Verstoten

Documentaire 'Verstoten' brengt schrijnende situatie van dak- en thuisloze regenboogjongeren in Nederland onder de aandacht

Op 11 november 2023 gaat de documentaire 'Verstoten' in première in de Melkweg Amsterdam. Deze documentaire, geregisseerd door Claire Slingerland, werpt licht op de schrijnende situatie van dak- en thuisloze regenboogjongeren in Nederland, een onderwerp dat tot op heden te weinig aandacht heeft gekregen.

Op straat gezet door ouders

Volgens een onderzoek van Movisie bevinden zich in Nederland tussen de 900 en 2000 dak- en thuisloze regenboogjongeren. Deze jongeren worden geconfronteerd met een reeks uitdagingen, variërend van een onleefbare thuissituatie tot het feit dat ze zonder enig mededogen op straat worden gezet nadat ze uit de kast zijn gekomen.

De documentaire onderzoekt wie deze jongeren zijn, welke impact dit op hun leven heeft en waar ze uiteindelijk terechtkomen. 'Verstoten' vertelt het openhartige verhaal van twee jongeren die delen hoe ze op straat zijn beland en welke uitdagingen ze hebben doorstaan. Ze delen persoonlijke ervaringen over hun leven op straat, de gevaren waarmee ze worden geconfronteerd en hun ervaringen met opvangvoorzieningen. De dreiging van alcohol, drugs en prostitutie blijft voortdurend aanwezig in het leven van deze jongeren.

Naast deze jongeren komen ook de mensen aan het woord die deze jongeren hulp bieden of op een andere manier naast hen staan, en die de complexe realiteit van dak- en thuisloze regenboogjongeren in Nederland belichten.

Beperkte opvangmogelijkheden

In Nederland zijn de opvangmogelijkheden voor deze jongeren uiterst beperkt. Wanneer ze in reguliere opvangvoorzieningen belanden, worden ze opnieuw geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals pesterijen door medebewoners en onbegrip van het personeel dat in de opvang werkt.

 

 

Inleiding door Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken

De première van 'Verstoten' vindt plaats op 11 november om 14:00 uur in de Melkweg in Amsterdam. Het programma begint met een inleiding door Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken. De middag wordt afgesloten met een nagesprek, waarbij het publiek de gelegenheid krijgt om vragen te stellen en in discussie te gaan.

De première wordt georganiseerd door Maruf, Cine Inclusief en Melkweg. Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website.

Later wordt de documentaire uitgezonden door AT5 en is te zien op andere plekken in het land.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden