Noordelijk Filmfestival

De 43e editie van het Noordelijk filmfestival in Leeuwarden is van start en er is weer een mooi programma op diverse locaties. Daarbij geven Hanna en Annemarie, de oprichters van het queer collectief GLITCH, mooie filmtips. Meer weten over het Noordelijk Filmfestival, GLITCH, hun aankomede clubavond én de filmtips? Lees het hier.

Noordelijk Filmfestival

Het vijfdaagse festival, dat van 8 november tot 12 november duurt, heeft zoals elke jaar een focus op de Noord-Europese cinema. Dit betekent dat films afkomstig zijn uit landen zoals het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Ierland, Scandinavië, Nederland en de Baltische staten. Daarbij is Stadsschouwburg De Harmonie de centrale locatie van het festival, samen met Pathé Leeuwarden, Neushoorn en de Slieker Film festivallocaties.

Qua soorten films kun je van alles verwachten: van spannende speelfilms en unieke arthouse films tot aan intrigerende documentaires. Het thema van dit jaar is 'Thuis'. Een heel sensitief begrip dat zich moeilijk in woorden laat vangen. In het filmaanbod zie je zowel de positieve als negatieve gevoelens met thuis terug. Tijdens het festival is er de Noorderkroon competitie. Aan de Noorder hemel staat een klein sterrenbeeld: de Noorderkroon. De prijzen zijn gebaseerd op de zeven sterren waaruit de Noorderkroon bestaat: De organisatie reikt zeven sterren uit aan hun eigen sterren, de Noordelijke filmmakers.

GLITCH

GLITCH is een collectief dat voor de regenbooggemeenschap van Friesland onder andere clubnachten organiseert. Het collectief met een diy-mentaliteit is opgericht door Hanna en Annemarie

Annemarie: 'Hanna en ik zijn GLITCH begonnen uit een gezamenlijk gemis van community in Leeuwarden/Friesland. We werken allebei in de creatieve sector en dachten: waarom wachten op iets als we het ook zelf kunnen doen? Eind vorig jaar werd GLITCH geboren en sindsdien proberen we eens in de zoveel tijd een clubnacht of ander evenement te organiseren voor de community in Leeuwarden/Friesland.'

De samenwerking met Noordelijk Filmfestival is ontstaan door een goede vriend van GLITCH die de marketeer kende van NFF. Hij tipte ze, en ze vroegen Annemarie en Hanna om tips te geven. Annemarie 'Wij dachten: ha! Leuk! Want queer representatie (en zeker die van vrouwen die (ook) van vrouwen houden) is best marginaal. Was een mooi moment voor ons om een aantal queer films uit te lichten. Hanna en ik worden geïnspireerd door nacht- en subculturen, dus kozen we ook voor twee films die hierover gaan.'

Save the date: 17 november clubavond!

GLITCH organiseerde tot nu toe drie drukbezochte clubnachten en een filmavond. Annemarie vertelt: 'Door veilige clubnachten te organiseren, zorgen we voor een veilige plek voor onze vrienden én alle andere mensen die ook naar onze evenementen komen. De queer joy en community feeling die er tijdens onze evenementen is, is voor ons echt de drijfveer om dit te doen. Op 17 november is de laatste clubnacht van het jaar, met een all-female DJ line-up.'

De eerstvolgende (vierde) clubavond georganiseerd door GLITCH is 17 november. Wat je mag verwachten: een safe space, geen hokjes en niets is raar. Een queer clubavond op vrijdag van 20.30 tot 00.00 in de Stadskas gevuld met lokale visuals, clubkids, performers en verrassingen. De clubavond van GLITCH is in de Stadskas: de glazen kas aan het Hofplein. Voor wie gebruik maakt van Google Maps: zoek op Hofplein Leeuwarden. De clubavond is onderdeel van het 'Explore The Norht Festival' dat duurt van 10 november tot en met 26 november. Meer info vind je hier.

 

Filmtips van GLITCH – Noordelijk Filmfestival

GLITCH licht verschillende films uit in het Noordelijke Filmfestival: de film 20.000 Species of Bees, Bubble, Norwegian Dream, Smoke Sauna Sisterhood en Hardcore Never Dies.

20.000 Species of Bees gaat over de achtjarige Aitor, die met diens moeder een zomer doorbrengt in Baskenland. Hier komt geen vrouwelijk of mannelijk woordgeslacht voor en dat is fijn voor Aitor, die zich niet 'hij of zij' voelt. De film laat zien dat taal allesbepalend kan zijn en je moederstaal heel erg mee of tegen kan zitten. Zeker voor de achtjarige Aitor die ook wel Cocó genoemd wordt. Aitor is een in Frankrijk veelvoorkomende naam voor jongens en draagt de betekenis 'goede vader'. Cocó is een Spaanse meisjesnaam met de betekenis 'hulp'. Alleen Aitor voelt zich geen Aitor, maar ook geen Cocó. Hoofdrolspeler Sofía Otero (9 jaar) was afgelopen februari tijdens de Berlinale de jongste winnaar van de Zilveren Beer voor beste acteerprestatie. De film is donderdag 9 november om 21:15 te zien in de Slieker Film Blauwe zaal en op vrijdag 10 november in Pathé zaal 2 om 13:30. Meer info vind je hier.

 

Bubble gaat over de zestienjarige Eveliina die haar moeder onverwachts hartstochtelijk ziet zoenen met een vrouw. Hoewel de tiener vrij open-minded is, blijkt ze er toch een andere mening op na te houden als het gaat over de escapade van haar moeder. Ze wil dat haar ouders zich herenigen en wil de affaire tegenhouden.  De film is van de Finse Filmmaker Aleksi Salmenperä. De jonge Stella Leppikorpi speelt de overtuigende rol van Eveliina. Meer info vind je hier.

 

'In zowel de pijnlijke momenten, maar ook in liefde, een chosen family en queercultuur hopen we in een warm bad vol herkenning te komen.' De film Norwegian Dream is ook een van de filmtips van Hanna en Annemarie. Robert, een Poolse immigrantenarbeider en Ivar een geadopteerde zwarte zoon van Robert's baas voelen zich tot elkaar aangetrokken. Tegen een achtergrond van de ruige kust van Noorwegen, worstelen zij met thema's als economische ongelijkheid, seksuele identiteit en culturele vervreemding. Er zijn nog enkele tickets verkrijgbaar voor donderdag 9 november om 12.00 in Slieker Film Roze Zaal en voor zondag 12 november om 19:45.

 

Smoke Sauna Sisterhood: Deze documentaire speelt op je zintuigen, brengt je in een diepe ontspanning. Als kijker ben je onderdeel van de groep Estse vrouwen, die in de stomend hete sauna verhalen met elkaar uitwisselen. Het zijn verhalen over vrouwelijkheid, solidariteit, het zijn intieme en luchtige verhalen. De Finse rooksauna's zijn van oudsher een plek waar je zowel je lichaam als je geest kun reinigen. Regisseur Anna Hints legt dit treffend vast en toont hiermee de kwetsbaarheid en speelsheid van het vrouw-zijn. Meer info vind je hier.

 

Als laatste tip de Nederlandse film Hardcore Never Dies van Jim Taihuttu: 'We kijken met veel bewondering naar subculturen en halen hier ook veel inspiratie uit. Deze film laat een (tot in het extreme) liefde zien voor de hardcore subcultuur. Het delen van een passie, het thuisvoelen bij een groep en de liefde voor de kunst herkennen en admireren we enorm. Bovendien lijkt het ons ook gewoon een hele vermakelijke film.' Meer info vind je hier.

 

Meer info over het festival en het hele programma: noordelijkfilmfestival.nl 

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder

Verkeerde kant

'Ze hebben haar tegen de muur gegooid, in haar gezicht geslagen, geschopt en bloedend achtergelaten, alleen maar omdat ze lesbisch was.' – Fran & The City, deel 11.

Lees verder

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden