Jij bent nu te zien

De bekende streamingdienst Netflix zet zich de laatste jaren steeds meer in om zo goed mogelijk het hele spectrum van gender en seksualiteit te representeren. Zo ook trans en non-binaire personen. Maar in welke series en films wordt deze groep, die onderdeel uitmaakt van de LGBTQIA+ gemeenschap,  nu precies op een positieve manier gerepresenteerd? In samenwerking met Genderpraatjes, een website waar je kunt chatten, bellen en mailen over vragen rondom gender(identiteit), heeft Netflix een Kijkgids opgesteld om alle titels waarin trans en non-binaire personen op een positieve manier worden gerepresenteerd uit te lichten.

Jij bent nu te zien: In de Kijkgids vind je titels op Netflix, maar ook op bijvoorbeeld Videoland, Ziggo en NPO Start. Van docu tot sci-fi, van luchtige komedies tot zware drama's en van animatie tot horror: er is voor iedereen wat. Mist er nog iets? Iedereen kan tips delen die opgenomen kunnen worden in de Kijkgids, die geregeld geupdate zal worden.

Netflix Tutorials

Make-up artiest, vlogger en trans vrouw Nikkie de Jager (op YouTube bekend als 'NikkieTutorials') is erg enthousiast over de lancering van de Kijkgids: 'De rainbow family levert nu al een kleurrijker kijkmenu op dan ooit. Maar de kleuren van trans en non-binaire representatie… die mogen wel wat meer gezien worden. Dus Netflix stelde deze kickass kijkgids samen!' Benieuwd naar Nikkie's persoonlijke favorieten uit de Kijkgids? Bekijk het filmpje:

We lichten een paar titels voor je uit.

ANNE+

De serie ANNE+ over de lesbische twintiger Anne ken je natuurlijk. Naast de twee seizoenen van de serie komt er op 14 oktober een échte speelfilm in de bioscoop! [lees hier meer en bekijk de trailer!] We hebben het nog niet gehad over Doris, de partner van Annes ex Lily, die in de eerste aflevering van het eerste seizoen al te zien was. Doris wordt gespeeld door trans acteur Flip Zonne Zuijderland en komt in het tweede seizoen vaker terug. Hij zit middenin zijn transitie – zo zien we hoe hij hormooninjecties krijgt – maar toch ligt de focus niet op Doris als transgenderpersoon, maar op Doris als mens. De verhaallijn draait bijvoorbeeld meer om zijn relatieproblemen. Lees meer over ANNE+!

Jij bent nu te zien: Voor de makers van 'ANNE+' is representatie niet zomaar belangrijk, het is zo'n beetje de reden dat de serie bestaat. Zij vonden namelijk dat er te weinig positieve LGBTQIA+-representatie op televisie en in films te zien was. Daar brengt 'ANNE+', dat eerst te zien was op online platform 3LAB, vervolgens op NPO 3 en nu ook op Netflix, verandering in. De serie is er overigens niet alleen gemaakt vóór de LGBTQIA+-gemeenschap, maar ook dóór: de makers zijn volledig queer.

Feel Good

Feel Good gaat over Mae Martin, die een fictieve versie van zichzelf speelt in deze semi-autobiografische komedie en verliefd wordt op de 'heteroseksuele' George, gespeeld door Charlotte Ritchie. De serie speelt zich af in Manchester, waar de Canadese komiek Mae George ontmoet in de comedyclub waar hen optreedt. Pas als de twee al met elkaar aan het daten zijn komt George erachter dat Mae een voormalig drugsverslaafde is, wat weer voor allerlei problemen zorgt in hun relatie, evengoed als George's angst om uit de kast te komen naar haar vrienden en familie. In het tweede seizoen probeert Mae een trauma uit het verleden te verwerken, waar hen de hulp van George bij nodig zal hebben. [Lees hier meer over de serie Feel Good.]

Jij bent nu te zien: Martin kwam in 2021 publiekelijk uit de kast als non-binair. Martin gebruikt de voornaamwoorden zij/haar en hen/die. 'Ik vind het geweldig als mensen 'hen' tegen mij zeggen maar ik vind het ook totaal niet erg als mensen naar mij refereren met 'zij'. Verder is Mae openlijk biseksueel. In interviews heeft hen veel over non-binair zijn gesproken en dat onderwerp komt ook regelmatig in 'Feel Good' aan bod. Maar óók belangrijk, stelt Mae, is dat mensen weten dat dat slechts één onderdeel is van wie hen is. De serie geeft dat op een mooie manier weer door het ter sprake te brengen, maar er geen 'probleem' van te maken.

Orange is the New Black  

'Orange is the New Black' draait om Piper Chapman (Taylore Schilling),  die wordt opgepakt voor een misstap van tien jaar geleden, toen ze een opdracht uitvoerde voor haar ex-vriendin Alex Vause (Laura Prepon), een internationale drugssmokkelaar. Het leven van Piper komt op zijn kop te staan wanneer ze in een vrouwengevangenis belandt, waar ze wordt geconfronteerd met de gevolgen van haar wilde verleden, vrouwen die niet altijd het beste met elkaar voor hebben en… haar ex-geliefde Alex. 

Jij bent nu te zien: De focus in 'Orange is the New Black' ligt weliswaar op hoofdpersoon Piper, maar toch kom je als kijker veel te weten over de diverse achtergronden van haar vrouwelijke medegevangenen. Laverne Cox speelde zes seizoenen lang de rol van Sophia Burset, een transgender vrouw die in Litchfield belandt nadat ze opgepakt wordt voor fraude om haar transitie te kunnen betalen. Cox werd veelgeprezen voor haar rol én ze was de eerste openlijke transgender persoon die ooit genomineerd werd voor een Emmy Award. Non-binair acteur Asia Kate Dillon maakte daarnaast in seizoen vier en vijf veel indruk met hun rol als Brandy Epps. 

Lees hier meer over Orange Is The New Black.

Nikkie de Jager beschouwt Orange is the New Black als één van haar favoriete series, omdat ze 'een superdiverse topcast hebben én het was voor het eerst dat ik echte trans representatie zag in zo'n grote show.'

Bekijk alle titels op de Netflix Kijkwijzer.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Luisterlijstje

De Lesbische Liga, Hanna van Vliet in 'Nooit meer slapen', een reconstructie van de laatste dagen van Janis Joplin, queer helden met Carolien Borgers en Splinter Chabot en het nieuwe Manic Monday.

Lees verder

Paarse Vrijdag

Samen voor de héle klas, samen voor de héle school – dat is het thema van dit jaar. Paarse Vrijdag op 13 december is de dag dat scholen extra aandacht besteden aan diversiteit en jezelf zijn.

Lees verder

Vrouwen van Amsterdam

De tentoonstelling ontroert, zet je aan het denken en inspireert tot het maken van nóg meer odes aan en over vrouwen die een plaats verdienen in het verhaal van Amsterdam. Te zien vanaf 14 december.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden