Hup Holland!

Nederlandse fans trokken in groten getale richting Frankrijk voor de kwartfinale van het WK. Het is in meerdere opzichten een markeringspunt in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal. De dames wonnen met 0-2 van Italië, wat voor een plek in de halve finale zorgde en voor een kwalificatie voor de Olympische Spelen. Komende woensdag om 21.00 uur spelen de Oranje Leeuwinnen de halve finale tegen Zweden in Lyon.

Na de wedstrijd bouwde het vrouwenelftal samen met Claudia de Breij een feestje en zongen ze het door haar geschreven WK-lied 'Zie die leeuwinnen!' (bekijk de video!). Niet alleen de buitengewone voetbalkunsten van de dames zijn noemenswaardig, ook de openheid van voetbalsterren zoals Anouk Dekker, Vivianne Miedema en Sherida Spitse over hun seksuele geaardheid en relaties met vrouwen.

Relaties tussen bekende voetbalvrouwen

Zo is Anouk Dekker naar verluidt aan het daten met de Amerikaanse profvoetballer Genessee Daughetee. Dekker en Daughetee zijn twee seizoenen teamgenoten geweest bij HSC Montpellier.

Behalve de bijzondere prestatie van de 22-jarige Vivianne Miedema, namelijk het behalen van een record aan internationale doelpunten tijdens de Women's World Cup van dit jaar, is zij ook open over haar geaardheid. In een schattige video waarin ze vragen van kinderen beantwoordt, onthulde Miedema dat ze een relatie heeft met de Schotse voetballer Lisa Evans, met wie ze een passie voor Harry Potter deelt.

 

 

Middenvelder Sherida Spitse heeft een relatie met Jolien van der Tuin. De twee verwelkomden baby Jens in 2017. Daarnaast is er nog Merel van Dongen, die momenteel aan het daten is met Real Betis teamgenoot Ana Romero, bekend as Willy. Als laatste komt Oranje Leeuwin Daniëlle van de Donk openlijk uit voor haar relatie met Arsenal teamgenoot Beth Mead.

 

Zichtbaarheid queer vrouwen in Nederland

Waar homoseksualiteit bij mannenvoetbal nog een taboe is, komen voetballende lesbiennes openlijk uit voor hun seksuele geaardheid in Nederland. Volgens Karin Blankenstein, ex-voetbalster en voorzitter van de John Blankenstein Foundation voor homo-emancipatie in de sport, voegen deze vrouwen ook op het gebied van emancipatie een dimensie toe. 'Juist het gemak waarmee de vrouwen daarmee omgaan, zegt veel. Het gaat om de sport. Of je al dan niet lesbienne bent doet er niet toe. Ze laten zien dat je als lesbienne niet minder hoeft te zijn', zegt ze tegen de Volkskrant. Volgens Blankenstein werkt deze zichtbaarheid en openheid positief op meisjes die met hun seksualiteit worstelen.

 

Rolmodellen

De voetbalsters worden gezien als rolmodellen voor alle jonge meiden, zegt filosoof Daan Roovers, ook tegen de Volkskrant. Het vrouwenvoetbal trekt een heel nieuwe doelgroep: van families met kinderen, vaders en moeders met dochters, jonge vrouwen, voetbalmeiden. Roovers ziet de voetbalsters als rolmodellen voor jonge meiden: 'Het zijn stoere, krachtige vrouwen die zich niet aan de kant laten zetten. Maak je dromen waar, dat is wat zij uitstralen. Je moet je ambitie niet bijstellen, maar zorgen dat de wereld verandert. Ik denk dat dit veel betekent voor het zelfvertrouwen van jonge vrouwen. Dat gaat verder dan de sport.'

 

 

Vrouwenvoetbal in de nationale beleving

Irene Stengs, hoogleraar Antropologie van ritueel en populaire cultuur aan de Vrije Universiteit en onderzoeker aan het Meertens ­Instituut, zegt dat het vrouwenvoetbal in de nationale beleving nog onder dat van de mannen staat. 'Tijdens toernooien van de mannen heerst in Nederland oranje-gekte: de straten kleuren oranje, kranten staan vol oranje getinte advertenties. Bij de vrouwen is dat nog niet het geval', constateert Stengs. Om deze reden lijkt het haar interessant om te zien of dat wel gebeurt als Nederland de finale haalt. (Lees het hele artikel op Volkskrant.nl.)

Wij duimen voor de Oranje Leeuwinnen! Hup Holland!

Beeld: Hollandse Hoogte 

*

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden