Oscars 2023

De nominaties voor de 95ste Academy Awards zijn bekend: de films TárEverything Everywhere All At Once en The Whale zijn onze favoriet want ze scoren hoog op de LGBTQ-representatie-ladder!

Cate Blanchett speelt in Tár de rol van lesbische dirigent Lydia Tár en is genomineerd voor Beste Actrice. De film sleept in totaal zes nominaties in de wacht. De film Everything Everywhere All At Once, met onder meer Jaimy Lee Curtis en Stephanie Hsu, die de rol van de lesbische Joy speelt, mag elf nominaties achter diens naam zetten en als laatste hebben we The Whale, een film over een homoseksuele professor die het verlies van zijn partner probeert te verwerken [trailer]. Hoofdrolspeler Brendan Fraser is genomineerd voor Beste Acteur.

De film Everything Everywhere All At Once, van de makers van onder meer Moonlight, gaat over Evelyn en haar man Waymond. Samen hebben ze een nogal onsuccesvolle wasserette en worden ze steeds opgeroepen op het kantoor van de Belastingdienst (Jaimy Lee Curtis speelt de argwanende inspecteur).  Dochter Joy probeert haar vriendin op te dringen aan haar conservatieve opa en de stress die dit allemaal oplevert 'stuurt' Evelyn plots naar een verscheurd en oneindig universum, waar ze niet langer alleen een wasserettehouder is, maar ook internationaal bekende filmster, kungfu-meester, chef-kok en langverwachte held.

 

 

Over Tár las je al dat de film een langdurige staande ovatie ontving tijdens de première (lees hier meer over de film en bekijk de trailer). Cate Blanchett won eerder deze maand een Golden Globe voor de rol van Lydia Tár, een wereldberoemd dirigent van een Duits prestigieus orkest. De film is geschreven en geregisseerd door Todd Field: (Het is) '..een verhaal dat nog weinig is verteld. Waar in de media afgelopen jaren berichten opdoken over mannelijke topdirigenten die hun positie misbruikten, is het hier een lesbische vrouw die zich schuldig maakt aan ongepaste avances op de werkvloer. Tár is een fictief portret van de zeldzame vrouwelijke dirigent die wél de top heeft gehaald en zich heeft ingevochten in een wereld die wordt bepaald door mannen.' [Volkskrant] Representatie van LHBTQ+ personen vindt Cate, die eerder 'lesbisch' speelde in de films Carol en Blue Jasmine, van belang voor de samenleving, maar ondertussen noemt ze ook hoe prettig vanzelfsprekend de seksualiteit van Lydia Tár is. Kunst hoeft voor haar niet educatief te zijn, maar 'urgent' noemt ze de film wel.

 

 

Tár zie je vanaf begin maart in de Nederlandse bioscopen, voorpremières zijn al eerder, bijvoorbeeld in Delft op 30 januari, tijdens het Pathe Festival op 5 februari of in Alkmaar vanaf 25 februari. Everything Everywhere All At Once zie je in Nederland op Pathe Thuis, Picl en in sommige filmhuizen. The Whale zie je vanaf 16 februari in de Nederlandse bioscoop.

Academy Awards 2023

Alle nominaties voor de Oscars dit jaar vind je hier. Je kunt de uitreiking in Nederland bekijken: In de nacht van zondag op maandag (de nacht van 12 op 13 maart) zie je de Oscars live op Filmbox (aangeboden in verschillende basispakketten van de kabel). De week voor de uitzending zie je op Filmbox verschillende films die eerder Oscars hebben gewonnen, zoals bijvoorbeeld Vicky Cristina Barcelona op 11 maart.

 

Vorig jaar won Ariana DeBose een Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol in West Side Story. Ze was daarmee de eerste 'openly queer latina' die het felbegeerde beeldje in ontvangst mocht nemen.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden