Vrouwen die muren afbreken

Zaterdag 19 november 2022 is er in Theaterschool Utrecht een unieke theatervoorstelling over vrouwen die muren afbreken. Véronique Konings, schrijfster van het boek Vrouwen die muren afbreken; 22 opbouwende verhalen én de improvisatietheatergroep 'Met Haar Zonder Hem' wisselen elkaar in de voorstelling af. In de voorstelling komen verhalen aan bod van drie sterke vrouwen die figuurlijk muren afbreken. Waaronder ook het verhaal van Rianne. Een avond met hoop, verrassing én dialoog.

Over Véronique Konings

Als ik Véronique vraag naar haar motivatie raken we snel in een gesprek en vertelt ze het verhaal van haar boek. Niet gek, want ze is gedreven om de verhalen, waarvan ze het belangrijk vindt om te vertellen, de wereld in te brengen. Haar boek is een pleidooi om je eigen vooroordelen of muren bewust te worden en ze af te breken. Daarmee wil ze dat we, net als de vrouwen in haar boek, bouwen aan een wereld waarin ontmoeting en verbinding belangrijke waarden zijn.

Na een aantal keren vragen, komt er iets onder de sluier vandaan over Véronique zelf. Véronique volgde eerst de toneelschool en werkte als actrice. Ze vertelt: 'Hoe zit ik in elkaar, hoe zit een ander in elkaar, wat drijft mensen, dat had altijd al mijn interesse.'  Ze stopte door omstandigheden met het werk als actrice en is toen geheel opnieuw begonnen met haar carrière bij het Centraal Museum in Utrecht. Daar werkte ze als medewerker educatie en interpretatie aan de tentoonstelling De Ommuurde Stad van het Centraal Museum Utrecht. Een tentoonstelling waarvan een specifiek verhaal ondertussen een eigen vervolg kreeg in het heden. Mede door Véronique Konings die als stille kracht op de achtergrond hoopvolle verhalen van sterke vrouwen die figuurlijk muren afbreken in het licht zet. 

Vrouwen die muren afbreken

De tentoonstelling De Ommuurde Stad vertelt hoe Utrechters zich de afgelopen tweeduizend jaar tegen vijanden beschermden. Onderdeel van de tentoonstelling is het verhaal van Trijn van Leemput, Utrechtse verzetsheldin aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Ze nam in 1577 na het beleg van Vredenburg, met een grote groep vrouwen, het initiatief om de burcht midden in de stad Utrecht te slopen. Het kasteel stond namelijk symbool voor gevaar voor de Utrechtse bevolking, want de kanonnen binnen de burcht waren op hen gericht. Trijn van Leemput en de groep vrouwen braken de muren van de burcht af.

Voor Véronique begon met de tentoonstelling de zoektocht naar de hedendaagse vrouwen die (figuurlijk) muren afbreken. Het resulteerde in een reizende tentoonstelling, een boek met daarin 22 hedendaagse verhalen van 22 sterke vrouwen, Empowerment workshops door vrouwen uit het boek, en nu ook deze theatervoorstelling.

De voorstelling is een verrassing, niet alleen voor het publiek, maar ook voor Véronique en de vrouwen van het improvisatieteam. Zij weten namelijk niet van elkaar wat ze op dat moment gaan doen. Wat je zeker wel mag verwachten is dat je als publiek ook uitlokkende vragen krijgt. Vrouwen die muren afbreken is geen statisch verhaal, maar gaat over heel veel vrouwen. In de voorstelling zijn er zes bedrijven ingevuld door Véronique waarin ze niet alleen de totstandkoming van het boek naar voren laat komen, maar ook de verhalen van drie vrouwen uit het boek Vrouwen die muren afbreken.

Zo vertelt Véronique in de voorstelling over Rianne die opgroeit in een conservatieve christelijke gemeenschap en verliefd wordt op een meisje. Uiteindelijk gaat ze weg bij de kerk en vindt ze de liefde. Vervolgens gaat ze terug naar de kerk. Rianne helpt nu kerken en gemeenschappen in de bible belt om voor LHBTI+-mensen een veilige plek te zijn.

Wij spraken Rianne, het interview lees je hier.

Véronique vertelt ook over Amina Berkane Abakhou. Een vrouw die heel lang de Nederlandse taal als een muur ervaarde. Tot ze besluit om die muur te slechten. Ze leert de taal, onder andere door het kijken van 't Klokhuis. Ontslagen als thuishulp, omdat ze mensen ook hielp buiten werktijd, wordt ze helpende, doet ze vervolgens de hbo opleiding Management en Welzijn en heeft ze nu haar eigen coaching bedrijf Basmah Coaching & Training.

Het derde verhaal uit het boek dat in de voorstelling aan bod komt, gaat over Gien van Maanen. Ze was de eerste keeper van het eerste Nederlands voetbalelftal. Met haar team vochten ze voor acceptatie van vrouwenvoetbal. Dankzij de speelsters van toen, kon het damesvoetbal een volwaardige tak worden binnen de KNVB.

Met Haar Zonder Hem

Het improvisatieteam Met Haar Zonder Hem (MHZH) bestaat uit zes vrouwen die garant staan voor theater met een vrouwelijke touch. Drama, humor, serieus? Het zit allemaal in het vat. Deze vrouwen trakteren jou, samen met Véronique, vermoedelijk op een bijzondere en verbindende avond. Er zijn nog kaartjes beschikbaar voor de theatervoorstelling met Véronique en MHZH via de mail: methzonderh@gmail.com

 

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden