Echte acceptatie?

(...) Zit Orkun Kökçü klem tussen de ontwikkelingen in de wereld en de gelovige gemeenschap waarin hij zich bevindt en misschien ook tussen zijn eigen overtuigingen? Het is sowieso lastig uitspreken wat er in een met name vaak streng gelovige gemeenschap leeft. Zeker als je weet dat je dit wereldwijd niet kunt uiten, zonder dat iedereen over je valt. Ik moet daarbij denken aan de periode (eind jaren 80) dat ik in de kast zat. Als toen elke aanvoerder een 'One Love-aanvoerdersband' had moeten dragen, was het denk ik heel rustig geworden op het voetbalveld. Overtuigingen of opvattingen als 'god heeft dit niet zo bedoelt', 'je mag het wel zijn, maar er niet naar leven', 'het is een zonde' waren destijds in de stad waar ik woonde helemaal niet zo vreemd.

Nu anno 2022 is het zover dat als Orkun ook maar één van deze opvattingen zou delen en uit zou spreken, hij wellicht naar de reservebank mag. Alleen hoe komen we dan met hem in een eerlijk gesprek? Als wij als maatschappij eigenlijk niet willen horen wat er misschien echt bij hem leeft, zonder hem af te branden? Wat in zijn geloof belemmert hem nu precies om die band te dragen?

Ik vind het prima dat hij die band niet droeg

Natuurlijk was het voor de hele LHBTIQ+-gemeenschap fijn geweest als hij, zeker in de voetbalwereld, met het dragen van de One-Love aanvoerdersband zou laten zien dat hij de LHBTIQ+-gemeenschap steunt. Zichtbaarheid is namelijk wel degelijk een stap richting acceptatie. Onbekend maakt nog steeds onbemind. Als LHBTIQ+-mensen niet bestaan, dan hoef je je mensbeeld immers ook niet aan te passen.

Alleen Orkun Kökçü is inderdaad voor nu (nog) niet de persoon om de band te dragen. Ergens voelt hij een onverenigbare tegenstelling tussen zijn geloof en het steunen van de LHBTIQ+-gemeenschap door middel van die One Love-aanvoerdersband. Misschien blijft dat zo, misschien verandert dat ooit. Alleen ik geloof dat je met afdwingen

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien.

Lees verder

Hoezo seks stuk?!

'Haal je maar niks in je hoofd.' Mijntje en Mia gaan oppassen op de poezen van Lize Korpershoek. Zij maakte in 2019 de documentaire 'Mijn seks is stuk' en Mijntje wil daar meer over weten.

Lees verder

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden