Nieuws: LGBTQ-rights

Verbod conversietherapie

Initiatiefwet ingediend: Het wetsvoorstel kan nu worden besproken in de Tweede Kamer. Als een meerderheid het voorstel steunt, gaat de wet naar de Eerste Kamer.

Lees verder

Aanval op drag

Het is een eeuwenoude kunstvorm en een essentieel onderdeel van de LGBTIQ+ cultuur, maar er is een hernieuwde hetze tegen drag artiesten, in zowel de VS als Nederland.

Lees verder

Censuur of acceptatie?

In China is homoseksualiteit niet verboden, maar een stel van gelijk geslacht mag geen kinderen adopteren, conversietherapie is toegestaan en er is geen bescherming tegen discriminatie.

Lees verder

Officiële munten COC

Bijzonder: Vanaf vandaag begint de voorverkoop van de verzamelaarsmunten ter ere van 50 jaar erkenning van COC Nederland. 'Mooie stappen naar emancipatie, gelijke rechten en acceptatie.'

Lees verder

Ontwikkelingen Oost Europa

In Rusland werd een wet aangenomen die onder meer geslacht veranderende operaties verbiedt. In Tbilisi, Georgië werd een Pride afgelast, maar in Oekraïne zijn verbeteringen zichtbaar.

Lees verder

Desinformatie trans personen

Kwalijke misvattingen: Een relatief simpele wetswijziging is de afgelopen jaren veranderd in een gevoelig onderwerp: Pride Amsterdam vraagt met campagne aandacht voor transgenderwet.

Lees verder

'Families verwoest door politiek'

Italië schrapt de namen van niet-biologische lesbische moeders: 33 kinderen in Padua, Italië hebben opeens niet twee maar nog één moeder, volgens de officiële documenten.

Lees verder

Don't Say Gay in Florida

Alarmerende situatie: Conservatief rechtse volksvertegenwoordigers in de plaatselijke politiek werken aan meer anti-LHBTIQ+ wetten, maar gelukkig is er ook een tegenbeweging.

Lees verder

Queer in Turkije

Amnesty International verwachtte al een hardere actie tijdens de jaarlijkse Gay Pride in Istanbul. De politie hield deelnemers tegen met waterkanonnen, traangas en rubberkogels.

Lees verder

Trouwen in Estland

Eerste Baltische land en de eerste voormalige Sovjetstaat waar het huwelijk wordt opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. 'Promoot de liefde en het huwelijk,' zegt premier Kaja Kallas.

Lees verder

Noodtoestand in de VS

'Onze community is in gevaar. De golf van dreiging in het land veroorzaakt steeds meer haat, homofobie en transfobie, wat uiteindelijk een risico vormt voor de veiligheid van iedereen.'

Lees verder

Liefde wint in België

Alice on the Roof bracht een hartverwarmend nummer uit om een historische mijlpaal te vieren: de 20e verjaardag van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in België.

Lees verder

Donkere dag Oeganda

Strengste 'anti-gay' wet definitief aangenomen in Oeganda. President Museveni vindt homoseksualiteit een 'afwijking' en 'niet passen' bij de cultuur van zijn land.

Lees verder

Samen staan we sterk

COC Nederland lanceert nieuwe site en campagne: Laten we samenwerken aan een wereld waar iedereen zichzelf kan zijn. Draag ook je steentje bij aan de regenbooggemeenschap.

Lees verder

Hongarije onder druk

Als de Europese commissie door het Europees Hof van Justitie in Luxemburg bij de strafprocedure in het gelijk wordt gesteld, kan Hongarije een boete of dwangsom opgelegd krijgen.

Lees verder

Hang de vlag uit!

Zaterdag: Steun de LHBTI+ gemeenschap. 'Als je zo tegen ons tekeer gaat, kun je op je vingers natellen dat dat ook tot fysiek geweld kan leiden. Dus kappen daarmee, het geweld moet stoppen!'

Lees verder

'Anti-Homo wet' Oeganda

De nieuwe wet is de strengste anti-LHBTIQ-wet van het gehele continent. Nu is zelfs al zeggen dat je bijvoorbeeld lesbisch of homo bent strafbaar. Mensen leven in angst.

Lees verder

Centraal- en Oost-Europa

Internationaal projectmanager Shamla Tsargand van COC Nederland vertelt ons over steun aan de LHBTI-gemeenschap aldaar. De regio is erg groot, 'elk land heeft zijn eigen uitdagingen.'

Lees verder

Transgender Zichtbaarheid

De 'Transgender Day of Visiblity', voor bewustwording van de positie van transgender mensen die op wereldwijde schaal te maken hebben met discriminatie, vindt sinds 2009 jaarlijks plaats op 31 maart.

Lees verder

Caribisch & queer

Hoe zit het precies met het roze leefklimaat in het Caribisch gebied? Homoseksualiteit is nog strafbaar in zes verschillende gebieden, maar er zijn ook positieve ontwikkelingen.

Lees verder

Rusland steeds extremer

Amnesty International ziet gevaar voor verdere discriminatie van LHBTI+-personen. De Russische media-autoriteit gaat mogelijk online-inhoud verbieden via nieuwe homofobe wetgeving.

Lees verder

Historische overwinning!

Onze rechten worden definitief verankerd in artikel 1 van de Grondwet: Na bijna 20 jaar strijd een historische overwinning voor de regenbooggemeenschap. 'Een kippenvelmoment!'

Lees verder

LHBTI+ rechten in Grondwet

De definitieve verankering van LHBTI+ rechten in de Grondwet is binnen handbereik: De Eerste Kamer stemt naar verwachting morgen, 20 december, over het voorstel.

Lees verder

Steunpunt 'homogenezing'

Als je te maken hebt gehad met conversiepraktijken, kun je nu terecht bij Stichting Wijdekerk. 'We willen er voor je zijn als je dit soort ervaringen hebt gehad en behoefte hebt erover te praten.'

Lees verder

Juridisch zwart gat

'We zien nu veel schrijnende gevallen waarbij vooral de kinderen tussen wal en schip vallen en soms zelfs stateloos dreigen te worden. De EU moet staan voor gelijke rechten voor iedereen.'

Lees verder
Lees meer