Ontwikkelingen Oost Europa

Begin april berichtten we al over de zorgelijke situatie voor LHBTIQ+ personen in Centraal- en Oost Europa. Inmiddels zijn er weer volop ontwikkelingen. Zo nam het Russische lagerhuis halverwege juli een wet aan die geslacht veranderende operaties verbiedt. Daarnaast mag je in Rusland ook niet meer het geslacht in je paspoort en andere officiële documenten veranderen. In andere landen in Oost Europa staat de situatie ook niet stil. Zo is er afgelopen maand in Georgië nog een pride afgelast. Daar tegenover staat dat het LHBTIQ+ klimaat in Oekraïne iets verbetert.

Op de foto, juni 2023: Mensen dragen een regenboogvlag door de straten van Chişinǎu, de hoofdstad van Moldavië. In 2012 stond Moldavië nog helemaal onderaan de lijst van landen waar het wettelijk goed geregeld was voor LHBTIQ+ personen, inmiddels is het de oude USSR-deelstaat opgeklommen tot de 23ste plek, de hoogste plek voor een Oost Europees land, omdat er een opwaartse lijn zit in het wettelijk verbieden van discriminatie op basis van seksuele geaardheid en gender identiteit.

Rusland

Er is Rusland veel gaande wat betreft de situatie voor mensen uit de regenbooggemeenschap. Diverse LHBTIQ+ uitingen, zoals bijvoorbeeld een regenboogvlag uithangen of praten over homoseksualiteit, behoren in Rusland allemaal tot de potentieel strafbare uitingen. Verder verwacht men dat men in september een bepaling aanneemt die bijvoorbeeld homoseksuele/queer films bij online streamingsdiensten verbiedt.

De nieuwe wet, die op 14 juli is aangenomen, gaat niet alleen om het verbieden van een geslacht veranderende operatie en het niet meer mogen wijzigen van het geslacht in officiële documenten. De aangenomen wet verbiedt ook hormoontherapie. Daarnaast mogen mensen die een geslachtsoperatie hebben ondergaan geen kinderen

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

'Extremisme' in Rusland

Amnesty International noemt het 'een zeer cynische maatregel, bedoeld om de hele LHBTIQ+ gemeenschap te ontmenselijken en te vervolgen.'

Lees verder

Pathé Pride Night: Justine

Win kaarten voor de film! Justine is een jonge, intelligente vrouw, met sterke hang naar zelfdestructie. Op dag ontmoet ze Rachel en alles wordt anders. Durft Justine hoop te hebben op geluk..?

Lees verder

Lesbian Pulp & Queer Joy

Renée van Marissing gaat speciaal voor de gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers het eerste deel in de Lesbian Pulp serie schrijven. De launch party was vrijdag en de crowdfunding is los!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden