'Extremisme' in Rusland

Als het aan het Russische ministerie van justitie ligt, zal dat 'internationale publieke LHBTIQ+ bewegingen' wettelijk als extremistisch bestempelen. Marie Struthers, directeur Oost-Europa en Centraal-Azië van Amnesty International, geeft aan dat het om 'een zeer cynische maatregel, bedoeld om de hele LHBTIQ+ gemeenschap te ontmenselijken en te vervolgen.' Woensdag 30 november behandelt het Russische Hooggerechtshof achter gesloten deuren het voorstel van het Russische ministerie.

Concrete gevolgen

Opvallend is dat het niet gaat om een specifieke organisatie, maar om de LHBTIQ+ gemeenschap als geheel. Rusland had tot nu toe bijvoorbeeld al organisaties zoals het Fonds voor Corruptiebestrijding van de oppositieleider Aleksej Navalny tot extremistisch verklaard. In een toelichting op het overgaan tot de verklaring geeft het ministerie aan dat er 'kenmerken en uitingen van extremistische aard' zijn vastgesteld. Hieronder valt 'het zaaien van sociale en religieuze tweespalt'.

Bij een betiteling van extremistisch zijn er ernstige juridische consequenties mogelijk. Rondlopen met symbolen van de organisatie - zoals een regenboogvlag- is dan verboden. Doe je dat toch? Dan riskeer je een celstraf. Bij doorvoering betekent het eveneens dat je, als lid van de regenbooggemeenschap, kan worden opgepakt en tot 10 jaar gevangenisstraf kan krijgen, puur omdat je 'lid bent van een internationale publieke LHBTIQ+ beweging'. Ook organisatoren van activiteiten gericht op LHBTIQ+ personen kunnen een gevangenisstraf krijgen (max 10 jaar). Loopt er een onderzoek naar je of word je vervolgd vanwege 'extremistische activiteiten'? Dan kun je denken aan zaken als een blokkering van je bankrekening, beperkingen op werkgebied en inperking van diverse andere rechten.

Leefklimaat voor LHBTIQ+ personen in Rusland

Begin dit jaar berichtten we al dat het leefklimaat voor LHBTIQ+ personen verslechterde. Zo was er in 2013 een wet aangenomen die het 'promoten' van niet-traditionele relaties onder minderjarigen verbiedt. Deze wet is in december 2022 uitgebreid tot volwassenen. Praktisch houdt het in dat je bijvoorbeeld als lesbische vrouw niet hand in hand mag lopen met je lief. Veel conservatieve Russen vinden ook dat homoseksualiteit vergelijkbaar is met pedofilie. Mocht het Russische Hooggerechtshof besluiten dat de 'internationale publieke LHBTIQ+ beweging' wettelijk als extremistisch erkend wordt, dan is dit een verdere verslechtering van de situatie voor LHBTIQ+ personen in Rusland.

Wil je Amnesty International steunen? Word dan donateur en/of houd de socials in de gaten (Facebook & Instagram) voor specifieke acties.

 

Update 30 november:

'De vrees van de Russische lhbti-gemeenschap is bewaarheid,' lezen we in de Volkskrant. Het hooggerechtshof in Rusland heeft ingestemd met een verbod op de 'internationale LHBT beweging' en vanaf onmiddellijke ingang wordt de 'organisatie' aangemerkt als extremistisch. De tekst van het vonnis is niet bekend gemaakt, dus het is onduidelijk wat de precieze consequenties zullen zijn. Lees het hele artikel op de website van de Volkskrant.

Update 2 december:

'Russische politie doet invallen in lhbti-clubs, nog geen 48 uur na 'extremisme-oordeel Hooggerechtshof,' kopt NRC Handelsblad. 'In de nacht van vrijdag op zaterdag viel de politie in Moskou lhbti-uitgaansgelegenheden binnen en hield een onbekend aantal bezoekers aan.' Lees het hele artikel op NRC.nl.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden