De roze revolutie

Regisseur Michiel van Erp onderzoekt vanuit zijn persoonlijke verwondering de historie van de LHBTQIA+-beweging in Nederland in de afgelopen vijftig jaar. Een beweging van vrijgevochten mensen die vieren dat iedereen anders is. In intieme gesprekken maakt hij de balans op. Van de groeiende vrijheden in de jaren 70, de aidsgolf die erop volgde tot de steeds groter wordende intolerantie heden ten dage. Hoe staat het er nu voor? En hoe zit dat met al die letters?

In de vierdelige documentaireserie zie je onthullend archiefmateriaal en ontroerende, kwetsbare en dappere gesprekken over zoektochten, (zelf)acceptatie en identiteit. Michiel van Erp onderzoekt de vraag hoe de verschillende generaties LHBTI'ers elkaar zien, en hij praat met ze over onder meer de geschiedenis van de LHBTI-beweging in Nederland en de huidige situatie.

'Op mijn veertiende kwam ik erachter dat ik homo ben', zegt documentairemaker Michiel van Erp – bekend van onder meer Pretpark NederlandI Am a Woman Now en de documentaires over Erwin Olaf . 'Dat ik daarmee onderdeel werd van een beweging, bleek vooral één groot feest.' Toch was het hem en andere LHBTI'ers altijd duidelijk dat ze in een samenleving opgroeiden die ze niet volledig accepteerde, en ze zelfs vijandig gezind was. Wie waren die de eerste voorvechters, die met gevaar voor eigen leven op de barricades gingen. Waar streden ze precies voor? Wat heeft deze strijd ze opgeleverd?

Sinds 1975 maakt Michiel van Erp deel uit van de LHBTQIA+-community en maakt hij 'alles mee'. Van de groeiende vrijheden die de beweging veroverde in de jaren 70, de aidsgolf die erop volgde tot de steeds groter wordende intolerantie tegen LHBTQIA+-ers heden ten dage.

Van Erp laat het verhaal van binnenuit vertellen door de mensen die er een halve eeuw geleden al bij waren én degenen die nu van zich laten horen.

Archiefbeelden van persoonlijke en gezamenlijke sleutelmomenten omlijsten letterlijk hun verhalen in een speciaal voor de serie ingerichte studio. De persoonlijke gesprekken laten emotionele toppen en dalen zien: de vrijheid om jezelf te kunnen zijn is een groot goed dat nog steeds bevochten én gevierd moet worden.

De documentaireserie ging in première op het Movies That Matter festival en is vanaf 10 mei om 20.35 te zien op NPO2.

Meer info: VPRO.

*

Blijf op de hoogte!

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden