Gentleman Jack

Ze wordt de 'first modern lesbian' genoemd: 'Anne Lister is een powervrouw avant la lettre – we schrijven het jaar 1832. In haar passies doet ze ook voor geen enkele man onder. Ze is geïnteresseerd in de politiek, in bergbeklimmen, in de mijnbouw en in vrouwen', lezen we in de Vara-recensie. Ze ontmoet de rijke erfgename Ann Walker als ze met een gebroken hart terugkomt naar Halifax.

Lister wordt gespeeld door de Britse actrice Suranne Jones, Ann Walker door Sophie Rundle, Anne's zus Marian wordt gespeeld door Gemma Whelan (Game Of Thrones).

'Het mooie van Anne Lister is dat ze ook echt heeft bestaan. En dat niet alleen: ze heeft van al haar avonturen minutieus verslag gedaan. Ruim vier miljoen woorden schreef ze over haar dagelijkse leven, het grootste deel in geheimschrift. Dat gedeelte ging over haar vele amoureuze veroveringen. Zo gedetailleerd als ze schreef over hoeveel geld ze kwijt was aan kleding en bediendes, zo nauwgezet omschreef ze ook de kwantiteit en kwaliteit van haar en haar partners orgasmes.' (Lees de hele recensie hier.)

Geheimschrift

Als kind was ze behoorlijk onhandelbaar (volgens haar moeder) en ze werd op 7-jarige leeftijd naar kostschool gestuurd. Ook daar waren de leraren bang dat ze de andere meisjes zou beïnvloeden met haar rebelse gedrag, dus Anne bracht de meeste tijd door in een slaapkamer op zolder. Daar werd haar dagboek haar belangrijkste vertrouweling. Obsessief als ze was, werd geen detail over het hoofd gezien. Hoe lang ze had geslapen, het weer en haar avondeten werden minutieus beschreven, zo ook alles wat ze- intelligent als ze was- leerde op school. Haar liefde voor vrouwen werd ook aan de pagina's toevertrouwd, om te beginnen haar affaire met medescholier Eliza. Om haar seksuele ervaringen met meisjes precies te omschrijven, ontwikkelde Anne een geheimschrift, samengesteld uit Grieks, Latijn, wiskundige en astrologische symbolen. Niet te ontcijferen, dacht zij. Haar leven bestond van jongs af aan uit veroveringen, gebroken harten, geld en macht.

'Ongepast materiaal'

Generaties na Anne Lister kregen de dagboeken onder ogen, om ze eerst te kraken en te verstoppen uit schaamte, later weg te geven aan een bibliotheek. Uiteindelijk wekten de boeken de interesse van lerares Helena Withbread in 1982. Jaren lang werkte zij aan een vertaling van het mysterieuze schrift en boven water kwamen 'de meest schokkende' details over lesbische seks. Het leven van Anne Lister ging de boeken in als eerste voorbeeld van een 'lesbian lifestyle' in dat tijdperk. 'It was no exaggeration when the writer and historian Emma Donoghue described the Lister diaries as 'the Dead Sea Scrolls' of lesbian history.' [bron]  

BBC en HBO adapteerden dit intrigerende verhaal tot een televisieserie.

De serie is te zien op BBC one (op zondagavond), on demand op HBO en in Nederland bij Ziggo Movies & Series. Deze week werd bekend dat er ook een tweede seizoen komt.

Een kijkje achter de schermen:

 

'Monday 29 January 1821 [Halifax]
I love and only love the fairer sex and thus beloved by them in turn, my heart revolts from any love but theirs.'
― Anne Lister  

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Pathé Pride Night: Justine

Win kaarten voor de film! Justine is een jonge, intelligente vrouw, met sterke hang naar zelfdestructie. Op dag ontmoet ze Rachel en alles wordt anders. Durft Justine hoop te hebben op geluk..?

Lees verder

Lesbian Pulp & Queer Joy

Renée van Marissing gaat speciaal voor de gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers het eerste deel in de Lesbian Pulp serie schrijven. De launch party was vrijdag en de crowdfunding is los!

Lees verder

Vertrouwen en de waarheid

Ik voel mij het beste als Charlotte zo eerlijk en open mogelijk is, maar het was wel even slikken. Ze sprak de - tot dan toe exclusieve - woorden uit naar haar andere vriendin: Ik hou van jou.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden