In de 3LAB documentaire Mijn seks is stuk onderzoekt Lize Korpershoek (34) waarom haar zin in seks binnen haar relaties altijd verdwijnt na de eerste verliefdheid. Is liefde houdbaar zonder seks? En waarom vinden we seks zo belangrijk? Via een persoonlijke zoektocht verkent ze vrouwelijke seksualiteit, wat de oorsprong is van dit probleem, of het überhaupt een probleem is en of haar seks weer 'heel' te maken is.
Lize Korpershoek: 'Door in gesprek te gaan met andere vrouwen kwam ik erachter dat ik niet de enige ben met weinig zin in seks. In plaats van me nog langer bij dit gegeven neer te leggen ben ik een onderzoek gestart. In deze persoonlijke documentaire stel ik mij zo open, eerlijk en kwetsbaar mogelijk op. Het probleem ligt aan de oppervlakte, namelijk: geen zin in seks. De wortel van het probleem is veel minder zichtbaar en daarvoor heb ik dan ook heel diep moeten graven. Het zou geweldig zijn als vrouwen zich met deze documentaire gehoord en gesteund voelen en wellicht hun eigen zoektocht in gang zetten.'
Vanaf woensdag 4 december om 15.00 uur.
Online te bekijken op het NPO 3 YouTube-kanaal en op www.npo3.nl/3lab
Meer info: vpro.nl/mijnseksisstuk
#mijnseksisstuk
Zij aan Zij deed alvast een onderzoekje naar zin & seks.
'Lesbische beddendood'
Dat vrouwen na verloop van tijd minder zin in seks hebben is binnen vrouw-vrouw relaties ook wel bekend als de lesbische beddendood. Maar zo lesbisch is dat dus helemaal niet. Ongeveer 30 procent van de vrouwen in een vaste relatie zegt na een tijdje geen of veel minder zin in seks te hebben. Neem dan een relatie tussen twee vrouwen: groeit dat percentage exponentieel? Wie weet. Het is kortom een herkenbaar probleem.
Maar is het wel een probleem?
'Ik krijg in mijn praktijk heel wat vrouwen te zien die geen zin hebben in seks', vertelt seksuologe Ingeborg Timmerman aan het Belgische Psychologies. 'Waarom komt het toch dat als ik een tijdje met iemand samen ben, ik geen zin meer heb om te vrijen?’, vragen de vrouwen zich af. Ingeborg vertelt: 'Ik merkte dat hun weerstand veel te maken had met de manier waarop ze in de loop der tijd tegen seks waren gaan aankijken. Als iets wat op het klusjeslijstje was beland. Het was niet meer verbonden met hun eigen verlangens en behoeftes.' Wat gek is, voegt ze daar aan toe, want seks 'is eigenlijk een soort basisbehoefte'.
Wij vullen even in: In een man-vrouw relatie is de zin in seks misschien minder gelijkwaardig: Heeft de man vaker zin en voelt het daarom als een probleem? Wat als je allebei geen zin hebt?
Wat vind jij, in het algemeen?
Poll: Als je allebei geen zin in seks hebt, is er iets mis met je relatie (V/V & M/V & M/M enz.)
Antwoorden zijn anoniem.
Psychische disbalans
Ingeborg Timmerman schreef het boek: Zin in seks! Zo ontwikkel je een sexy state of mind. Een sexy state of mind betekent dat je aanwezig kan zijn in het moment,' vertelt ze. ‘Dat je aandacht kan hebben voor alles wat er in je lijf en in het contact gebeurt. Het betekent dat je veel meer bewust bent van je eigen zintuigen, van wat er op dat moment te ervaren is. Je voelt wat er te voelen is.' In het boek legt zij een verband tussen zin in seks en onze persoonlijkheid. Verminderd lustgevoel ligt namelijk vaker aan een psychische disbalans dan bijvoorbeeld aan hormonen of een gebrek aan fantasie. Met de hulp van een door Ingeborg ontwikkeld persoonlijkheidsmodel kun je weer een Sexy State of Mind bereiken: Hier vind je meer info over het boek, 'een verfrissende kijk op seks'.
Erotische intelligentie en de paradox
Dan is er ook de theorie van Belgisch-Amerikaanse psychotherapeut Esther Perel. Zij schreef het boek 'Erotische intelligentie' en beantwoordt daarin de vraag: Hoe houd je het spannend in een vaste relatie?
De meeste mensen zoeken zekerheid in hun relatie. Ze willen een betrouwbare, monogame partner die ze door en door kennen. Maar een intieme en gelijkwaardige relatie leidt niet noodzakelijk tot een goed seksleven. En juist het ontbreken van erotiek kan een relatie onder druk zetten, aldus Perel.
'In onze huidige maatschappij zijn de belangrijkste waarden die we nastreven in een relatie: gelijkwaardigheid, vertrouwen en eerlijkheid. Deze waarden zijn echter dodelijk voor een opwindend seksleven, dat juist gebaat is bij machtspelletjes, oneerlijke voordelen en verleidelijke manipulaties. Esther Perel neemt je mee in deze paradox tussen liefde en lust en toont aan dat intimiteit en erotiek goed samen kunnen gaan in een sterke relatie. Helder en soms provocerend', lees hier meer over het boek Erotische Intelligentie.
Esther Perel heeft verschillende TED Talks gedaan, die meer dan 25 miljoen keer zijn bekeken. De populairste Talk is deze, over begeerte en 'het geheim van verlangen' in een vaste relatie.
Concluderend: Geen zin (meer) hebben in seks als je een vaste relatie hebt komt best vaak voor en kan op verschillende manieren verklaard worden. Als het iets is wat de relatie onder druk zet, dan is er van alles aan te doen, zo lezen we in de boeken van Ingeborg Timmerman en Esther Perel.
Persoonlijke vraag!
Poll: Geen zin in seks: Herkenbaar?
Poll: Vind jij het een probleem, geen zin hebben in seks?
Antwoorden zijn anoniem. En meer genuanceerde reacties zijn heel welkom hieronder!
Voor inspiratie kun je natuurlijk altijd de klassieker 'Lesbische seks – een praktisch handboek' nog eens openslaan. Ik liep tegen The Lesbian Kama Sutra aan. Lijkt me dat toch een leuk verjaardagscadeautje voor mijn vriendin! ;-) Ik ben heel benieuwd wat Liz Korpershoek in haar documentaire ontdekt. Vanaf 4 december dus te zien: de 3LAB docu 'Mijn seks is stuk'.
*

Marina Smolders steekt haar neus graag in andervrouws zaken. Of slaapkamer. 'Intieme, persoonlijke verhalen zijn lekker om te lezen, maar nog leuker om te horen en op te schrijven. En veel mensen vinden het fijn om zich te kunnen spiegelen aan anderen. Door te lezen wat iemand anders doet in bed, ga je zelf ook flexibeler denken.' Marina woont samen met haar vriendin en werkt als freelance tekstschrijver.
Blijf op de hoogte!