Rapport over biseksualiteit

Onlangs lanceerde Bi+ Nederland in samenwerking met ILGA-Europe het rapport Intersections. In dit rapport wordt ingegaan op de FRA 2019 LGBTI II Survey, het grootste onderzoek onder lhbti+ mensen in Europa. Intersections is het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Het rapport gaat in op relaties, discriminatie, geweldservaringen en sociaaleconomische status, en er komen een aantal opvallende resultaten naar voren. In gesprek met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Foto: Barbara Oud, gemaakt door Lera Manz.

Barbara en Bi+ Nederland

Barbara is in 2016 als vrijwilliger betrokken geraakt bij het organiseren van de EuroBiCon, een Europese conferentie over biseksualiteit. Ze bleef na de EuroBiCon betrokken bij bi+ emancipatie en ze hielp met het opzetten van een onafhankelijke 'bi denktank' om na te denken over biseksualiteit, bi+ en alles wat daarbij hoort. Vervolgens heeft dit zich in 2019 ontwikkeld tot de organisatie Bi+ Nederland. Barbara vertelt: 'Vier jaar geleden zijn we naar de Kamer van Koophandel gegaan. Ik ben eerst een tijdje voorzitter geweest en nu ben ik bijna twee jaar directeur. Bi+ Nederland zet zich in voor een samenleving waarin ook bi+ mensen zichzelf kunnen zijn.

Waar Bi+ Nederland voor staat

Ik ben benieuwd naar wat er onder bi+ valt en wat dan die bi is en wat die +, en ik vraag Barbara hoe het zit. Barbara: 'Bi+ is de parapluterm voor alle mensen die op meer dan één gender vallen. Dus mensen die zich aangetrokken voelen - seksueel en/of romantisch - tot meer dan één gender. Sommige mensen noemen zichzelf biseksueel, panseksueel of queer, sommige mensen benoemen hun bi+ zijn helemaal niet.' Ze laat vervolgens mooi zien met de onderstaande afbeelding dat mensen verschillen kunnen  ervaren tussen gedrag, identiteit en aantrekking.

Barbara: 'Er is een hele groep mensen die hun seksuele oriëntatie niet benoemt of ze noemen zichzelf gewoon hetero, homo of lesbisch, afhankelijk van de relatie die ze hebben. Er is niet alleen een heteroseksuele norm, maar ook een monoseksuele norm*. Als iemand op twee of meer genders valt dan wordt dat lang niet altijd gezien.' 

*Monoseksueel houdt in dat je op één gender valt: zoals iemand die homoseksueel, lesbisch of hetero is.

Bi+ staat voor een hele diverse groep, zoals je op het plaatje goed kunt zien. De overeenkomst in de groep, wat de groep de groep maakt, is dat er sprake is van aantrekking tot meer dan één gender. Die groep is niet klein: in Nederland zijn maar liefst 1 miljoen mensen bi+. Daarbij is het uiteindelijk altijd aan diegene zelf hoe hij, zij of hen zich identificeert.

Het rapport

Wat opvalt in het Intersections report van Bi+ Nederland & ILGA-Europe, is dat definities over seksuele geaardheid nog wat beperkt omschreven zijn. Barbara: 'Ja, klopt. In het FRA-onderzoek uit 2019 wordt naar seksuele identiteit gevraagd: je kunt invullen dat je lesbisch, homo, biseksueel, hetero of anders bent. In de toekomst zien we graag dat het onderzoek meer bi+ inclusief is, omdat veel meer mensen zich aangetrokken voelen tot meerdere genders dan dat er mensen zijn die zichzelf biseksueel noemen. Het onderzoek wordt meer bi+ inclusief als er niet alleen gevraagd wordt hoe mensen zich identificeren, maar ook naar aantrekking en gedrag.' 

In het rapport komen twee opvallende zaken naar voren. Namelijk dat meer jongeren zich identificeren als biseksueel in vergelijking met homo of lesbisch én dat er meer onveiligheid is voor de biseksuele vrouw.

 

Meer jongeren identificeren zich als biseksueel

Bij de vergelijking van de respondenten die zichzelf identificeren als biseksueel, homo of lesbisch, zijn er duidelijke verschillen tussen leeftijdsgroepen. Respondenten van lagere leeftijdsgroepen identificeren zichzelf vaker als biseksueel (52,92%) dan andere leeftijdsgroepen. Van 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Girls Who Love Girls

Ontmoeten en verbinden tijdens het Janey Vrouwenfestival Amsterdam, een groots evenement gericht op het vieren van de kracht, diversiteit en solidariteit van vrouwen die van vrouwen houden.

Lees verder

Horoscoop maart 2024

'Laat die pijnlijke ervaringen met je ex-vriendin los en maak ruimte voor nieuwe, positieve relaties.' - Wat staat jou te wachten deze maand? Je leest het hier!

Lees verder

Save Café Saarein

'We hebben de grenzeloze ambitie Saarein voort te zetten, met de nadruk op inclusiviteit, diversiteit en veel nieuwe energie. Het is cultureel erfgoed. We willen dit levenswerk koesteren.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden