Nieuws: Kunst & Cultuur

My Body, My Protest

'Positief activistisch, uitnodigend en verbindend, omarmt het festival ongemak en viert het de veelkleurigheid van gender en identiteit.' De vijfde editie van What You See!

Lees verder

Holebifilmfestival

De 21ste editie van het festival: Feest in verschillende steden en gemeenten in Vlaanderen met veel film, diverse documentaires, een lezing en theater rond het holebi- en transgenderthema.

Lees verder

IDFA 2022

Zie krachtige, urgente documentaires op het Internationaal Documentaire Film Festival Amsterdam. Queer Day werd dit jaar samengesteld door Simon(e) van Saarloos.

Lees verder

Zelf Weten

DAMN, HONEY in het theater: Aan de hand van hun eigen ervaringen laten Marie Lotte en Nydia zien hoe absurd sommige dingen zijn die we met z’n allen als doodnormaal beschouwen.

Lees verder

The Hot Peaches

Queer performance gezelschap uit New York en Amsterdam, waar ze extravagante shows opvoerden in verschillende underground podia, om diversiteit, inclusie en vrijheid te kunnen vieren.

Lees verder

Honolulu Rainbow & NewFest

In oktober waren er het Honolulu Rainbow Film Festival (HRFF) en het New York LGBTQ Film Festival: NewFest, met diverse nieuwe films waarvan sommige ook in Nederland of online te zien zijn.

Lees verder

De geur van bloedend gras

Een monoloog die het verhaal vertelt van Emmanuelle Verhagen, een intersekse persoon die als kind slachtoffer werd van ongevraagde 'corrigerende operaties' – te zien vanaf 26 oktober.

Lees verder

Oudejaarsconference 2022

Claudia de Breij verzorgt dit jaar weer de Oudejaarsconference: De try-outs zijn begonnen en de voorstelling is vanaf nu al te zien in theaters door heel Nederland. Een voorproefje!

Lees verder

The Prom in het theater

Wat begint als een slim zakelijk project om het imago van uitgedoofde musicalsterren op te poetsen, mondt uit in een emotionele reis met maar één einddoel: jezelf kunnen en mogen zijn!

Lees verder

Queer Villa

Films, literatuur, theater, workshops en muziek: 'Queer Villa is een toegankelijk cultureel podium vol queerness voor talentvolle jonge baanbrekende makers uit Utrecht.' Van 24 t/m 28 augustus.

Lees verder

Roffa Mon Amour

Filmfestival Roffa Mon Amour bestaat 10 jaar en viert zijn jubileum van 17 tot en met 28 augustus met een uitgebreid programma in de beeldentuin van Brutus in Rotterdam.

Lees verder

Queer Film Festival Utrecht

Zichtbaarheid en verbinding: Films en een amuserend en verdiepend randprogramma op het QFFU. 'Door andere verhalen te horen en nieuwe perspectieven te zien, neemt begrip én acceptatie toe.'

Lees verder

Gay Games 1998

Wat maakte de Amsterdamse Gay Games zo bijzonder? Tot welke revolutionaire veranderingen heeft het evenement geleid? Tientallen deelnemers, vrijwilligers en organisatoren delen hun herinneringen in een expositie.

Lees verder

LHBTIQ+ museum in VR

Celebrating Diversity: Queer Currents en Pride Amsterdam hebben de primeur; 's werelds eerste Virtual Reality-museum over queercultuur is daar te bezichtigen tot en met 4 augustus.

Lees verder

Archief in Ontwikkeling

Online expositie: een digitale weergave van de fysieke tentoonstelling die tot begin mei bij IHLIA te zien is geweest. Hoe gaat het er achter de schermen aan toe bij een archief?

Lees verder

Come Alive

Expositie waarin kunstenaars erotiek op een vernieuwende manier benaderen, bedoeld om je te laten transformeren en mee te laten voeren langs fantasieën, openbaringen en onthullingen.

Lees verder

Transgender in Nederland

Buitengewone geschiedenis: De reizende tentoonstelling vertelt het verhaal van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning. Nu te zien in Gemeente Oss.

Lees verder

Movies That Matter

Filmfestival over mensenrechten in Den Haag, door het hele land en online: De docu 'Liefsteling' gaat tijdens het festival in première en je ziet talloze bijzondere verhalen vanuit de hele wereld.

Lees verder

Pride Photo

Landelijke tour met ongeziene verhalen: Foto expositie 'Celebrating the Unseen' laat bezoekers kennismaken met de minder bekende kanten van de wereldwijde LHBTQIA+ gemeenschap.

Lees verder

Womb m/f/x

Egyptische goden en hedendaagse opvatting over identiteit, gender en vruchtbaarheid in een intieme samenwerking met audiovisueel collectief The Transketeers.

Lees verder

Roze Filmdagen 2022

Dit filmfestival is voor mij ieder jaar weer een hoogtepunt. Zonder uitzondering weet het Roze Filmdagen-team urgente, intrigerende en vermakelijke films te programmeren.

Lees verder

Queer Geschiedenismaand

IHLIA: Representatie is een manier om te laten zien dat iedereen een plaats heeft in onze maatschappij. In maart 2022 zal voor de tweede keer de jaarlijkse Queer Geschiedenismaand plaatsvinden.

Lees verder

Queer Britain

Verenigd Koninkrijk: Museum als een 'safe space' voor alle bezoekers, ongeacht seksualiteit of genderidentiteit, om te leren over de geschiedenis van de LHBTQ+ gemeenschap. Opent dit voorjaar.

Lees verder

What You See Festival 2021

(un)Touchable Bodies: Positief activistisch, uitnodigend en verbindend festival over gender en identiteit, met dans, theater, performance, expo's, muziek, literatuur. 18 t/m 21 november.

Lees verder

Expo en opera

Vrijheid om jezelf te kunnen zijn, worden wie je werkelijk bent: Tentoonstelling én opera over de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar erkenning. Beiden vanaf deze week te zien.

Lees verder

Roze Mug

Haarlem door een roze bril: Verhalen en reportages over het heden en verleden van LHBT+ gemeenschap, gemaakt door de Regenboogcoalitie van de stad.

Lees verder

Queering the Collections

IHLIA LGBTI Heritage + Baseline-traject: een digitale publicatie die vijf queer- of kleurperspectieven op hedendaagse Nederlandse musea en erfgoedruimtes samenbrengt.

Lees verder

Turks, queer en trots

Regiedebuut Ayla Çekin Satijn in première op Nederlands Film Festival: Beş vertelt het verhaal van een Turkse, queer vrouw die bang is niet geaccepteerd te worden door haar gemeenschap.

Lees verder

Krachtige queer verhalen

Tijdens het #QFFU word je ondergedompeld in fijne speelfilms en shorts (van Nederlandse bodem): de drive van de makers om hun verhaal te vertellen spat van het scherm.

Lees verder

Positieve representatie aub

'Ik wil dat er geen enkele film meer gemaakt wordt waarin een vrouw door haar man wordt mishandeld of vermoord omdat ze verliefd wordt op een andere vrouw. Echt – is dat nou zo veel gevraagd?'

Lees verder

Amsterdam Regenboogstad

25 jaar Pride: Vanuit historisch en hedendaags perspectief onderstreept de tentoonstelling het belang van solidariteit en zichtbaarheid met en van de regenbooggemeenschap.

Lees verder

Pride Photo expo

Nieuwsgierigheid, kijken zonder oordeel en de drang om andere mensen beter te begrijpen: De foto's zijn '…een eerbetoon aan de diversiteit van de verhalen.' De tentoonstelling reist door Nederland.

Lees verder

With Pride

Erepodium voor Nederlandse regenbooggeschiedenis: Verhalen van vroeger om helden van vandaag aan te moedigen; het verhaal achter de strijd voor emancipatie en sociale acceptatie staat centraal.

Lees verder

Lesbische superhelden

Captain Marvel, Valkyrie, Supergirl, Dreamer, Wonder Woman, Thunder, Batwoman: allemaal superhelden met 'queerness' verweven in het fictieve verhaal en de werkelijkheid.

Lees verder

TranScreen 2021

Transgender Filmfestival dit jaar online, met internationale films, discussie panels en workshops, speciale aandacht voor sport en extra ruimte voor transgender jeugd.

Lees verder

Lust & Gratie

Lesbisch-cultureel tijdschrift in opgenomen in DBNL: 'Vrijwel alle intellectuele en artistieke lesbo's van naam leverden stukken. Vele bijdragen werden klassiek.'

Lees verder

Movies That Matter

Jaarlijks film- en debatfestival met meer dan 60 bijzondere en spraakmakende speelfilms en documentaires van filmmakers en activisten van over de hele wereld. Winactie!

Lees verder

Liefde na tegenslag

Roze Filmdagen 2021: Een altijd verrassend en kwalitatief goed aanbod van LGBTQ-films, online dit jaar, van 11 t/m 21 maart. Bekijk alvast tips & trailers!

Lees verder

Queer geschiedenis

Viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties staan centraal in deze eerste Queer Geschiedenismaand in Nederland.

Lees verder

IFFR 2021

Krachtige statements uit verschillende werelden op het 'hybride' International Film Festival Rotterdam, de vijftigste editie is van 1 t/m 7 februari.

Lees verder

Dales Prijs 2021

Lesbisch Archief Nijmegen krijgt Burgemeester Dales Prijs: 'De namen van LANijmegen en Ien Dales zijn vanaf die dag voor altijd eervol verbonden.' De uitreiking is te volgen via livestream.

Lees verder

The Prom komt naar Nederland

De musical gaat in september 2022 in première: 'Over the Top, Broadway, diversiteit, highschool, glitter & glamour, tearjerker, happy end en een geweldige soundtrack.'

Lees verder

Happy New Queer

Fleur Pierets vertelt over haar jaar en toekomstplannen, en over hét online evenement van deze feestdagen en de uitvaart van 2020: Happy New Queer.

Lees verder

Alles is anders

Alles is anders, ook in de culturele sector. Maar IDFA organiseert voor het achtste jaar op rij de Queer Day, met bijzondere en persoonlijke verhalen uit de LGBTQI+-gemeenschap van over de hele wereld.

Lees verder

Lotte Velvet

'Als kunstenaar is het je taak om te vertalen wat er gebeurt in de wereld. Ik voel ook dat mensen daar behoefte aan hebben.' Lotte won afgelopen week het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Lees verder

What a Genderful World

Gender is grotendeels cultureel bepaald. In de tentoonstelling in het Tropenmuseum duik je in de wereld van gender en ontdek je hoe dit wereldwijd geuit en beleefd wordt.

Lees verder

Erotiek in de kerk

Adult Alternative: Taboedoorbrekende expositie over seksualiteit en intimiteit. Fototentoonstelling met transgender modellen in Stevenskerk Nijmegen.

Lees verder

Pijnlijkheid en schaterlachen

'Een lesbisch koppel zei na afloop: we gaan weer vaker hand in hand lopen. Dat het maken van theater zoiets kan bereiken, is echt de wereld voor mij.'

Lees verder

SPECTRUM Podcast

Een gloednieuwe podcast waarin de intersectionele queer ervaring centraal staat: 'Er is zo veel te leren vanuit de queer gemeenschap, dat verdient een platform en erkenning!'

Lees verder