Korte queer films

Nu we door de coronacrisis worden verzocht om zoveel mogelijk binnen te blijven tijdens de feestdagen, is het fijn om een groot aanbod aan films tot je beschikking te hebben. En wat is er nu leuker dan een film waar je je in kunt herkennen? Gelukkig zijn er deze decembermaand allerlei leuke films met lesbische/queer karakters te zien, zoals de romantische kerstfilm Happiest Season met Kristen Stewart en Mackenzie Davis in de hoofdrol, en de musicalfilm The Prom, met Merryl Streep en Nicole Kidman, over de lesbische Emma die haar vriendin wil meenemen naar het eindfeest van haar school. Ook zie je Ma Rainey's Black Bottom, over de Mother of Blues en haar 'lesbische teksten' in 1925, of kun je griezelen met geesten in The Haunting of Bly Manor.

Maar vergeet de korte films niet! Er zijn heel veel lesbische korte films op YouTube te vinden, variërend in genre en stijl. Het Amerikaanse Curve heeft onlangs een top tien gemaakt, wij hebben er drie uitgepikt die zeker de moeite waard zijn.

Amigas with Benefits

Amigas with Benefits, geschreven en geregisseerd door Adelina Anthony, laat een LHBT+ verhaal met een onverwachte twist zien. De korte film gaat over een bejaarde aanstaande bruid, Lupita. Ze leeft eindelijk haar waarheid en staat op het punt te trouwen met haar liefde, Ramona. Maar op hun speciale dag verstoort een ongenode gast de ceremonie.

In Amigas with Benefits wordt humor op een slimme manier gecombineerd met meer serieuze onderwerpen, namelijk LHBT+ en ouderenrechten. Wat ook bijzonder is aan deze film, is dat oudere Latina lesbiennes de hoofdrol spelen. Deze groep wordt namelijk maar zelden gerepresenteerd in de media.

 

Kismet

Kismet is de perfecte romantische komedie om samen met je lover te kijken op de bank – liefst met een dekentje en een glas wijn! Deze korte film- slechts 26 minuten lang - vertelt het liefdesverhaal tussen twee vrouwen: Jessica, die kampt met liefdesverdriet, en de charismatische Jada. Het stel ontmoet elkaar op een noodlottige dag, Jessica is te terughoudend om iemand toe te laten.

Maar zelfs zij moet toegeven dat er iets bijzonders is aan de manier waarop ze elkaar steeds weer blijven tegenkomen. Een onaangename verrassing zet hun opbloeiende romance op het spel: de vraag is of het lot hen weer bij elkaar zal brengen.

Kismet is geregisseerd door Arnetta Randall, en de hoofdrollen worden vertoond door Alexandria Franklin en Milon V Parker.

 

Quiet

De korte film Quiet gaat over Ali (Susan Graham), die regelmatig incheckt bij het ziekenhuis om haar vrouw Sam (Jaclyn Betham) te bezoeken. Ali doet zich voor als Sam's zus zodat zij de bevoegdheid krijgt om bij haar te blijven in het ziekenhuis en om medische beslissingen voor haar te kunnen komen. De film wisselt tussen het verleden en het heden, waardoor de kijker leert hoe Ali en Sam elkaar hebben ontmoet, en hoe het komt dat Sam op dit moment kunstmatig in leven wordt gehouden.

Deze korte film is geïnspireerd door het waargebeurde verhaal van Janice Langbehn en Lisa Pond die op het punt stonden om met hun kinderen op cruise te gaan in Miami, Florida. Pond stortte in en werd met spoed naar het Jackson Memorial Hospital gebracht, waar haar vrouw en kinderen haar niet mochten zien, ook al waren ze wettelijk getrouwd in een andere staat. Florida erkende hun huwelijk niet, en er waren tot dan toe geen ziekenhuisbezoekregels ingevoerd voor ziekenhuizen die worden bekostigd door de staat.

Quiet, geregisseerd en geschreven door Lauren Fash en Susan Graham – die tevens ook de rol van Ali vertoont – is een hartverscheurende film die je nog lang bijblijft.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden