaggen verhuisde een groep van ongeveer 40 LGBT+ campagnevoerders naar het metrostation van de universiteit om hun wettelijk goedgekeurde rally voort te zetten. Maar ook daar werden zij aangevallen met rookbommen door tegen-demonstranten die homofobe opmerkingen naar hen schreeuwden.


Over de European Lesbian Conference

De European Lesbian Conference is mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen activisten uit meer dan 40 landen in Europa en Centraal-Azië. De conferentie biedt een platform voor de empowerment van lesbische gemeenschappen, opent discussies en maakt ruimte voor de lesbische cultuur en de geschiedenis van lesbisch activisme. Met dat alles streeft de Europese Lesbian conferentie ernaar om de basis te zijn voor het creëren van een sterke lesbische beweging in Europa en Centraal-Azië. De European Lesbian Conference vond plaats van 12 tot 14 april in Kiev. De vorige editie was in oktober 2017 in Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk.   

 

Verloop van de conferentie

Zizo magazine, Vlaanderens grootste nieuwswebsite voor LHBT'ers, rapporteerde recentelijk over het verdere verloop van de conferentie in Kiev. (Lees hier meer.) Tijdens het event vonden verschillende workshops en panelgesprekken plaats met sprekers uit Europa, Centraal-Azië en daarbuiten. Er was een divers en uitgebreid aanbod dat varieerde van ons eigen welzijn en zichtbaarheid tot het vergroten en verbeteren van lesbisch activisme en het belang van allies. Ook werd samenwerking en met z'n allen één front vormen benadrukt en werd er een focus gelegd op het belang van lesbisch activisme en dat dit transinclusief en anti-racistisch moet zijn. Als we kijken naar de grote aanwezigheid van holebi- en transfobie in Oekraïne, kan dit streven op zich al worden gezien als vooruitgang. De slogan van de conferentie was dan ook: 'Let's bring lesbian genius to the world: towards a momentous lesbian movement.'

De live-streams van de panelgesprekken zijn terug te kijken op Facebook.

Meer informatie: https://europeanlesbianconference.org/

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden