Gender en zelfbeschikking

Afgelopen weekend hebben honderdduizenden mensen Amsterdam bezocht om Pride te kunnen vieren. Met het thema 'My Gender, My Pride' stond genderidentiteit dit jaar centraal. Dit was ook terug te zien op de Openingsboot tijdens de botenparade.

Hier lees je meer over de Canal Parade 2022!

Pride Amsterdam gelooft dat iedereen zich vrij moet voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf: 'Met andere woorden tijd om aandacht te besteden aan de diversiteit aan genderidentiteiten en ons zelfbeschikkingsrecht. We hebben het recht om af te wijken van de norm en de sekse die we bij geboorte hebben gekregen.'

Deskundigenverklaring

Volgens LHBTI-belangenorganisaties TNN, COC en NNID zijn de rechten van transgender en intersekse personen in Nederland nog altijd niet goed geregeld. Transgender en intersekse personen moeten eerst naar een arts of psycholoog voor een officiële verklaring, voordat ze de 'v' in hun paspoort en andere officiële documenten kunnen laten wijzigen in een 'm' of andersom. Deze officiële verklaring van een arts of psycholoog voor het wijzigen van je geslachtsvermelding wordt een 'deskundigenverklaring' genoemd.

De belangenorganisaties vinden dat er geen enkele reden is om wilsbekwame mensen te laten beoordelen door artsen of psychologen: 'Trans en intersekse personen kunnen prima zelf bepalen wie ze zijn. De tijd dat men dacht dat trans personen aan een stoornis lijden, ligt achter ons,' aldus de organisaties.

Met spandoeken langs de grachtenparade

Afgelopen zaterdag 6 augustus, op Pride Amsterdam, riepen TNN, COC en NNID de Tweede Kamer op om snel een einde te maken aan de wettelijke eis voor een deskundigenverklaring. De belangenorganisaties vinden 'My Gender, My Pride' dan ook een krachtig thema voor Pride, omdat het meer ruimte biedt om aandacht te besteden aan dit probleem. Niet alleen voerden de belangenorganisaties actie met spandoeken langs de grachtenparade, maar ze stuurden ook een open brief [pdf] aan de Tweede Kamer met de oproep om de deskundigenverklaring voor transgender en intersekse personen af te schaffen.

Na het zomerreces in september gaat de Tweede Kamer in gesprek over het wetsvoorstel van de minister van Rechtsbescherming en de wijziging van de huidige Transgenderwet. Daarin wordt onder meer voorgesteld om de deskundigenverklaring als vereiste voor het wijzigen van de geslachtsvermelding op te heffen. 

Een toegankelijke procedure

In een persbericht onderbouwen TNN, COC en NNID hun eis met verschillende argumenten. Zo constateerden de Verenigde Naties [pdf], de Raad van Europa en de door Nederland onderschreven Yogyakarta Principles [pdf] dat een toegankelijke procedure voor wijziging van de geslachtsvermelding zelfs een mensenrecht is. Een recht dat is gebaseerd op zelfbeschikking en dus uiteraard zónder deskundigenverklaring.

Bureaucratisch geweld

Volgens Human Rights Watch (HRW) is het eenvoudig wijzigen van je geslachtsvermelding erg belangrijk, omdat je met een verkeerde letter op je documenten bijna dagelijks te maken krijgt met 'bureaucratisch geweld', zoals HRW het noemt. In het ziekenhuis, als je een pakketje ophaalt en je ID moet tonen, op school of aan de grens: steeds is er die angst voor vernedering en discriminatie.

Evaluatie

Volgens TNN, COC en NNID is de eis van de deskundigenverklaring één van de redenen dat Nederland nog maar op de 13e plaats in Europa staat van landen waar LHBTI rechten goed geregeld zijn. Zo is de deskundigenverklaring als eis voor wijziging van de geslachtsvermelding wel al opgeheven in landen als Noorwegen, Ierland, en Malta. Transgender en intersekse personen hoeven enkel een formulier in te vullen om hun geslachtsvermelding te wijzigen. De Nederlandse regering heeft eerder al een evaluatie laten uitvoeren van deze manier van het wijzigen van de geslachtsvermelding. Verder laat deze evaluatie zien dat Nederlandse deskundigen ook zelf vinden dat de deskundigenverklaring kan worden opgeheven.

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Roze Woensdag 2024

'Stichting Roze Woensdag nodigt iedereen uit om deze dag in het roze te lopen en te feesten, want hiermee toon je solidariteit aan de LHBTIQ+ gemeenschap. We vieren wat we bereikt hebben en staan stil bij wat er nog te doen is op dit vlak.'

Lees verder

Spiegelbeeld

Haar vingers bewogen, haar nagels kropen tergend langzaam omhoog. Kippenvel op het randje van lekker. Er klopte iets niet. Er was een derde hand, in mijn nek... - Fran & The City

Lees verder

IHLIA: Protest2Pride

De foto's van Marian Bakker fungeren als een genuanceerd historisch verslag, een bijdrage aan ons collectieve geheugen en begrip. Ook jij kunt bijdragen aan de expo: upload jouw foto!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden