WK: Regenbooggehalte

Afgelopen zondag wonnen de Oranjeleeuwinnen hun eerste wedstrijd van dit WK tegen Portugal (1-0) en komende donderdag 27 juli zullen ze spelen tegen het Amerikaanse team, heersend wereldkampioen [preview]. Wij vroegen ons af: Hoe zit het met de LGBTQ rights in de gastlanden, en hoe hoog is het 'regenbooggehalte' in de teams? We zochten het uit.

LGBTQ+ rechten in Australië en Nieuw-Zeeland

Het Australische nationale mannenelftal was het eerste team dat zich uitte tegen mensenrechtenschendingen in WK-gastland Qatar. Toch zie je dat er een hoger percentage Nederlandse burgers mensen van de LGBTQ+gemeenschap accepteert dan dat in Australië het geval is.

Australië kent nog gebieden waar discriminatie van LGBTQ+ mensen niet illegaal is en er is sprake van drie maanden uitstel bij het doneren van bloed. In Australië zijn er in tegenstelling tot in Nederland bepaalde gebieden waarin conversietherapie verboden is. Daarin loopt Australië dus al een stuk voorop. [bron: Equaldex]

Nieuw-Zeeland heeft de meeste openlijk homoseksuele parlementariërs. Afgelopen maart (2023) overleed in Nieuw-Zeeland eerste openlijk transgender parlementariër. In Nieuw-Zeeland is het nog niet overal wettelijk vastgelegd dat discriminatie van LGBTQ+ personen illegaal is. Net als in Australië is er sprake van een 3-maanden uitstel procedure bij bloeddonatie. In Nieuw-Zeeland lijkt de acceptatie van mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap door de burgers meer op zoals dat in Australië. Hoewel het land wel op dit vlak progressiever is dan in Australië. [bron: Equaldex]

Welke vrouwen in het Nederlands WK-team (ook) van vrouwen houden

Hoe zit het met het LGBTQ+ gehalte in ons team? Hoewel het overzicht mogelijk niet compleet is, kunnen we het LGBTQ+ gehalte best hoog noemen. We lichten maar liefst acht spelers voor je uit waarvan we weten dat deze lid zijn van onze kleurrijke regenbooggemeenschap.

Zo trouwde Merel van Dongen, voor wie dit al het derde Oranje WK is, in juni met Ana Romero. Ana

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Pride Photo 2024

'De tentoonstelling van dit jaar is een visuele liefdesbrief aan de veerkracht van queer mensen.' Vanaf 24 mei te zien in Utrecht en daarna, tot begin 2025, door het hele land.

Lees verder

Mooie zomer met KinePride

Elke laatste zondagochtend van de maand zal er in samenwerking met distributeur Cinemien een LHBTQIA+ film vertoond worden in Kinepolis Breda, Enschede, Groningen en Jaarbeurs Utrecht.

Lees verder

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden