Coming Out Dag 2021

Het is op 11 oktober weer Coming Out Dag! Elk jaar wordt er in Nederland meer aandacht besteed aan deze dag, waarop de sociale acceptatie van de LHBT+ gemeenschap wordt bevordert. De nadruk van deze dag is dat niet alleen op 11 oktober, maar het hele jaar door iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Op deze dag wordt de regenboogvlag op veel plekken gehesen en worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom uit de kast komen.

Sinds 2009, het jaar waarin de datum 11 oktober officieel als Nationale Coming-Outdag werd uitgeroepen, zijn er steeds meer Nederlandse provincies en gemeentes bijgekomen die op deze dag de regenboogvlag uithangen. Ook worden er steeds meer activiteiten georganiseerd in het kader van Coming Out Day, verspreid door heel Nederland! Ga naar onze agenda voor het complete overzicht.

In de loop der tijd is het besef gegroeid dat 'uit de kast komen' niet de norm is of hoeft te zijn: het is een westers concept van het vormgeven van LHBTI-identiteit. Er is ruimte gekomen voor meer vormen, meer concepten. Het proces van coming-in, waarin met name zelfacceptatie centraal staat, krijgt meer aandacht, omdat velen daar meer mee geholpen zijn.

Lees meer over het proces van coming-in in dit interview met performancekunstenaar en antiracisme- en queeractiviste Naomie Pieter en psychiater en schrijver Glenn Helberg in dit artikel van Movisie. Ze vertellen over wat Coming-Outdag en coming-out voor hen betekenen en geven tips voor hoe je Coming-Outdag inclusief kunt organiseren.

'Dat er meer en meer aandacht is voor de kast en de mensen die de kasten bouwen stemt me optimistisch', zegt Charlot Pierik, adviseur inclusie en diversiteit bij  Movisie. 'Want hoe zou het zijn als die kasten niet meer om mensen heen gebouwd worden en iedereen kan zijn wie men is, zonder dat expliciet aandacht wordt besteed aan seksuele oriëntatie?' Pierik gelooft niet dat we zover zijn, maar hij ziet wel dat actie werkt. 'Dat blijkt onder andere uit de ontwikkelingen in Polen. Hier is onlangs een regio gezwicht onder internationale druk: ze schaften de LHBTI -vrije zones af.' Met dit optimistische bericht wenst Pierik iedereen een fijne Coming-outdag. 'Vind een vorm die bij je past, je mag er hoe dan ook zijn.' Bron: Movisie'Vind een vorm die bij je past, je mag er hoe dan ook zijn.'

 

Wij hebben een verzameling gemaakt van een aantal evenementen en campagnes die worden georganiseerd in het kader van de Coming Out Dag, de ANNE+ première (!), en beroemdheden die dit jaar uit de kast kwamen!

Evenementen

Sommige evenementen die in het kader van de Coming Out Dag worden georganiseerd duren een uur of avond, er zijn intussen ook hele Regenboogweken gekoppeld aan de dag. Zo hebben ze in Nijmegen niet alleen evenementen georganiseerd op Coming Out Dag, maar is het twee hele weken feest tijdens de Nijmegen Regenboogweek! In de periode van Coming Out Dag wordt het Lesbian Festival Nijmegen georganiseerd en het Qtopia Queer Arts Festival. Verder zijn er talloze activiteiten waar je aan kunt deelnemen. Ga naar de Facebook pagina voor de laatste updates of ga naar onze agenda.

Ook in Haarlem vindt er een Regenboogweek plaats van 11 tot en met 17 oktober, waarin de tentoonstelling Haarlems Roze Hoogtepunten te zien is in de Pletterij. Verder vinden er verschillende evenementen plaats, zoals de officiële presentatie van de Roze Mug, een magazine met allerlei uiteenlopende artikelen over de regenbooggemeenschap in Haarlem met het thema 'Vroeger en Nu', maar ook bijvoorbeeld het event 'Terug naar het Vrouwencafé'. Wist jij dat er ooit een vrouwencafé in Haarlem was? Op de laatste dag wordt er teruggeblikt naar die tijd, met leuke optredens uit de oude doos. Meer info vind je hier.

 

Coming Out meditatie

Ontspannings- en beweegcoach Lizet Bakker heeft gratis uit-de-kastmeditaties gelanceerd om LHTB+-ers te helpen met een stressloze coming-out. Deze meditaties zijn online te volgen en speciaal georganiseerd in het kader van de Coming Out Dag op 11 oktober. Lizet groeide op in een streng gelovige gemeenschap, waar het op zijn zachts gezegd 'not done' was om anders te zijn dan heteroseksueel.

'Uit de kast komen is een proces', zegt Lizet. 'Ook al heb je het familie en vrienden al verteld, op je werk weten ze nog van niks. En als je naar een andere omgeving verhuist of van baan wisselt, kun je weer van voren af aan beginnen. Zolang je nieuwe mensen blijft ontmoeten en heteroseksualiteit de norm blijft, komt er aan het uit de kast komen eigenlijk geen einde. De coming-outmeditaties kunnen je hierbij goed helpen.'

De coming-outmeditaties zijn te beluisteren en downloaden via de website van Lizet: bylizet.nl 

 

ANNE+ première op Coming Out Dag

Wist je dat de première van ANNE+ in bioscopen door heel Nederland te zien is op 11 oktober? Ga naar de website van de bioscoop bij jou in de buurt en grote kans dat je ANNE+ ook op het programma ziet staan! De bioscopen van Pathé vertonen de film in steden door heel Nederland als onderdeel van de Pride Night. Ga naar de Pathé website om te zien wanneer de ANNE+ film in jouw stad draait, je vind de agenda hier.

Lees alles over ANNE+ en kijk de trailer!

Lezen!

Vanaf 11 oktober is de lesbische bestseller In het diepe van Kate Davies exclusief bij Savannah Bay in de aanbieding voor € 5,00. Het verhaal: Julia ontdekt als hippe twintiger het lesbische liefdesleven met vallen en opstaan. Dat levert een onvergetelijke, brutale en grappige roman op over liefde, vriendschap en uit de kast komen.' Meer info? Check de website van Savannah Bay en bekijk het hele programma voor de dag.

 

Postercampagnes

Er vinden niet alleen evenementen plaats op Coming Out Dag; er worden ook verschillende (poster)campagnes gelanceerd. Stichting De Zaanse Regenboog is in samenwerking met andere organisaties in Zaanstad een postercampagne gestart, uitgevoerd door Lassooy Design, om zichtbaar te maken dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn in Zaanstad. Het motto van de postercampagne is dan ook 'Jezelf kunnen zijn'. De posters zijn via deze link te downloaden.

Ook Loesje, een fictief meisje dat posters met kritische en/of humoristische teksten schrijft en in de openbare ruimte plakt, wil dit jaar extra aandacht besteden aan Coming Out Dag met vijf verschillende posters, met als thema 'Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen'. De posters vind je op de website van Loesje, je kunt de poster delen via social media, tag @loesjevdposters en gebruik de hashtages #Loesje, #Comingoutdag2021, #Weesjezelf, of je kunt 'm uitprinten en op je raam hangen!

 

 

Beroemdheden uit de kast

Er is genoeg te zien en te beleven op 11 oktober, een dag waarop veel LHBTQ+ ers hun moment nemen om uit de kast te komen. Maar veel celebrities zijn al eerder dit jaar publiekelijk uit de kast gekomen, zoals bijvoorbeeld Demi Lovato. Deze Amerikaanse zangeres en actrice kwam eerder dit jaar al uit de kast als panseksueel, maar in mei kwam hen opnieuw uit de kast als non-binair. Demi deelde het volgende op Twitter: 'Vandaag is een dag dat ik zo blij ben om meer van mijn leven met jullie allemaal te delen: ik ben er trots op jullie te laten weten dat ik me identificeer als non-binair en dat ik officieel mijn voornaamwoorden zal veranderen in zij/hen in de toekomst.' [bron: Pride.com]

Ook de R&B- zangeres Kehlani kwam dit jaar uit de kast tijdens een Instagram Live in april. De 25-jarige Kehlani, die zich in het verleden zowel als queer en als biseksueel heeft geïdentificeerd, zei: 'Wil je iets nieuws over mij weten? Ik weet eindelijk dat ik lesbisch ben!' Zie ook Pride.com, daar vind je een lijstje met 40 bekende internationale sterren die dit jaar uit de kast kwamen.

Op Nederlandse bodem is onze eigen Raven van Dorst op 5 mei uit de kast gekomen op diens Instagram account. Raven heette voorheen Ryanne, en schreef hierover het volgende: 'Ik wil het volgende deel van mijn leven ingaan zonder die hokjesdwang. En dat begint met een nieuwe naam. Een naam die mij de vrijheid geeft om te zweven tussen links, rechts, boven en onder. Die past bij de 'X' die ik in mijn paspoort wil krijgen. Een naam die met mij meebeweegt en bij de spiegel past. Een naam die ik zelf kies. Raven (Die / Hen / Kijk maar).' Lees meer over Raven in onze Encyclopedie.

JoJo Siwa gooide eind augustus hoge ogen bij het Amerikaanse Dancing with The Stars door als eerste deelnemer ooit te dansen met een partner van hetzelfde geslacht. Ze schreef daarmee geschiedenis, en zegt er zelf over dat ze enorm blij is het stereotype beeld te kunnen verbreken. Tyra Banks, de host van de show, zegt tegen JoJo: 'Jouw deelname zal grote invloed hebben op zoveel mensen. Vooral omdat je zo jong bent. Dat je voor jezelf gaat staan en laat zien wie je bent is prachtig. Ik ben zo trots op je!'

JoJo Siwa (2003) danst, zingt, acteert en is beroemd geworden als YouTube- en Nickelodeon ster. In januari dit jaar kwam ze uit de kast, en sinds februari dit jaar is bekend dat ze een relatie heeft met haar beste vriendin Kylie. Voor Coming Out Dag dit jaar heeft ze met Human Rights Campaign een video gemaakt.

 

 

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Ex over de vloer

Mijn nieuwe vriendin beschouwt haar ex als goede vriendin, en ze is de tweede mama van de kinderen. Ze moet altijd welkom zijn, vindt ze. Het zint me niet. Wat zou jij doen?

Lees verder

Goeie bestemming

'Die doos gaat eruit. We gaan van dit hele drama een museumstuk maken.' Willy had het helemaal uitgedacht. 'Kijk, hier gaan we morgen heen, je mag mee als je wilt.' - Fran & The City

Lees verder

Vrouw uit de kast

Stella Heman nam het platform over: 'Ik help heel graag mensen die met zichzelf in de knoop zitten en hun geaardheid willen onderzoeken, of die steun nodig hebben bij het uit de kast komen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden