Nieuws: Kunst & Cultuur

Queer & Feminist Poetry Awards

Dichters en spoken word-artiesten uit heel Nederland bekronen werken over LGBTQ+-identiteiten en feminisme. Het thema van dit jaar: Ons koloniaal en slavernijverleden en de stad van nu.

Lees verder

IDFA 2023

Divers queer aanbod op het Internationaal Documentary Film Festival Amsterdam, dit jaar van 8 tot en met 19 november, met indrukwekkende persoonlijke verhalen.

Lees verder

Don't Wanna Touch

Uitdagende show waarin performers liefdevolle, gewelddadige, seksuele en andere soorten aanraking onderzoeken. Tano Rivers vertelt ons over feminiene masculiniteit en het vinden van een balans.

Lees verder

Feministen die Wisten

Maand van de Geschiedenis: Atria neemt je mee op pad door Amsterdam en laat je de vrouwen ontmoeten die de wereld blijvend hebben veranderd met hun Eureka-momenten.

Lees verder

Diversiteit in het licht

'De weg naar volledige acceptatie vraagt om meer dan één feestje. Het gaat natuurlijk niet alleen om feest, we willen ook de kritische noot zijn voor het verbeteren van dingen.'

Lees verder

History Happens Now

Tentoonstelling IHLIA: Wat weet jij van lhbtiq+-emancipatie buiten je eigen omgeving? Wat gebeurt er bijvoorbeeld op het gebied van kunst in Groningen of op het gebied van welzijn in Zeeland?

Lees verder

Gay Games 1998

Tentoonstelling Amsterdam Museum: Velen die erbij waren, beschouwen Gay Games 1998 nog steeds als de week van hun leven. Reden genoeg om 25 jaar later stil te staan bij dit bijzondere evenement.

Lees verder

Shary-An in het theater

Ik ben hier: Shary-An Nivillac maakt een muziekale voorstelling over waar ze vandaan komt, maar ook over wie ze is en wie ze wil zijn. Vanaf november te zien in de theaters.

Lees verder

She Who Saw Beautiful Things

Julia Yasuda, een interseksuele wiskundige uit Tokio, ontmoette haar vrouw Erika eind jaren zeventig. Erika legde hun liefde vast in een reeks bijzondere foto's, nu voor het eerst tentoongesteld.

Lees verder

Klatergoud en schone schijn

Ellen ten Damme & BAROCK: een tragédie lyrique die de theatrale uitbundigheid van de 17e en 18e eeuw viert en toch helemaal van nu is. Nog tot eind dit jaar zien in theaters door het land.

Lees verder

TranScreen Film Festival 2023

Films vanuit de hele wereld waarin transgender, nonbinary en gender-diverse mensen centraal staan: Van 18 tot 21 mei in Amsterdam. Het programma is bekend!

Lees verder

Graphic Sapphic

Lesbische strips die - ook al 50 jaar geleden- hebben bijgedragen aan representatie en emancipatie zie je nu in een speciale expositie bij IHLIA LGBTI Heritage: Samensteller Vasiliki Belia vertelt erover.

Lees verder

Mind the Gap

Portretten, audiovisuele werken en installaties vertellen het verhaal van queer migranten, gender non-conformisten en transactivisten over mentale gezondheid. #expo

Lees verder

Conqueer the World

Queer Cinema op Kaboom Animation Festival in Amsterdam, Utrecht en online: Betreed de wondere wereld van queer animatie en zie hoe queer identiteit wordt gerepresenteerd in het genre.

Lees verder

Roze Filmdagen 2023

De 26e editie van het LGBTQ+ filmfestival vindt plaats van woensdag 22 maart tot en met zondag 2 april in Het Ketelhuis in Amsterdam. Dit jaar zie je 152 films uit meer dan 40 landen!

Lees verder

How Dare You

Queer en trans vreugde tentoongesteld in Museum Arnhem: 'Als groep van makers hebben wij ingezet op het samenstellen van een intersectioneel geheel.'

Lees verder

The Prom bijna voorbij

Na meer dan honderd voorstellingen is de musical, 'een fantastische mix van fris talent en gevestigde namen', nog maar heel even te zien in de theaters: Op 11 maart valt het doek.

Lees verder

Queer Geschiedenismaand

Musea en culturele instellingen door het hele land besteden speciale aandacht aan de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenis, van 1 tot en met 31 maart 2023.

Lees verder

Because Of My Love For Women

Queer kunst en de schoonheid van sensuele liefde tussen vrouwen: Nienke Slotboom tekende haar liefdesverdriet van zich af en bleef intieme portretten van vrouwen maken. Haar werk verkoopt over de hele wereld.

Lees verder

Vasistas

Claudia de Breij zie je vanaf 22 februari 2023 in de theaters, met een voorstelling vol liedjes die je de woorden geven om de wereld beter te begrijpen, op de momenten dat je ze nodig hebt.

Lees verder

Trash Lake

Vurige dansvoorstelling van Rotterdamse bodem over seksuele diversiteit en gender. Gebaseerd op persoonlijke en aangrijpende verhalen van echte mensen.

Lees verder

Golden Globes

Meer zichtbaarheid: Steeds meer bekende mensen zijn open over het hebben van een andere genderidentiteit of seksualiteit dan het heteronormatieve, ook bij de Golden Globes dit jaar. De uitreiking is op 10 januari.

Lees verder

My Body, My Protest

'Positief activistisch, uitnodigend en verbindend, omarmt het festival ongemak en viert het de veelkleurigheid van gender en identiteit.' De vijfde editie van What You See!

Lees verder

Holebifilmfestival

De 21ste editie van het festival: Feest in verschillende steden en gemeenten in Vlaanderen met veel film, diverse documentaires, een lezing en theater rond het holebi- en transgenderthema.

Lees verder

IDFA 2022

Zie krachtige, urgente documentaires op het Internationaal Documentaire Film Festival Amsterdam. Queer Day werd dit jaar samengesteld door Simon(e) van Saarloos.

Lees verder
Lees meer