My Body, My Protest

'Bevragende, ontregelende, verstorende lichamen. Lichamen die de straat op gaan, zich aan bomen ketenen, een vuist in de lucht doen. Lichamen die omhelzen, vreemden liefhebben en dapper de weerstand ontmantelen.'

Foto: Karin Jonkers

Dit jaar is van 17 tot en met 20 november de vijfde editie van het What You See Festival. Het motto is 'My body, my protest'. Kunstenaars zetten hun lichaam in om de norm te bevragen over gender en identiteit. Eerder las je al over het programmaonderdeel met K's Choice: Samen met een divers koor van honderd amateur zangers brengt de befaamde band op zaterdag 19 november een bijzonder concert onder de naam K's Choice - Community Edition naar de Stadsschouwburg Utrecht. Meer info over dit concert vind je hier. Inmiddels staat het volledige programma van het festival op de What You See Festival website.

Het What You See festival vindt plaats op verschillende locaties in Utrecht en er zijn ook enkele onderdelen online te bekijken. Sommige programmaonderdelen zijn gratis, voor andere moet je een kaartje kopen. Via een gevarieerd palet worden je zintuigen op diverse manieren geprikkeld met muziek, poëzie, audio, multimedia, documentaires, tarotkaartleggingen, workshops en nog veel meer. Enkele highlights van het festival:

Manifest, Radna Fabias

De openingsavond begint in Theater Kikker direct met een primeur. Dichter Radna Fabias heeft speciaal voor What You See een gedicht gemaakt over het festival thema. Ze heeft met haar werk diverse prijzen en nominaties op haar naam staan. Zo won Radna onder andere in 2018 met haar verhalenbundel Habitus de C.Buddingh-prijs voor beste debuut. 

Queer planet

Een intieme documentaire over 10 jonge mensen die zich identificeren als queer, verweven in een dromerige animatiewereld. Documentairemaakster Isaura Sanwirjatmo geeft een inkijk in de levens van deze 10 jonge mensen die zij gevolgd heeft, door middel van een mix van ervaringen en fantasieën over de zoektocht naar identiteit, gender en liefde. De documentaire geproduceerd door HNTjong kun je via de website online bekijken.

Manifest, Giorgia Ohanesian Nardin

Manifest is het audiowerk van de Armeense performance kunstenaar Giorgia Ohanesian Nardin. Hen leest tarotkaarten en deelt op die manier kennis van dat wat vaak niet direct zichtbaar is en buiten de verwachte vormen valt. Wat je hoort is een opname van het lezen van de kaarten. Het audiowerk kun je gratis beluisteren in de foyer van Theater Kikker of online op de website.

Giorgia Ohanesian Nardin schuift ook aan bij de Queer silent reading party. De Queer silent reading party vindt plaats in de ruimte waarin je de multimedia expositie 'The other Bulgarian Women', over Bulgaarse trans vrouwen ziet. Hier kun je heerlijk in een stoel zitten en eventueel een zelf meegenomen boek lezen. Giorgia biedt hier gratis tarot sessies aan.

 

Het hele festivalprogramma vind je hier. Meer info en tickets: WhatYouSeeFestival.nl

 

Over What You See

In 2017 hadden Vincent Wijlhuizen en Ieme Soes het plan om een groot feest te organiseren om de diversiteit van de LGBTQIA+ community te vieren. Dit plan ontwikkelde zich al snel tot een festival. Ze vroegen Annette van Zwoll erbij, Theater Kikker sloot zich als partner aan, ze zetten een crowdfunding op en in 2018 was het eerste What You See Festival een feit.

Met dans, theater, performance, exposities, muziek, workshops, feesten, gesprekken en symposia bevraagt en kantelt dit jaarlijkse festival de diep in onze samenleving verankerde normen over gender en identiteit en plaatst er nieuwe beelden en vergezichten naast. Positief activistisch, uitnodigend en verbindend, omarmt het festival ongemak en viert het de veelkleurigheid van gender en identiteit.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden