Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is op zondagavond afgesloten. Van woensdag 13 maart t/m zondag 24 maart hebben filmliefhebbers uit heel Nederland kunnen genieten van maar liefst 142 films uit meer dan 40 landen. 'We kijken met veel trots en blijdschap terug op deze 27e editie waarbij we door de brede programmering van LGBTQ+ films, documentaires en shorts een nog groter en diverser publiek hebben weten te bereiken,' laat de organisatie weten.

Presentator van de awards show, Annefleur Schipper (programmamaker / De Lesbische Liga Podcast), reikte zondagavond in Het Ketelhuis de Roze Filmdagen Awards uit. De awards gingen naar zeven filmmakers die in de prijzen vielen in de volgende secties: jury awards, audience awards en de nominatie Iris Prize. Twee dagen eerder op vrijdagavond werd in Het Ketelhuis al de Hivos Free to be Me Award 2024 uitgereikt: dit jaar ging de prijs naar de Filipijnse film ASOG, een film over vriendschap, transfobie en klimaatverandering.

Roze Filmdagen Filmcompetitie

Roze Filmdagen wil heel graag Nederlandse queer makers stimuleren en bijdragen aan een diverser Nederlandse queer storytelling cultuur. Daarom is er dit jaar voor het eerst een korte filmcompetitie opgezet waarbij een bedrag van maar liefst €15.000,- viel te winnen als bijdrage aan de realisatie van een korte film, die volgend jaar in première zal gaan tijdens Roze Filmdagen 2025. De winnaar van deze competitie is de film Groeipijn, van Jottum Kok en Rosalie van den Biezen. Een eervolle vermelding, samen met een geldprijs van € 5000,-, ging naar de film Hoe liefde en ik bevriend raakten, van Joris Spaanderman.

Queer Movie Talks, de Podcast

Voor mensen die op zoek zijn naar verdieping en uitdaging rondom het filmprogramma van Roze Filmdagen, was er dit jaar Queer Movie Talks, de Podcast. 'In deze vierdelige talkshow – gepresenteerd door Annefleur Schipper (programmamaker / De Lesbische Liga Podcast) en Tirsa With (presentator Het Klokhuis) – verkennen we met bekende LGBTQ+ers en filmmakers queer thema's in relatie tot film en televisie.'

De eerste twee afleveringen, gepresenteerd door Tirsa, staan nu online. In de eerste aflevering gaat Tirsa in gesprek met regisseur en filmmaker Michiel van Erp over het fascinerende proces van (queer) boekverfilmingen. Want hoe werkt dat nou precies, een boek verfilmen? Michiel vertelt dat hij momenteel middenin het proces zit van het verfilmen van het boek ConfettiRegen van Splinter Chabot.

In de tweede aflevering praat Tirsa met queer filmmakers Rafik Opti en Lau Zautsen. Ze hebben het over queer representatie in Nederlandse cinema, bespreken het belang van werken met een queer crew, delen hun ervaringen met het draaien van (intieme) scènes en onthullen welke droomfilm ze ooit nog willen maken. Je hoort de afleveringen op Spotify of Apple Podcasts.

 

Queer Film Confessions

In deze online videoserie praat presentator Annefleur Schipper met bekende queer rolmodellen uit de media, sport en filmindustrie – aan de hand van hun favoriete tv- en filmfragmenten – over hun 'gay awakening'.

Door welke films of tv-programma's begrepen ze hun identiteit beter? En welke fragmenten maakten iets 'queers' in hen los? De serie bestaat uit negen afleveringen waarbij in iedere aflevering één rolmodel centraal staat. Door bekende rolmodellen van verschillende generaties te betrekken en hen te laten vertellen over hun ervaringen, krijgen we een bijzonder inkijkje in de diversiteit van queerness in Nederland in relatie tot beeld. Eerder al zag je het gesprek met topmodel Rianne Van Rompaey, over onder andere haar queer awakening, de modewereld en rennende vrouwen. Alle afleveringen staan inmiddels online, op het YouTube-kanaal van Roze Filmdagen. Daarin zie je, naast Rianne, ook Rik van de Westelaken, Femke Heemskerk, Marthe Woertman, Pete Wu, Flip Zonne Zuijderland, Ayla Çekin Satijn, Stijn de Vries en Naomie Pieter:

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden