De Rollende Mina's

Maak kennis met De Rollende Mina's, een feministisch/queer skateboard collectief in Nijmegen die zich inzet voor een diversere skatescene. Voor vrouwen en queers kan de skatewereld als heel ontoegankelijk voelen, dus met creatieve projecten voor zichtbaarheid en evenementen voor een safe space, trachten ze meer vrouwen en queers verliefd te laten worden en te blijven op de sport.

Beeld: links door Cisca Bakema, rechts door Naomi Breuk. 

Waar kwam het initiatief vandaan om een queer skateboard collectief te starten in Nijmegen? Wij spraken Simone Bauhuis (27), de oprichter van de Rollende Mina's, en de Duitse Carla Böger (21), die sinds september vrijwilliger is bij het queer skateboard collectief. Dankzij de Lesbische Liga Podcast, die hun luisteraars tipten om de Zij aan Zij agenda te raadplegen voor events, kwamen wij in contact met De Rollende Mina's.

Simone, hoe kwam je op het idee om de Rollende Mina's op te richten?

Ik ging vroeger meestal alleen skaten en ik vond het erg moeilijk om een queer publiek te vinden in de skatescene die erg door witte heteromannen wordt gedomineerd. Ik miste een bepaalde energie. Ik wilde graag een nieuwe, meer toegankelijke en veilige skate scene creëren naast de skatescene die er al is. Toen ik een documentaire zag over de queer skatescene aan de oostkust van de Verenigde Staten besloot ik: dit is zo vrolijk en zo leuk! Het zou mooi zijn als we dit hier in Nederland ook zouden hebben.

Ik heb zelf ervaren hoe fijn het was om meer diverse groepen mensen te zien skaten op Instagram. Het gaf me een gevoel van erkenning en ik kreeg hierdoor zin om vaker te gaan skaten. Ik zag op dit platform namelijk heel veel skatende vrouwen en queers. Die representatie gaf mij de moed om dit collectief op te starten. Voordat ik het wist, groeide het uit tot iets groots. We proberen zelf als queer vrouwen meer ruimte in te nemen in de skate scene, zodat we andere queers en vrouwen inspireren om ook te gaan skaten.

Wanneer vond jullie eerste evenement plaats en hoe was dat?

Simone: Ons eerste evenement was afgelopen zomer, halverwege mei. Er kwamen wel 80 mensen opdagen. Door de grote opkomst realiseerden ons we dat dit soort evenementen echt nodig zijn. Toen besloten we om er mee door te gaan. Later hebben we zowel in indoor – en outdoor skateparken meerdere evenementen georganiseerd, maar we hielden ook wel eens filmavonden. Dan gingen we met z'n allen een film kijken over feministisch en queer skateboarden. Veel mensen gaan connecties met elkaar aan op onze events – er worden nummer uitgewisseld en sommigen gaan buiten de evenementen om ook met elkaar skaten.

Moet je goed zijn in skateboarden om mee te kunnen doen?

Simone: Nee, dat hoeft niet! Of je nu een beginnende skater bent of een gevorderde: iedereen is welkom. We denken juist dat onze evenementen zo succesvol zijn omdat we altijd proberen de drempel zo laag mogelijk te houden. Je kunt je voor onze evenementen opgeven voor een beginnerslesje. Het is moeilijk om ermee te beginnen, want het is een ingewikkelde sport. Het kan best eng zijn om zelf te leren skateboarden zonder instructies. Het is veel fijner en gezelliger als iemand je in het begint helpt met de eerste stapjes. We staan er dus altijd voor open om je te leren skateboarden.

Activisme of uitgaansleven

Simone: Er worden natuurlijk al best veel evenementen georganiseerd voor queer vrouwen, zoals wij dus ook konden zien in jullie Zij aan Zij agenda. Maar veel van die events zijn feestjes in het uitgaansleven, of dingen die juist heel activistisch zijn. We vinden dat er nog te weinig evenementen worden georganiseerd voor queer vrouwen die niet van dit soort activiteiten houden. Wij bieden deze vrouwen een tussenweg – een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten in een queer context die niet is gericht op activisme of het nachtleven. Aan de grote opkomst merken we dat hier best veel behoefte aan is binnen de queer community.

Carla, we zijn ook benieuwd naar jou. Waarom heb jij je aangesloten bij de Rollende Mina's?

Carla: Ik begon met skaten toen ik 12 was, maar als ik aan het skaten was kreeg ik vaak afkeurende opmerkingen als: 'Je ziet eruit als een jongen en je gedraagt je als een jongen' en 'meisjes horen dat niet te doen.' Ik was al snel weer gestopt met skaten, want ik voelde me door die opmerkingen niet welkom in de skate scene. Ik was me toen nog niet bewust van de maatschappelijke druk van buitenaf die ervoor heeft gezorgd dat ik gestopt ben met skaten toentertijd. In de lockdown in 2020 heb ik mijn hobby weer opgepakt, maar ik merkte dat ik motivatie en moed nodig had om weer opnieuw te beginnen.

Toen ik in Nijmegen kwam wonen ben ik gaan googelen naar skate evenementen voor vrouwen en queers bij mij in de buurt, en toen kwam ik al snel terecht op de Instagrampagina van de Rollende Mina's. Toen ik zag dat ze op zoek waren naar vrijwilligers was dat voor mij een uitgelezen kans om me hiervoor aan te melden. Inmiddels ben ik sinds september vrijwilliger bij het skatecollectief. Ik heb het heel erg naar mijn zin!

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

We proberen nu een groter publiek te bereiken door skatevideo's te maken en we worden ook steeds zichtbaarder op Instagram. We zijn nu ook bezig met een fotoserie van queers en vrouwen die skaten. Maar we willen vooral dit soort evenementen blijven organiseren en ons team laten groeien. Ruimte innemen als vrouw of als queer persoon in een skatepark kan best moeilijk zijn. Wij willen deze mensen blijven helpen om over deze drempel heen te komen, zodat iedereen op een leuke en laagdrempelige manier kan (blijven) skateboarden.

Volg de Rollende Mina's op Instagram!

 

Lees ook:

 

Het tweede seizoen 'Betty' kwam afgelopen zomer uit. Hier lees je meer!

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Cold Case: Graniet

Forensisch rechercheur en auteur Carina van Leeuwen neemt je in dit derde deel van de politiethriller-reeks 'Cold Case' mee in een zaak waar de biseksuele journalist Lyn Riley bij betrokken raakt.

Lees verder

LHBTIQA+ in Nederland

De cijfers: het CBS heeft onderzoek gedaan naar de 'hoeveelheid' LHBTQIA+ personen in Nederland, omdat 'er weinig representatieve schattingen zijn van het aantal mensen waar het om gaat.'

Lees verder

Coming Out Day

Op 11 oktober wordt er internationaal extra aandacht besteed aan de sociale acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Regenboogvlaggen, activiteiten en rolmodellen: Wie kwamen er dit jaar uit de kast?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden