Film & representatie

In samenwerking met Annefleur Schipper en Vera Siemons (de Lesbische Liga) organiseren Pathé en Pathé Thuis op woensdag 2 augustus een Pride Avond in Koninklijk Theater Tuschinski. Samen met een gastpanel met o.a. ANNE+ co-creator/hoofdrolspeler Hanna van Vliet en queeractivist Naomie Pieter, gaat de Lesbische Liga in gesprek over de rol van film in bewustwording en normalisering van de LHBTIQIA+ community. Uit recent onderzoek* blijkt namelijk dat de helft van de Nederlanders vindt dat deze films belangrijk zijn voor de acceptatie van de queer gemeenschap. Ook denkt meer dan een kwart van de respondenten dat Pride films helpen bij coming-out.

Na het panel wordt de film Pariah vertoond. In de rest van Pride week (3 t/m 6 augustus) volgt een speciale filmprogrammering in twintig Pathé bioscopen. De ticketverkoop is gestart op pathe.nl/prideweek. Ook biedt Pathé Thuis een speciale filmcollectie aan voor thuis op de bank. 

Beeld: Pathé

Vooral jongeren zien rol van film in de acceptatie van Pride community

Bijna een op de tien Nederlanders (9%) geeft aan dat een Pride film hun eerste kennismaking was met de LHBTQIA+ Community. Bijna een op de vijf respondenten (18%) vindt dat film een manier is om een gesprek te starten over gender en seksualiteit. Deze percentages zijn duidelijk hoger onder jongeren onder de 30 jaar (respectievelijk 15% en 29%). 

De helft van de Nederlanders vindt het belangrijk dat deze films worden gemaakt, met een piek van 64% onder de jongere generatie. Acceptatie, normalisatie en ondersteuning voor de community worden genoemd als belangrijkste redenen. Jongeren zien dus vaker een belangrijke rol weggelegd voor films dan oudere generaties. 

Het onderzoek laat zien dat Brokeback Mountain een zeer geliefde film is onder alle Nederlanders, naast Call Me By Your Name, The Color Purple en Boys Don't Cry. Onder jongeren onder de 30 jaar worden ook Rocketman en The Perks of Being a Wallflower veel genoemd. 

*Het onderzoek is in juni 2023 via Panelwizard uitgevoerd onder 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Pathé Pride Avond met gastpanel en speciaal filmprogramma

Annefleur Schipper en Vera Siemons van de Lesbische Liga gaan op 2 augustus met ANNE+ co-creator/hoofdrolspeler Hanna van Vliet, queeractivist en founder/voorzitter van o.a. Black Pride Netherlands Naomie Pieter, Jinek/Beau-mediaredacteur Mark Robinson en Cultuurvlogger Marco Dreijer praten over de rol van films met betrekking tot de LHBTQIA+ gemeenschap. De avond wordt afgesloten met de vertoning van de coming-of-age film Pariah.

Het verhaal: Tiener Alike (Adepero Oduye) woont in de wijk Fort Greene in Brooklyn met haar ouders (Charles Parnell, Kim Wayans) en jongere zus (Sahra Mellesse). Alike, een lesbienne, omarmt stilletjes haar identiteit en is op zoek naar haar eerste liefde, maar ze vraagt zich af hoeveel ze haar familie echt kan toevertrouwen, vooral nu het huwelijk van haar ouders al onder druk staat. Wanneer Alike’s moeder haar onder druk zet om vriendschap te sluiten met de dochter van een collega (Aasha Davis), vindt Alike haar lotgenoot.

 

Van donderdag 3 tot en met zondag 6 augustus wordt een speciale Pride Programmering vertoond in twintig bioscopen van Pathé. Deze bijzondere programmering bestaat uit beeldbepalende Pride films, waaronder de onder Nederlanders populaire film Call Me By Your Name, aangevuld met Portait de la jeune fille en feu, Carol en Pariah. Het hele programma, tijden en tickets vind je hier.

Deze week zie je ook bij Pathé Thuis een uitgebreide collectie met Pride films waaronder Brokeback Mountain, Rocketman, The Color Purple, Boys Don’t Cry en Moonlight. Bekijk de Pride collectie hier: #YouAreInCluded - Pathé.

Hanna van Vliet: 'Films hebben invloed op onze blik op de wereld, onze humor, ons zelfbeeld. Als je jezelf herkent in een film, voel je je misschien minder alleen. Zie je alles helder, kan je even lachen om je sores, of juist gelegitimeerd huilen. Tegelijkertijd laten films mensen kennis maken met werelden die ze nog niet kenden, en dat is een grote kracht. Want voor begrip heb je empathie nodig. Daarom is het zo belangrijk dat de LHBTQIA+ community gerepresenteerd wordt in films en series. Dat dat zo werkt, heb ik persoonlijk ervaren door de reacties op het maken van onze serie en film ANNE+. Ik praat graag mee in dit panel, vanuit de hoedanigheid van acteur, maker maar ook als lid van de queer community, om het belang van een open dialoog in onze filmindustrie te benadrukken.' 

Annefleur Schipper en Vera Siemons van de Lesbische Liga: 'Ruim drie jaar geleden zijn wij de Lesbische Liga Podcast begonnen omdat jezelf als lesbische, biseksuele of queer vrouw terugzien in film of op televisie niet alleen leuk, maar simpelweg essentieel is. Het vormt op jonge leeftijd al je beeld van de wereld om je heen, maar ook van je eigen leven en mogelijke toekomst. En als je helemaal niemand ziet die op je lijkt is je toekomst opeens één groot wit canvas, want hoe kun je nou weten hoe een regenboog eruitziet als je er nog nooit één hebt gezien? Daarom zijn we blij dat Pathé deze avond organiseert met een panel dat continu bezig is met representatie - en verheugen we ons enorm op het samenbrengen van de community. Happy Pride!'

*

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Cold Case: Graniet

Forensisch rechercheur en auteur Carina van Leeuwen neemt je in dit derde deel van de politiethriller-reeks 'Cold Case' mee in een zaak waar de biseksuele journalist Lyn Riley bij betrokken raakt.

Lees verder

LHBTIQA+ in Nederland

De cijfers: het CBS heeft onderzoek gedaan naar de 'hoeveelheid' LHBTQIA+ personen in Nederland, omdat 'er weinig representatieve schattingen zijn van het aantal mensen waar het om gaat.'

Lees verder

Coming Out Day

Op 11 oktober wordt er internationaal extra aandacht besteed aan de sociale acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Regenboogvlaggen, activiteiten en rolmodellen: Wie kwamen er dit jaar uit de kast?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden