'Verbied homogenezing'

'Conversie therapie veroorzaakt groot leed met ernstige gevolgen.' Victor Madrigal-Borloz is onafhankelijk expert voor de Verenigde Naties en roept op tot een wereldwijde ban van deze interventies, 'die zich exclusief richten op LHBT+personen met als doel hun seksuele geaardheid of gender identiteit te beïnvloeden omdat deze inferieur zou zijn aan de norm, wat per definitie discriminerend en onmenselijk is.' Madrigal-Borloz voegt daaraan toe dat deze aannames en vooroordelen moeten worden ontmanteld door overheden, medische- en maatschappelijke organisaties, inclusief de organisaties die zich baseren op religie, om op die manier dit soort therapieën over de hele wereld uit te bannen. Madrigal-Borloz concludeert dit uit de door hem verzamelde ervaringen van LHBT+personen die zulke therapieën hebben ondergaan, het rapport vind je hier [English, pdf].

Naar aanleiding van deze oproep van de Verenigde Naties lieten Facebook en Instagram afgelopen vrijdag weten dat ze de promotie van conversie therapie zullen blokkeren. Het nieuwe Facebook-beleid dat de promotie van conversietherapie verbiedt, gaat vanaf vrijdag wereldwijd in, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. Het bedrijf omschrijft conversietherapie als 'aanvallen op mensen gebaseerd op seksuele oriëntatie of genderidentiteit'.

Ook Mexico-stad heeft naar aanleiding van de oproep een verbod ingesteld op conversie therapie. Op een poging om LHBT+ personen te bekeren staat nu een celstraf van vijf jaar. Naast Mexico zijn Duitsland, Brazilië, Ecuador, Malta, Taiwan en Zwitserland de enige landen waar conversie therapie bij wet verboden is. In de Verenigde Staten is conversietherapie in meer dan 20 staten verboden, in Canada in de helft van de provincies.

 

Lees ook: Duitsland: verbod conversietherapie [Zij aan Zij, 20 maart 2020]

Ziek, zondig en pervers: Conversie therapie in Nederland [Zij aan Zij, 27 februari 2020]

 

Verbod in Nederland

Ook de Tweede Kamer wil een verbod op 'therapieën' waarmee LHBTI's zogenaamd van hun identiteit genezen zouden kunnen worden [COC, mei 2019]. 'LHBTI-zijn is geen ziekte en het is een fabeltje dat je er van kunt 'genezen'', stelt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug over 'homogenezing'. 'Mensen gaan kapot aan dit soort 'therapieën'. Ze raken in depressies of krijgen zelfmoordgedachten.'

VVD, D66, GroenLinks, SP, PvdA, 50PLUS, PvdD en DENK stemden op 28 mei vóór een verbod. PVV, CDA, ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie stemden tégen. Het voorstel was ingediend door VVD, D66, PvdA en GroenLinks. [bron: COC]

Kom snel met verbod: Die oproep aan Kamer en kabinet deed COC Nederland in reactie op een onderzoeksrapport dat minister Hugo de Jonge (VWS) op 10 juni naar de Tweede Kamer stuurde.

In Nederland zijn nog verschillende organisaties die conversie therapie aanbieden, blijkt uit het rapport van juni. Naar verwachting komt het kabinet binnenkort met voorstellen om de behandelingen aan te pakken. In maart 2020 maakte VVD-Kamerlid Zohair El Yassini bekend dat hij overweegt om een wetsvoorstel in te dienen waarin LHBTI-genezing wordt verboden. Het COC pleit sinds 2013 voor een verbod op 'homo- en transgender genezingstherapieën'.

Lees meer op de website van COC Nederland.

*

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Gender Queer

Verbannen boek: De graphic novel beschrijft Maia Kobabe's verwarrende ontdekkingstocht naar hun genderidentiteit. Hoe kom je erachter wie je bent als geen enkel label exact past?

Lees verder

Horoscoop april 2023

Vertrouw op feiten en je eigen instinct. Laat je niet teveel wijsmaken door anderen. Verwacht tijdens de zonsverduistering in Ram een nieuwe start. Misschien wel met haar. Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

Wormmaan

'Een mens is een vat vol tegenstrijdigheden.' Mariken Heitman ontving de Libris Literatuur Prijs voor haar tweede boek: Wormmaan. 'De wereld is in de war, niet Elke, mijn alter ego.' Wij spraken haar.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden