Wash het pink

Er is natuurlijk van alles te zeggen over de commercialisering van de Pride. Maar de kritiek laten we even voor wat het is. Want over een andere boeg is het ook best leuk dat je allerhande regenboog- items en gadgets kunt kopen bij de 'gewone' winkel. Dat de mainstream stilstaat bij love = love, diversiteit en jezelf kunnen zijn. Dat de LHBTQIA+ gemeenschap steeds zichtbaarder wordt, dat daardoor acceptatie groeit en dat Pride, naast protest, ook een fijne, vrolijke manier kan zijn om al onze verschillen te vieren. Waarmee we er natuurlijk nog lang niet zijn, lees de cijfers in de Rainbow Index er maar op na, of denk aan de vernieling van de Pride Photo tentoonstelling. Of lees over de bevindingen van het SCP: Er valt echt nog heel veel te winnen. Maar, moedig voorwaarts, kwamen wij een paar leuke Pride Collections tegen die we toch even met je willen delen.

 

Zo heeft sportmerk Björn Borg samen met Stichting Pride and Sports deze zomer een aantal events op poten gezet om inclusie en acceptatie op de sportvelden te bevorderen. Ook hebben zij een speciale collectie uitgebracht: Be Proud. Be You. De collectie is exclusief verkrijgbaar bij de Bijenkorf

'De Björn Borg pride collectie is ontwikkeld zonder winstoogmerk en bedoeld om een community te supporten waar het team van Björn Borg zich persoonlijk erg betrokken bij voelt. Björn Borg wil helpen een omgeving te creëren waarin je je veilig voelt om jezelf te zijn. Waar vrienden en teamgenoten openlijk hun trots en liefde met elkaar kunnen delen omdat ze gewoon zijn wie ze zijn. In de sport, maar ook buiten de banen en buiten de sportscholen.' - Bjornborg.com.

 

 

Kledingketen Primark heeft dit jaar zowel kleding als accessoires in regenboog-thema: 'Onze Pride 2022-collectie is ontworpen met inclusiviteit in gedachten en brengt niets dan goede vibes!' Primark werkt dit jaar voor de vierde keer samen met ILGA World 'om LHBTQIA+-jongerenorganisaties te verbinden en in hun kracht te zetten, zodat jonge mensen met diverse seksuele geaardheden, genderidentiteiten en -expressies, en sekse-eigenschappen beter uitgerust zijn om voor hun rechten en inclusiviteit op te komen.' De Primark Pride collectie vind je hier

 

Nivea 'vindt het belangrijk dat mensen trots en met zelfvertrouwen in het leven staan.' Moederbedrijf Beiersdorf werkt daarom samen met COC Nederland en doneert aan het COC-educatieprogramma, waarmee jongeren, ouders en leerkrachten handvaten krijgen om bewustwording rond diversiteit en inclusie te vergroten en de acceptatie van LHBTI+ personen op school te verbeteren. Om de boodschap van diversiteit en inclusiviteit zo breed mogelijk uit te dragen is het blauwe crème blik tijdens Pride Amsterdam exclusief verkrijgbaar met de regenboogvlag. 

 

C&A voegt wat kleur toe aan het aanbod; op de website en in de winkels vind je verschillende shirts, sokken en accessoires met regenboog thema. Schoenenmerk Dr. Martens laat weten dat Pride niet alleen maar een dag op de kalender is: 'Gender identiteit en seksuele geaardheid zijn elke dag van het jaar belangrijk.' Zij doneren daarom het gehele jaar aan organisaties en goede doelen over de hele wereld. Hier lees je meer (en vind je de speciale Pride-schoen!).

 

Adidas heeft onlangs het 'Pride Pack' uitgebracht: een collectie ontworpen samen met Kirs Andrew, geïnspireerd op de activisten van de Stonewall-opstand in 1969. De collectie is te koop op de website van Adidas en bevat kledingstukken, accessoires, en sneakers.

Ook Converse doet dit jaar weer mee, zij hebben een Pride collectie met verschillende items en de mogelijkheid om je sneakers te personaliseren: verkrijgbaar via de Converse website.

 

Ben jij nog een leuke – in Nederland verkrijgbare- Pride collectie tegengekomen? Laat het ons weten! redactie@zijaanzij.nl

Happy Pride!

*

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden