Wie is jouw held?

IHLIA LGBT Heritage vroeg zeven lhbti'ers te vertellen over hun held. Wij namen een kijkje bij de expositie 'HELDEN' bij OBA Oosterdok in Amsterdam. De expositie was oorspronkelijk vanaf 30 januari tot en met 12 april 2020 te zien. Helaas is OBA Oosterdok en daarmee de expositie inmiddels gesloten wegens het coronavirus, maar HELDEN! zetten we toch graag in de schijnwerpers. 

Over de expositie HELDEN!

Held. Heldin. Heldenmoed. Heldenverering. Bestaand, fictief, historisch. Strijders, redders, beschermers: helden kunnen voor veel mensen een rolmodel zijn. Een inspiratiebron die je helpt bij de vormgeving van je eigen leven.

In de expositie HELDEN! vertellen Nassiri Belaraj, Splinter Chabot, Astrid Oosenbrug, Chris Rijksen, So Roustayar, Raisa Sambo en Thorn Vineyard over hun rolmodel.

Wie was die ene persoon die hen opgetild heeft en waardoor ze zich even niet alleen voelden? Wie inspireerde hen om ook hun eigen weg te volgen? Een reis vol obstakels die door de heteroseksuele omgeving niet altijd begrepen werd. Met deze tentoonstelling willen we deze voorbeelden eren en laten zien dat wij allemaal – de geïnterviewden, hun helden en natuurlijk jij zelf – weer op de schouders staan van de illustere en moedige voorgangers die streden voor een diverse en inclusieve wereld, aldus IHLIA LGBT Heritage.

In de zeven panelen in deze expositie kon je de verhalen 'bekijken' en lezen. In de expositie zijn ook mooie collectiestukken te zien uit het archief van IHLIA die de helden nog meer context geven. Maar tijdens de interviews met deze zeven personen kwamen nog veel meer interessante onderwerpen aan bod. Daarom heeft IHLIA een  verhalenbundel gemaakt met die (meer uitgewerkte) vraaggesprekken. Deze bundel is online te lezen op de website, je vindt 'm hier.

Wij vroegen een aantal Zij aan Zij-lezers: Wie is jouw LHBTQ+held?  

Hanna van Vliet

Eva (23): Ik zie Hanna van Vliet (lesbische hoofdrolspeler in serie ANNE+) als mijn LHBT-held. Tot kortgeleden vond ik 'lesbisch' altijd een vies woord, en durfde ik mezelf echt niet zo te omschrijven! Hanna van Vliet heeft daar geen problemen mee. Zij identificeert zich openlijk als lesbisch in de media. Dat vind ik zo stoer! Omdat ze ongeveer even oud is als ik – en mijn vriendin zegt dat ze zo op mij lijkt ;-) – kan ik me heel goed met haar identificeren. En wat blijkt? De laatste tijd durf ik het woord 'lesbisch' steeds vaker te gebruiken, en ik voel me er een stuk comfortabeler bij dan eerst. Thanks, Hanna!

Kristen Stewart

Lieke (30): Ik was al fan van Kristen Stewart sinds ze bekend werd door haar rol in de Twilight films. Ik had altijd al een crush op haar! Voor mij was het dan ook super leuk nieuws toen zij een aantal jaar geleden publiekelijk uit de kast kwam. In een recent interview met divamag vertelt ze hoe ze de afgelopen jaren is veranderd: 'Ik ben trots op wie ik ben, ik ben minder onzeker en ik ben niet bang om mijn ideeën uit te drukken, zelfs niet politieke.' Deze uitspraak geeft mij ook meer zelfvertrouwen om trots te zijn op wie ik ben. Daarom is Kristen Stewart mijn LHBT- held!

Lees meer over Kristen Stewart!

Heb je al deze reclame parodie van Saturday Night Live ft. Kirsten Stewart weleens gezien? :-) 

 

Dominique van der Heyde

Lies (44): Ik vond Dominique van der Heyde altijd al een indrukwekkende persoonlijkheid. Ik kwam er pas een paar jaar geleden achter dat ze openlijk lesbisch is. Deed mijn adem even stokken, haha. Ze is een prachtig voorbeeld voor me, omdat ze zo'n waanzinnige professional is die haar geaardheid verder niet onder stoelen of banken steekt. Ze heeft met haar ex ook boeken geschreven, en er is een boek over hun relatie, ik heb het verslonden. (Boek: Doodsmak, door Anna Levander. Anna Levander was het pseudoniem van schrijversduo Dominique van der Heyde en Annet de Jong, red.)

Leisha Hailey

Ronja (25): Ik beschouw Leisha Hailey al sinds mijn 15e als mijn LHBT-held. Ik was toen super erg fan van de elektro pop band waar ze destijds in speelde: Uh Huh Her. Ik vond het heel interessant dat Leisha Hailey en Camila Grey, die samen de band vormden, een lesbische relatie hadden. Nog steeds beschouw ik Leisha Hailey als mijn held, omdat ze al sinds haar 17e uit de kast is als lesbisch en na al die jaren nog steeds actief bijdraagt aan de representatie van queer vrouwen. Zo speelt ze nu de rol van Alice Pieszecki in the L Word: Generation Q: het vervolg op de Amerikaanse serie The L Word. Echt tof dat dat binnenkort ook in Nederland te zien is. (vanaf 13 april, lees hier meer!, red.)

Wie is jouw LHBTQ+held, en waarom? We horen het heel graag! Hieronder in de reacties of via redactie@zijaanzij.nl

 

Over helden gesproken….

Helden van de Regenboog

Een bijzonder kinderboek waarin het draait om diversiteit en gelijkheid. Door Arjan van der Sluis.

Helden van de Regenboog is een spannend avontuur waarin vijf basisschool kinderen door het lot bij elkaar komen. Ondanks dat Lilli, Morris, Bloem, Noah en Rayan totaal verschillend zijn komen ze er achter dat ze stiekem best veel met elkaar gemeen hebben.

De kinderen groeien allen op binnen moderne gezinnen. Lilli heeft twee vaders die voor haar zorgen. De ouders van Morris zijn gescheiden. De ouders van Bloem hebben haar geadopteerd. Noah heeft twee moeders en de ouders van Rayan zijn met hem gevlucht vanuit hun geboorteland.

Al snel komen de kinderen erachter dat er iets niet helemaal klopt op hun school. Iedereen gedraagt zich zo anders.

Wie is toch die mysterieuze conciërge Sam?
Heeft de komst van de Kids Talenten Show misschien iets te maken met de vreemde sfeer op school?
Maar nog belangrijker zullen de vrienden erin slagen, met hun gekregen superkrachten, om het pesten op school te stoppen en de negativiteit te verslaan?'

Arjan heeft ook een website gelanceerd, www.heldenvanderegenboog.nl. Hier kunnen kinderen op een informatieve manier meer te weten komen over moderne gezinnen en zijn links te vinden over onderwerpen als pesten, scheiding, moderne gezinnen enz. Ook is het boek via de website te bestellen.

*

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden