Paarse Vrijdag 2021

Het is morgen Paarse Vrijdag! Op deze dag vieren zeker een half miljoen scholieren op zo'n 2500 basis- en middelbare scholen in Nederland seksuele- en genderdiversiteit. Scholieren en leraren dragen de kleur paars om te laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht wie je bent, op wie je verliefd wordt of uit wat voor gezin je komt. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC's GSA Netwerk. Wat wordt er – naast het dragen van de kleur paars – nog meer op deze scholen gedaan op Paarse Vrijdag?

Steeds meer ruimte voor diversiteit

Het Coornhert Lyceum in Haarlem is één van de middelbare scholen die elk jaar een feestje maken van de Paarse Vrijdag. In een artikel uit het tijdschrift 'De Roze Mug' lees je dat deze school al tien jaar samenwerkt met een GSA die nog altijd uit een enthousiaste groep leerlingen bestaat. Zorgcoördinator Piet Spee en docente Marieke Markwat vertellen aan de Roze Mug hoe de Paarse Vrijdag er op hun school altijd aan toegaat: 'De eerste Paarse Vrijdagen waren echt feestjes. Een catwalk, paarse cakejes en armbandjes. Die iedereen wilde natuurlijk. Er is zelfs een plaktattoo ontworpen. Docenten ook in het paars. Een feestje dat heel veel mensen leuk vonden,' aldus Marieke.

Piet van Spee voegt hier aan toe: 'De GSA ging ook de klassen rond. Leerlingen die met dezelfde gevoelens worstelen gaf het een opening om zich aan te sluiten. Het was ook een soort platform waar gelijkgestemden met elkaar konden praten, waar je de vrijheid had om te zeggen: 'Ik ben ook homo,' of wat dan ook. Een groot winstpunt en dat wordt nu nog zo ervaren. In de hele maatschappij heeft er de afgelopen tien jaar een verschuiving bij ons plaatsgevonden en zo ook bij ons op school denk ik. Dat wil niet zeggen dat iedereen nu staat te juichen bij zo'n happening, maar in school is er wel iets meer ruimte voor diversiteit.' [bron]

Een Zee van Liefde

Ook op basisscholen wordt er sinds afgelopen jaren steeds meer aandacht besteed aan Paarse Vrijdag. Dit jaar wordt op 10 december op ruim duizend basisscholen het boekje Een Zee van Liefde voorgelezen.

Aan de hand van Een Zee van Liefde gaan leerlingen en docenten met elkaar in gesprek over diversiteit en verschillende gezinsvormen. Paarse Vrijdag wordt al sinds 2010 gevierd op scholen in Nederland, maar het is pas de tweede keer dat basisscholen meedoen. Het aantal deelnemende basisscholen is sinds vorig jaar ruim verdrievoudigd: meer dan 1500 scholen hebben bij belangenvereniging COC een Paarse Vrijdag-pakket besteld met posters en lesmateriaal.

Een Zee van Liefde werd deze zomer ontwikkeld door een groep LHBTQ+-ouders die betrokken zijn bij freelanceplatform Fiverr. Het prentenboek verscheen eerder dit jaar als gratis e-boek en werd duizenden keren gedownload. Wegens de grote interesse is een gedrukte versie nu gratis onder scholen verspreid. Lees hier ons interview met de initiatiefnemers van dit boekje!

Twee moeders? Niets bijzonders

Het boekje volgt dolfijn Flip op zijn eerste schooldag. Hij wordt gevraagd om iets bijzonders over zijn familie te vertellen, maar kan niets bedenken: dat Flip opgroeit met twee moeders is heel normaal voor hem. 'Er zijn nog steeds weinig voorleesboekjes waarin andere gezinsvormen voorkomen. Het mooie van dit boekje is dat er verschillende gezinsvormen als heel gewoon worden neergezet', zegt Sara Coster van Stichting Meer dan Gewenst, een stichting die zich inzet voor regenboog ouderschap in Nederland. 'Dat is ook precies zoals kinderen het zelf ervaren en zoals je zou willen dat anderen het zien.' 

Omdat het boekje ook als e-boek beschikbaar is, zal Een Zee van Liefde niet alleen worden voorgelezen maar ook op het digibord te zien zijn. 'Kinderen zien de avonturen van Flip levensgroot in hun klaslokaal', vertelt Sara Coster van Stichting Meer dan Gewenst. Deelnemende scholen ontvangen naast het boekje ook een lespakket van Meer dan Gewenst, dat docenten helpt om verschillende gezinsvormen te bespreken. 

Purple Friday bij Bar Buka: Heb jij zin in een drankje of Glühwein om Paarse Vrijdag mee te vieren? Ga dan naar Purple Friday bij Bar Buka! Hier lees je meer.

Let's Talk about: Het leven als queer student: Ben jij een queer student? Neem dan deel aan een digitaal gesprek met andere queer studenten en gasten van Nederlandse universiteiten om ideeën te delen. Tijdens Let's Talk About… wordt er besproken hoe we universiteiten een betere plek kunnen maken voor queer studenten. Hier lees je meer.

Movisie - Pilot Veilig Schoolklimaat: Provincie Utrecht is sinds 2018 een Regenboogprovincie. In deze tijd bleek de provincie nog zoekende in hoe ze invulling kon gaan geven aan deze rol. Daar is de laatste jaren het een en ander in veranderd. Gedeputeerde Rob van Muilekom (PvdA) ging hier met Movisie over in gesprek. Lees het interview op de website van Movisie.

Paarse Avond - Expreszo's Paarse Vrijdag Symposium: Expreszo organiseert het Paarse Avond symposium op paarse vrijdag (10 december) over het belang van deze dag, queer-veiligheid in en rond scholen en veilige seks en sport. De avond wordt gehost door Thorn de Vries en Nanoah Struik. Hier lees je meer.

Voor de basisschool: De Grote Paarse Vrijdag spelshow. Kijk ook naar De Grote Paarse Vrijdag Spel Show in de klas. In deze leerzame show leren kinderen op een toegankelijke manier van alles over genderrolpatronen, regenbooggezinnen en de lhbti+- gemeenschap, aan de hand van het thema 'Speelgoed is voor iedereen!'

Voor de onderbouw is een speciale editie gemaakt, zodat de show toegankelijk is voor de jongste kijker. De spelshow geeft aanleiding om op een laagdrempelige manier te praten over gender- en seksuele diversiteit. Meer info vind je hier.

COC Nederland: Natuurlijk wordt op 10 december ook weer Paarse Vrijdag gevierd op middelbare scholen en mbo's. In totaal doen er dit jaar zeker duizend mee, zo'n 80 procent van de middelbare scholen in Nederland. Scholieren dragen paarse kleding en organiseren op school tal van activiteiten. Van info-kraampjes en paarse nagellak-studios tot het uitdelen van paarse goodies en het hijsen van de regenboogvlag.

In het Paarse Vrijdagpakket voor middelbare scholen van COC's GSA Netwerk zitten dit jaar plaktattoos en andere gadgets om er een topdag van te maken. Ook zit er een speciaal GSA Bingo-spel in de pakketten, waarmee leerlingen uitgedaagd worden om er, samen met hun docenten, voor te zorgen dat er bij alle vakken aandacht wordt besteed aan seksuele- en genderdiversiteit. Meer info vind je hier.

 

Beeld: COC's GSA Netwerk

 

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden