Passie of veiligheid?

Loopt het niet lekker op het gebied van relaties? Heb je vragen die je aan niemand anders durft te stellen? Heb je behoefte aan een onafhankelijk perspectief op jouw kwestie?

In onze relatierubriek 'Roos weet raad' kijkt Roos Reijbroek (relatiecoach @ De Vrije Ruimte) met je mee en beantwoordt jouw vraag. Geen onderwerp is haar te gek; van leeftijdsverschillen tot BDSM, van hechtingsproblemen tot alledaags gekibbel, van consentkwesties tot open relaties, alles wat te maken heeft met relaties kun je bij haar kwijt.

Meer info over Roos en De Vrije Ruimte vind je hier

 

Hi Roos,

Vrouwen op wie ik smoorverliefd word, zijn vaak om uiteenlopende redenen geen relatiemateriaal: hetero, de verliefdheid is niet wederzijds, of ze hebben enorme problemen. Het feit dat ik verliefd op een vrouw word, lijkt langzamerhand bijna een slecht voorteken. En ik weet dat verliefdheid op een gegeven moment ook ophoudt.

Op vrouwen die goed bij me passen, qua lifestyle, opleiding en kijk op het leven, word ik zelden verliefd. Super goede gesprekken, redelijke seks, maar niet die alles verterende passie.

Ik vraag me af wat voor mezelf en de ander nu beter is: wachten tot de bliksem op twee plaatsen tegelijk inslaat (wat in werkelijkheid nog nooit is gebeurd) of er genoegen mee nemen dat goed genoeg ook goed is en genieten van wat er wel is. En moet ik hierover eerlijk zijn? – Anoniem.

---

Lieve anonieme schrijfster,

Je wordt verliefd, maar de vrouwen op wie je valt zijn op de lange termijn niet gezond voor jou. Da's een interessant patroon. Op het woord relatiemateriaal ging ik in mijn vorige schrijven al in, dus ik focus even op de hoofdmoot van je kwestie. Je wordt telkens verliefd op vrouwen die je ontzettend intrigeren, maar die je niet de veiligheid en rust gaan geven die je toch ook zoekt. Omdat je hebt waargenomen dat het een terugkerend patroon is, wil ik je uitnodigen om je hechtingsstijl te onderzoeken. Dat vraagt even wat uitleg.

Emotionele hechting

Wanneer je opgroeit, ben je weerloos. Je opvoeders zorgen voor jouw emotionele en fysieke veiligheid, en als het meezit gaat dat goed. Jij leert dat je dingen kunt uitproberen en dat je opgevangen wordt, dat er troost komt als je huilt, dat je zowel mogelijkheden als begrenzing krijgt. Je hecht je dan veilig aan hen; je kunt van hen op aan.

Helaas is opvoeden makkelijker gezegd dan gedaan en loopt dat niet altijd soepel. Soms heeft een kind iets nodig wat het niet goed kan uiten aan een opvoeder, soms hebben ouders moeite om voorspelbaar te zijn of spelen er 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden