Queer Geschiedenismaand

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 23 februari 2021
Tijd: 17:00-17:00
Type: Groot Event
Website: https://www.queergeschiedenismaand.nl/

Locatie:

Dit is een online event

Omschrijving:

Op 1 februari 2021 start in Nederland voor het eerst de jaarlijkse Queer Geschiedenismaand. De deelnemende culturele instellingen, waaronder IHLIA, werken samen aan een platform waarin de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties centraal staan.


“Het wordt tijd voor een Nederlandse versie” zegt Lonneke van den Hoonaard, directeur van IHLIA. “Er zijn vele onzichtbare geschiedenissen te vertellen van mensen die we nu lhbtiq+’er zouden noemen. Samen met andere culturele instellingen wordt dit jaar een pilot georganiseerd”.


Meer over de Queer Geschiedenismaand


Deze viering van lhbti-geschiedenis ontstond in de Verenigde Staten in 1994 en werd hierna succesvol geïntroduceerd in verschillende andere landen. Met de introductie van de jaarlijkse Queer Geschiedenismaand in Nederland laten de deelnemende organisaties het publiek kennisnemen met de prestaties en nalatenschap van lhbti’ers uit de geschiedenis.


Bovendien helpt dit om lhbti-gerelateerde onderwerpen bespreekbaar te maken buiten de Pride-periode in de zomer. In die tijd van het jaar wordt er volop over deze onderwerpen gesproken, maar gedurende de rest van het jaar is de representatie van lhbti’ers tot nog toe gering.


Voor veel mensen uit gemarginaliseerde groepen werkt het emanciperend om meer te leren over de geschiedenis van de gemeenschap. Ook het zien en herkennen van deze geschiedenis speelt een rol in deze emancipatie. Hier kunnen culturele instellingen en media een belangrijke rol vervullen. Want behalve dat representatie velen kan helpen in de manier hoe zij zichzelf zien, draagt dit ook bij aan hoe minderheden door de samenleving worden bekeken. Representatie is een manier om te laten zien dat iedereen een plaats heeft in onze maatschappij.


Al zo lang de mensheid bestaat zijn er mensen die wij nu lhbti’ers zouden noemen, maar in de geschiedenisboeken was in het verleden weinig aandacht voor het bestaan en de bijdragen van deze mensen.


De Queer Geschiedenismaand is een manier om deze geschiedenis uit te lichten. Reflecteren op het gevecht voor gelijke rechten is een goede manier om de nieuwe generatie te inspireren en te motiveren om te staan voor een samenleving waarin iedereen gelijk is, zichzelf durft te zijn en respect verdient.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Horoscoop maart 2021

Je ex zal je uit onverwachte hoek confronteren met wat voorbij is, wat is haar boodschap? Het verleden hoeft zich niet te herhalen en de lente komt eraan. Wat staat jou te wachten?

Lees verder

Genderpraatjes

Jongerenlijn voor steun en vragen over gender: Vanaf vandaag kunnen jongeren - volledig anoniem- met hun vragen, problemen en zorgen terecht bij getrainde ervaringsdeskundigen.

Lees verder

Lokaal 69

Seksuele voorlichting: In de 'week van de liefde' werden de deuren geopend van een virtueel biologielokaal vol video's, games, quizjes en weetjes over seks.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden