Rusland steeds extremer

Amnesty International ziet gevaar voor verdere discriminatie van LHBTI+-personen. De Russische media-autoriteit gaat mogelijk online-inhoud waarin verwijzingen staan naar LHBTI+-rechten of LHBTI'ers verbieden. Concreet betekent dit dan dat straks een serie zoals The L Word in Rusland verboden is.

LHBTI+ zijn in Rusland

Voor Rusland is de kleurcode van het reisadvies van de Nederlandse Overheid oranje en voor een gedeelte rood. Dit is vanwege de Russische oorlog tegen Oekraïne en de situatie die daardoor is ontstaan in Rusland. Het advies van de Nederlandse Overheid voor LHBTI+-personen die naar Rusland willen: 'Homoseksualiteit/LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) is niet algemeen geaccepteerd in Rusland. Een wet verbiedt 'propaganda van niet-traditionele seksuele relaties onder minderjarigen'. Iemand die deze wet overtreedt, krijgt een straf. Dat kan een boete of celstraf zijn, maar ook uitzetting. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.' Het gaat echter inmiddels al verder…

Bizarre wetgeving

In Rusland leefde men altijd al op gespannen voet met homoseksualiteit. Zo werd in 1917 homoseksualiteit gedecriminaliseerd, maar in 1933 veranderde dit men weer. Vervolgens werd het in 1993 weer toegestaan en in 2013 nam men een wet aan waarmee het strafbaar is als je praat over homoseksualiteit waar een minderjarige bij is.

Praktisch betekent dit bijvoorbeeld dat je tegenwoordig als homo of lesbi niet meer hand in hand over straat mag. Veel conservatieve Russen zien homoseksualiteit als vergelijkbaar met pedofilie. Mainstream media in Rusland wekken ook die indruk. Soms worden homo's door een knokploeg aangevallen. De Russische autoriteiten faciliteren bovendien groepen voor het opsporen, oppakken en ontvoeren van  gay mannen. Soms is er sprake van marteling of zelfs moord. Legaal protesteren voor LHBTI+-personen is verboden. Verder sluiten de Russische autoriteiten LHBTI+-minded blogs en websites.

Vanaf december 2022 is er in Rusland een andere homofobe wet van kracht. Het verbod van 2013, over het voorzien van informatie over 'niet-traditionele seksuele relaties' bij minderjarigen, is uitgebreid tot volwassenen. Houd je je daar niet aan? Dan heb je bijvoorbeeld kans op een boete van meer dan 6.000 euro. Voor organisaties is de boete nog hoger: bijna 75.000 euro.

Geen LHBTI+-films in Rusland?

De Russische mediawaakhond Roskomnadzor wil nu een bepaling in de mediaregels opnemen, als regulering van de invoering van de nieuwe homofobe wet in december 2022. Dit gaat om online publicaties, daaronder vallen bijvoorbeeld filmstreamingsdiensten. Daarbij lijken bepaalde streamingsdiensten nu al mee te gaan, hoewel Netflix zich bijvoorbeeld helemaal heeft teruggetrokken uit Rusland, vanwege de invasie in Oekraïne. Series zoals The Sex Lives of College Girls zijn niet meer beschikbaar via de Russische streamingsplatforms. Men verwacht dat de voorgestelde bepaling van Roskomnadzor binnenkort wordt aangenomen. In dat geval zal de wet op 1 september 2023 in werking treden.

Opkomen voor mensenrechten? Volg Amnesty International. Word donateur en houd de socials in de gaten (Facebook & Instagram) voor specifieke acties.

 

 Lees ook: Russische boekhandels waren goeddeels immuun voor censuur, verrassend kritische werken lagen er naast die van Stalin. Een nieuwe wet maakt dat onmogelijk voor ‘propaganda’ van 'niet-traditionele seksuele geaardheid'. - Volkskrant, 23 dec 2022.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden