Bar Lavender

Een bijzondere mijlpaal voor de LHBTIQ+ gemeenschap in Haarlem: in september opent de eerste 'intersectionele' queer kroeg én vindt de allereerste Pride plaats! Zowel de opening van regenbooghuis en bar Lavender als de Pride vinden plaats tijdens het Queer Festival Haarlem van 5 tot 15 september. Tijdens deze 10 dagen wordt de queer cultuur door de hele stad gevierd met diverse activiteiten. Het festival eindigt met de eerste officiële Haarlem Pride op zaterdag 14 september.

Waar kwam de wens vandaan om een queer kroeg te openen? Is het toeval dat de opening van Bar Lavender samenvalt met de allereerste Pride in Haarlem? En wat staat er allemaal op het programma voor het Queer Festival Haarlem? 

Ik sprak Anne Mul (35), één van de eigenaren van bar Lavender en medeoprichter van andere queer initiatieven in Haarlem, zoals stichting Queer Haarlem en Haarlem Town Queers. Anne is bovendien directeur van kunstpodium en broedplaats Nieuwe Vide. Ik ging op bezoek bij Anne, in het donkere, nog naar bier ruikende, voormalige studentencafé De Koning, de plek waar het allemaal gaat gebeuren.

Waar kwam het idee vandaan om een queer kroeg in Haarlem te openen?

'Via via kwam ik in contact met Rick Busscher en Kevin Pieterse, die al betrokken waren bij verschillende queer initiatieven in Haarlem. Dit was ongeveer twee jaar geleden. Wij zijn alle drie non-binair en queer, en we ervaren uitsluiting op verschillende manieren. Zelf woon ik inmiddels al vijf jaar in Haarlem en heb ik een aantal queervriendelijke plekken gevonden waar ik me thuis voel. Voor Rick en Kevin was dit anders. Zij verhuisden drie jaar geleden naar Haarlem en werden direct geconfronteerd met discriminatie in het uitgaansleven. Toen zij het nachtleven in Haarlem gingen ontdekken, werden ze al snel geweigerd bij een aantal uitgaansplekken. Bewakers of eigenaren zeiden dingen als: 'je bent hier niet welkom' of: 'deze plek is onveilig voor je'. Dit onderstreepte voor ons de noodzaak van een veilige, inclusieve ruimte in Haarlem.'

Intersectionele queer kroeg

'En die ruimte is er nu nog niet. We hadden tot zes jaar geleden wel De Wilsons, een gay kroeg in Haarlem. Daarvoor bestond er ook een vrouwencafé in Haarlem, maar beide kroegen waren voornamelijk gericht op homo's of lesbiennes, en niet per se het intersectionele aspect van queer-zijn. Als je binnen die homonormativiteiten past, is het een prima plek om je thuis te voelen. Maar mensen die bijvoorbeeld biseksueel of trans zijn zullen zich daar buitengesloten voelen. Inmiddels zijn De Wilsons, maar ook een aantal andere queervriendelijke locaties, al een aantal jaar gesloten. Hierdoor realiseerden we ons dat we nu al een paar jaar niks hadden, maar ook dat er eigenlijk nog nooit een intersectionele queer kroeg in Haarlem was geweest.'

Geboren vanuit een behoefte

'Stichting Queer Haarlem en Bar Lavender zijn geboren uit deze behoefte. We willen niet alleen een kroeg zijn, maar ook een cultureel centrum en een ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is. We organiseren activiteiten zoals avonden voor transvrouwen, Autiroze, 18-min avonden en de Roze Salon. Ons doel is om een regenbooghuis op te richten, een veilige haven voor iedereen die buiten de norm valt. Die behoefte aan een veilige haven komt niet alleen vanuit ons drieën, maar ook vanuit de queer gemeenschap in Haarlem. Dat ontdekten we in bijvoorbeeld de

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Luisterlijstje

De Lesbische Liga, Hanna van Vliet in 'Nooit meer slapen', een reconstructie van de laatste dagen van Janis Joplin, queer helden met Carolien Borgers en Splinter Chabot en het nieuwe Manic Monday.

Lees verder

Paarse Vrijdag

Samen voor de héle klas, samen voor de héle school – dat is het thema van dit jaar. Paarse Vrijdag op 13 december is de dag dat scholen extra aandacht besteden aan diversiteit en jezelf zijn.

Lees verder

Vrouwen van Amsterdam

De tentoonstelling ontroert, zet je aan het denken en inspireert tot het maken van nóg meer odes aan en over vrouwen die een plaats verdienen in het verhaal van Amsterdam. Te zien vanaf 14 december.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden