Ontwikkelingen Oost Europa

Begin april berichtten we al over de zorgelijke situatie voor LHBTIQ+ personen in Centraal- en Oost Europa. Inmiddels zijn er weer volop ontwikkelingen. Zo nam het Russische lagerhuis halverwege juli een wet aan die geslacht veranderende operaties verbiedt. Daarnaast mag je in Rusland ook niet meer het geslacht in je paspoort en andere officiële documenten veranderen. In andere landen in Oost Europa staat de situatie ook niet stil. Zo is er afgelopen maand in Georgië nog een pride afgelast. Daar tegenover staat dat het LHBTIQ+ klimaat in Oekraïne iets verbetert.

Op de foto, juni 2023: Mensen dragen een regenboogvlag door de straten van Chişinǎu, de hoofdstad van Moldavië. In 2012 stond Moldavië nog helemaal onderaan de lijst van landen waar het wettelijk goed geregeld was voor LHBTIQ+ personen, inmiddels is het de oude USSR-deelstaat opgeklommen tot de 23ste plek, de hoogste plek voor een Oost Europees land, omdat er een opwaartse lijn zit in het wettelijk verbieden van discriminatie op basis van seksuele geaardheid en gender identiteit.

Rusland

Er is Rusland veel gaande wat betreft de situatie voor mensen uit de regenbooggemeenschap. Diverse LHBTIQ+ uitingen, zoals bijvoorbeeld een regenboogvlag uithangen of praten over homoseksualiteit, behoren in Rusland allemaal tot de potentieel strafbare uitingen. Verder verwacht men dat men in september een bepaling aanneemt die bijvoorbeeld homoseksuele/queer films bij online streamingsdiensten verbiedt.

De nieuwe wet, die op 14 juli is aangenomen, gaat niet alleen om het verbieden van een geslacht veranderende operatie en het niet meer mogen wijzigen van het geslacht in officiële documenten. De aangenomen wet verbiedt ook hormoontherapie. Daarnaast mogen mensen die een geslachtsoperatie hebben ondergaan geen kinderen

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen hebben ze hun kinderen achtergelaten en zijn ze naar Nederland gevlucht.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden