Holebifilmfestival

Ruim twee weken lang is het feest in verschillende steden en gemeenten in Vlaanderen. Het Holebifilmfestival, dit jaar tot 25 november, pakt uit met diverse films, documentaires en theater rond het holebi- en transgenderthema.

Over het festival

Het Holebifilmfestival bestaat al sinds 2001. Toen organiseerden een aantal filmliefhebbers van het Leuvense vereniging Driekant een filmfestival dat inmiddels is uitgegroeid tot het festival dat het nu is. De thuisbasis van het festival is in Leuven en daarnaast zijn er in diverse steden en gemeenten in en rond Vlaams-Brabant verschillende filmvertoningen. Dit jaar komen er op het festival maar liefst 36 films, 12 korfilms, 3 evenementen, 2 documentaires en 1 podiumvoorstelling.

Boeiend en divers programma

Op het festival is er een boeiend programma met onder andere de film My First Summer. Het is voor België die première van deze Australische dramafilm uit 2020. De film won op LesGaiCineMad (Madrid International LGBT Film Festival 2021) de prijs voor beste regie. De film geregisseerd door Kathie Found gaat over de 16-jarige Claudia die is opgegroeid zonder contact met de buitenwereld. Na de dood van haar moeder strandt ze op een afgelegen landgoed, waar ze Grace ontmoet. De twee vinden liefde en steun bij elkaar, alleen is hun bubbel fragiel als de volwassen wereld dichterbij komt.

De film is zondag 13 november te zien in Leuven (België), ongeveer 1,5 uur reizen vanaf Breda of Eindhoven. Er zijn nog tickets verkrijgbaar.

Een andere film die te zien is op het Holebifilmfestival is Benedetta. Een film geregisseerd door Paul Verhoeven met zinderende beelden waar het verboden verlangen vanaf spat. Eind zestiende eeuw in Italië zorgt de Zwarte Dood (de pest) voor dood en verderf. Een vrouw, Benedetta Carlini, treedt in als novice in een klooster. Daar verricht ze wonderen die een grote impact maken op de rest van de gemeenschap. Bekijk de trailer hier.

Op het Holebifilmfestival zie je ook de gevoelige film Deux, over Nina en Madeleine die al jaren een geheime relatie hebben. Ze wonen in appartementen tegenover elkaar, dus het is makkelijk om elkaar te ontmoeten zonder achterdocht te wekken: Ze zijn voor de buitenwereld simpelweg buurvrouwen die dezelfde gang delen. In werkelijkheid biedt deze gang een portaal tussen twee compleet verschillende werelden: die van een zorgzame moeder en oma die haar kinderen maar niet durft te vertellen dat ze een geheim liefdesleven heeft, en die van een vrijzinnige onafhankelijke vrouw die ernaar smacht haar leven met haar geliefde door te brengen, in het openbaar. Meer over de film Deux en een trailer bekijk je hier.

Andere films die je kunt zien zijn bijvoorbeeld Nelly & Nadine (daar las je al meer over in ons artikel over Het Noordelijk Filmfestival), de inmiddels tot klassieker verworden film Disobedience en de feelgood musical The Prom, de spectaculaire, liefdevolle filmversie van de met een Tony bekroonde Broadway show.

Naast alle films die op het programma staan zijn er ook documentaires en andere events, zoals bijvoorbeeld de lezing Queer representation: 100 jaar LGBTQ cinema, door Frederik Dhaenens in Brugge op 10 November 2022 (reserveren kan hier).

Meer info, alle locaties en het hele programma vind je op de website van het Holebifilmfestival.

*

Lees ook:

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden