Save Café Saarein

Café Saarein, al tientallen jaren een begrip in de Amsterdamse lesbische en queer scene, maakt zich gereed voor een nieuwe fase. De huidige eigenares, Dia Roozemond, gaat na 25 jaar het café met passie te hebben gerund, met pensioen en dus ligt een onzekere toekomst van dit bruine café in de Jordaan op de loer.

Twee jonge barvrouwen, Talisa Harjono en Sterre Marijn Krot, ondersteund door activistisch ondernemer Sebastian Kersten, willen het café koste wat het kost behouden. Zij willen het café – met hulp van ruim dertig vrijwilligers uit de queer gemeenschap – overnemen en omvormen tot een stichting die voor en door de community wordt gerund. Wij spraken ze!

Foto's boven: Saarein, gemaakt door Babs Hogenkamp & Talisa en Sterre Marijn, gemaakt door Elsa Groener.

'We hebben de grenzeloze ambitie Saarein voort te zetten. Het is cultureel erfgoed. Een groot deel van de Nederlandse vrouwen- en queergeschiedenis heeft zich afgespeeld in dit pand. Bovendien is het een plek waar queerminded personen van over de hele wereld welkom zijn, en zich vrij en veilig kunnen voelen. We willen dit levenswerk van Dia en haar voorgangers koesteren én hierop voortborduren, met de nadruk op inclusiviteit, diversiteit en veel nieuwe energie.'

Alle hulp is welkom

Talisa, Sterre Marijn en Sebastian zetten zich in voor het behoud van deze legendarische LHBTIQAP+ plek. Voor geen van drieën was het vanzelfsprekend om een café te beginnen, maar soms komt er iets op je pad. En daarbij blijken ze samen ook over een enorme gedrevenheid te beschikken om Saarein succesvol voort te zetten.

Een voorstelrondje: Talisa is niet alleen barvrouw, ze is ook kunstenaar. Haar werk krijgt vorm in locatiespecifieke installaties, performance en video. Sterre Marijn is, naast barvrouw, cultureel antropoloog en feminist. Ze is coördinator bij Stichting Maya Angelou Opvang, een 24-uursopvang voor ongedocumenteerde vrouwen in Amsterdam.

Sebastian is oprichter van The Social Code, uitgever bij This is us Books & The Vulva Gallery, medeoprichter van De Correspondent, mede-eigenaar en zakelijk directeur bij ontwerpbureau Momkai. Sebastian: 'Ik ben al meer dan 20 jaar ondernemer en help vooral op de achtergrond met het mogelijk maken van deze crowdfunding.'

Samen lijken ze mij een heel aangenaam en divers team. En Dia? Zij draagt het café warm over. Ze begeleidt Talisa en Sterre Marijn, zodat het café goed en gezond kan blijven doorlopen. Ook na de overdracht zal ze nog graag haar 'appelsapje' bij Saarein drinken.

'Cultureel erfgoed voor de queer community'

Talisa en Sterre Marijn zijn al bijna tien jaar beste vrienden. Afgelopen zomer raakten ze tijdens de Pride Walk in gesprek over de toekomst van Saarein. Ongeveer een jaar geleden, bij een personeelsuitje, vertelde Dia dat ze op een gegeven moment toch met pensioen wilde gaan. Maar alleen als iemand het zou overnemen die begrijpt wat Saarein betekent. Toen begon het bij Talisa te kriebelen en bedacht ze dat ze dat, samen met anderen, wel wilde doen!

Er zijn altijd wel commerciële partijen met interesse. Dia liet in ons vorige gesprek al weten dat ze graag de kern van het café behoudt. Saarein is natuurlijk niet zomaar een plek, maar zoals Talisa het zo mooi verwoord: 'Het is cultureel erfgoed voor de queer community.'

Dia vertelde ons afgelopen zomer al dat een frisse wind goed zou zijn voor Saarein. Dat sluit goed aan, want Talisa en Sterre zijn in de twintig, een mooie combinatie met Sebastiaan, die met zijn ervaring de nodige kennis heeft. Samen

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden